Αριστοτέλης Θάνος: Ο αφανής ήρωας της Εθνικής ομάδας

 
Αριστοτέλης Θάνος: Ο αφανής ήρωας της Εθνικής ομάδας
tn team Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2024 - 22:18

Μπορεί σε κάθε συνάντηση της Ελλάδας στο Davis Cup όλα τα φώτα - καθόλου αδίκως - να είναι πάνω στον Στέφανο Τσιτσιπά, ωστόσο υπάρχει και ένας αφανής ήρωας σε αυτή την ομάδα, που δεν είναι άλλος από τον Αριστοτέλη Θάνο.

Και μπορεί αυτό το Σαββατοκύριακο να μην ήταν και τόσο αφανής, μιας και η μεγάλη νίκη του απέναντι στον Nicholas David Ionel που άλλαξε τις ισορροπίες στο tie με τη Ρουμανία δεν πέρασε καθόλου "στα ψιλά", προφανώς όμως η δουλειά και η προσφορά του στην Εθνική ομάδα δεν ξεκίνησε με την προετοιμασία αυτής της εβδομάδας στα Άνω Λιόσια.

Πρώτα απ' όλα, μόνο γι' αυτό το παιχνίδι είχε συζητήσει με τον κάπτεν της Εθνικής και για πολλά χρόνια συνεργάτη του, Δημήτρη Χατζηνικολάου, από τα Χριστούγεννα! Αυτό το αποκάλυψε ο τελευταίος στη συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου, σημειώνοντας ότι έκαναν μαζί τον σχεδιασμό για το πρόγραμμά του στην Αμερική (σ.σ. ο Θάνος αγωνίζεται στο κολεγιακό πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Michican State University). Έριξαν μάλιστα και μια "ζαριά", όπως πολύ παραστατικά είπε, σχετικά με το ταξίδι του στην Ελλάδα, αλλά ευτυχώς η ζαριά αυτή βγήκε, το τζετ λαγκ υποχώρησε εγκαίρως και ο Αριστοτέλης είχε τον πρώτο του νορμάλ ύπνο την προηγούμενη του αγώνα.

"Δεν μπήκαμε μέσα στο ματς αυτό πιστεύοντας πως είμαστε το αουτσάιντερ, όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται. Για να κερδίσεις αυτό το ματς πρέπει να το πιστεύεις. Να το πιστεύεις πραγματικά. Και ο Αριστοτέλης το πίστευε, γι' αυτό και το κέρδισε", είπε ο Δημήτρης Χατζηνικολάου.

Έπειτα, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο επί 3 συνεχόμενα χρόνια πρωταθλητής Ελλάδος (2020, 2021, 2022) βγήκε μπροστά. Ένα χρόνο πριν είχε κάνει το ίδιο στο tie με το Εκουαδόρ στο ΟΑΚΑ, ξανά για τα πλέι-οφ του World Group I, κερδίζοντας τον Andres Andrade (Νο.669 ΑΤΡ) με 7-6 (4), 6-4. Χάρη στον Θάνο η Ελλάδα έκανε το 2-0 και ουσιαστικά σιγούρεψε την πρόκριση, την οποία επισημοποίησε ο Στέφανος Τσιτσιπάς την επόμενη μέρα κερδίζοντας τον ίδιο παίκτη για το Εκουαδόρ.

Κάτι λιγότερο από 2 χρόνια πριν, στο ντεμπούτο του στο Davis Cup, είχε κερδίσει τον Blaise Bicknell με 6-4, 6-4 στο Ace Tennis Club της Παλλήνης, ισοφαρίζοντας τη σειρά της Ελλάδας με την Τζαμάικα σε 2-2. Στην ουσία κράτησε την Ελλάδα σ' αυτό το tie, στα πλέι-οφ του World Group II, με τον Πέτρο Τσιτσιπά αργότερα να κερδίζει και εκείνος τον αγώνα του στα μονά και να δίνει την πρόκριση στην ομάδα μας. Ήταν μια συνάντηση στην οποία η Εθνική μας δεν είχε στη διάθεσή της τον τραυματία Στέφανο Τσιτσιπά, ήταν πίσω με 0-2 και αν την έχανε θα υποβιβαζόταν στην 3η κατηγορία. 

H ηρωική νίκη του Αριστοτέλη στο χθεσινό ματς με τον Ionel μόνο τυχαία δεν ήταν λοιπόν και από πίσω της κρύβει χρόνια ολόκληρα σκληρής δουλειάς και προετοιμασίας. Ήταν ωστόσο η μεγαλύτερη της καριέρας του, με τον αντίπαλό του να βρίσκεται στο Νο.265 της παγκόσμιας κατάταξης και μάλιστα να κερδίζει το 1ο σετ.

"Ήταν το καλύτερο επίπεδο που έχω παίξει στο Davis Cup και ίσως το καλύτερο ματς της ζωής μου. Πνευματικά κατάφερα να μείνω πολύ σταθερός και αν εξαιρέσουμε την αρχή του αγώνα, πάλευα τον κάθε πόντο και είχα πίστη. Όταν έχεις πίστη, καλά πράγματα γίνονται", υπογράμμισε ο Θάνος, ο οποίος έφτασε τις 3 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις στη διοργάνωση.

Η αναγνώριση από τους συμπαίκτες του και από τον προπονητή του ήταν συγκινητική, αφού ομόφωνα τον ανακήρυξαν "MVP" του διημέρου.

"Ο Αριστοτέλης έκανε κάτι εξωπραγματικό κατά την άποψή μου, γιατί δεν έχει παίξει πάρα πολλά ματς τα τελευταία 2 χρόνια, ενώ ο αντίπαλός του παίζει κάθε εβδομάδα και είχε πολλά ματς στα πόδια του. Το γεγονός ότι βγήκε έξω με αυτοποποίθηση και γύρισε αυτό το ματς από σετ κάτω τον κάνει ξεκάθαρο MVP του tie για μένα. Του αξίζουν όλα τα εύσημα", είπε ο Πέτρος Τσιτσιπάς στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, μερικά λεπτά αφού ο ίδιος και ο αδερφός του είχαν χαρίσει στην Ελλάδα την πρόκριση.

"Θα έλεγα ακριβώς το ίδιο, ο Αριστοτέλης Θάνος είναι ο MVP του tie με τη Ρουμανία, έκανε τη διαφορά. Είχε απέναντί του έναν παίκτη μονού που μπορεί να κοντράρει τον οποιονδήποτε, ήταν κάτι που δεν περιμέναμε, μας άφησε άφωνους", συμπλήρωσε ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Ο κάπτεν Χατζηνικολάου συμφώνησε με τα αδέρφια: "Συμφωνώ μαζί τους και δίνω τα εύσημα στον Αριστοτέλη. Μπήκε μέσα και έδωσε και την ψυχή του στο ματς, έκανε μια μεγάλη νίκη, αν δεν είχε κερδίσει θα βρισκόμασταν ακόμα στο γήπεδο και θα παίζαμε. Δίνω αυτή την πρόκριση στον Αριστοτέλη Θάνο."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots