RAFAEL NADAL: Μεγάλος Αθλητής, Μεγαλύτερος Άνθρωπος!

 
Rafael Nadal
Rafael Nadal Φωτογραφία: Youtube / ATP Tour
tennisnews team Τρίτη, 26 Απριλίου 2016 - 22:18

O Στάθης Χαριτωνίδης μέσα από τη στήλη του "THE COACH" προσεγγίζει με ένα διαφορετικό τρόπο τον καλύτερο τενίστα όλων των εποχών στο χώμα. 

Ο «άνθρωπος» επέστρεψε!!

Δεν πιστεύω ότι αντιπροσωπεύει τον «ιδανικό τενίστα». Δεν μπορείς να τον παρουσιάσεις ως παράδειγμα σε ένα παιδί που θέλει να μάθει την τεχνική λέγοντάς του «έτσι να κάνεις  το service, έτσι  το backhand, έτσι το volley ή το slice». Δεν μένει παρά ένα forehand θα μου πείτε. Από τεχνικής πλευράς, ναι. Μένουν όμως πολλά περισσότερα που έχουν να κάνουν με την απόδοση ενός πρωταθλητή.

Μένει μια ψυχή, ένας σπουδαίος αθλητής και πάνω απ’ όλα ένας μεγάλος άνθρωπος. Αναμφίβολα δεν τον ξέρω προσωπικά, αλλά απ’ όσα ακούω να λέει μπορώ να πω, ότι το μεγαλύτερό του προσόν είναι ο «άνθρωπος».

Ο άνθρωπος, που κάνει τον αθλητή ταπεινό, τον κάνει να προσπαθεί να βάλει την ψυχή του σε κάθε πόντο, να ξεπερνάει τους φόβους του, να υπερνικά τους αντιπάλους του και πάνω απ’ όλα να σέβεται απεριόριστα αυτούς που κερδίζει. Αυτό είναι από εντυπωσιακό έως παράξενο.

Ο Nadal  μοιάζει να μην οδηγείται από τον «αναγκαίο εγωισμό του πρωταθλητή», το «υπερεγώ» της ψυχολογίας,  αλλά από την δύναμη της θέλησης που απελευθερώνεται μέσα στην ταπεινότητα.

Δεν ξέρω πόσο καλός προπονητής είναι ο θείος του, αλλά πιστεύω ότι είναι ένας πολύ καλός ή τουλάχιστον πολύ έξυπνος παιδαγωγός. Ακόμα και αν η εγκαθίδρυση της νοοτροπίας του ανιψιού δεν ανταποκρίνεται σε  βαθύτερα  πιστεύω του για την ζωή αλλά σε τυπικούς υπολογισμούς, κάνει τον αθλητή του συμπαθή και ικανό να ανταπεξέρχεται με τον καλύτερο τρόπο στις ψυχολογικές απαιτήσεις του εγχειρήματος. Να μην φοβάται μην χάσει, αλλά να θέλει να κερδίσει τον ισάξιο, τον «καλύτερο» αντίπαλο.

Δημιουργεί ένα μεγαλύτερο από τον αθλητή  άνθρωπο, που τον  βοηθάει στον υπερθετικό βαθμό να γίνει πρωταθλητής.

 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots