Η Θεωρία της μιας τεχνικής (Μέρος Β): Έννοιες που δύσκολα ξεχωρίζουμε στο τένις

 
Η Θεωρία της μιας τεχνικής (Μέρος Β): Έννοιες που δύσκολα ξεχωρίζουμε στο τένις
Η Θεωρία της μιας τεχνικής (Μέρος Β): Έννοιες που δύσκολα ξεχωρίζουμε στο τένις
tennisnews team Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020 - 17:02

Το τένις είναι αναμφισβήτητα ένα (πολύ) πολύπλοκο άθλημα. Μέσα σε αυτή την πολυπλοκότητα μια σειρά από παραμέτρους παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απόδοση. Πολλές φορές κάποιες έννοιες μπερδεύονται και μας δυσκολεύουν να καταλάβουμε τι είναι σημαντικό και γιατί. Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε αυτές τις λίγο μπερδεμένες έννοιες, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τις διαφορές τους, στην προσπάθειά μας να τις αξιολογήσουμε σωστά. Η κύρια δυσκολία είναι να ξεχωρίσουμε αυτό πού λέμε Τεχνική, από άλλους παράγοντες που και αυτοί συμμετέχουν στην απόδοση.

Διαβάστε το 1ο Μέρος της Θεωρίας της μιας τεχνικής εδώ

ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙOΤΗΤΑ

Μια βασική και δύσκολα αντιληπτή διαφοροποίηση παρουσιάζεται συχνά μεταξύ των όρων Ικανότητα και Δεξιότητα. Αυτή οι δύο όροι αλληλοσυμπληρώνονται ώστε να επιτευχθεί το ιδανικό αποτέλεσμα, αλλά παραμένουν δύο πολύ διαφορετικές έννοιες.

Οι Ικανότητες είναι γενετικά προκαθορισμένες και είναι περίπου πενήντα. Είναι σταθερές και διαρκείς. Μας βοηθούν να αποκτούμε Δεξιότητες αλλά από την άλλη πλευρά παρουσιάζονται πολλές φορές και μέσω των Δεξιοτήτων. Διαφέρουν ανάλογα με την Δεξιότητα που θέλουμε να αποκτήσουμε, με το στάδιο μάθησης, αλλά και με το επίπεδο της απόδοσης.

Οι Δεξιότητες είναι επίκτητες και είναι το αντικείμενο της μάθησης. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι άπειρες. Βελτιώνονται με την εξάσκηση και περιορίζονται από τις Ικανότητες. Οι ικανότητες αλληλοσυμπληρώνονται και συχνά καλύπτουν την έλλειψη δεξιοτήτων.
Όλο αυτό οδηγεί στο να μπερδεύουμε τις δύο αυτές έννοιες και συχνά να πιστεύουμε, ότι οι Δεξιότητες (Τεχνική) του πιο ικανού νικητή είναι πιο καλές, ενώ ίσως τελικά οι Ικανότητες του είναι αυτές που τον κάνουν να επικρατεί.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ

Μια άλλη σύγχυση που συχνά παρατηρείται είναι αυτή μεταξύ Τεχνικής και Επιδεξιότητας. Την σύγχυση αυτή επιτείνει και η αγγλική ορολογία των όρων. Αν και στα αγγλικά η Τεχνική είναι Technique, συχνά ακόμα και σε έρευνες χρησιμοποιείται ο όρος Skill, δηλαδή

Επιδεξιότητα, για να περιγράψει μια συνολική ικανότητα χειρισμών που συχνά συγχέεται με την Τεχνική. Μέσα σε αυτό που ονομάζουμε Επιδεξιότητα (Skill ), περιλαμβάνεται όμως και η ικανότητά μας να προσαρμόζουμε την Τεχνική μας στις απαιτήσεις των ιδιαίτερων συνθηκών κάτω από τις οποίες εκτελείται μια Τεχνική.

Έτσι όπως και πιο πάνω δημιουργείται και πάλι η εσφαλμένη αντίληψη ότι η Τεχνική (δεξιότητα) του πιο Επιδέξιου (ικανότητα) είναι καλύτερη και τείνουμε τελικά να αντιγράφουμε την Τεχνική του πιο ικανού χωρίς να αναλογιζόμαστε αν ή γιατί είναι καλύτερη. Αυτό το αν και το γιατί το ορίζει η Κινησιολογική ανάλυση της κίνησης και όχι το αποτέλεσμα.


Ο Στάθης Χαριτωνίδης είναι Προπονητής Τένις και καθηγητής Φυσικής Αγωγής απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι ο προπονητής με τις περισσότερες Πανελλήνιες Νίκες καθώς και τους περισσότερους Πρωταθλητές Ελλάδος στο σύνολο των κατηγοριών σε Εθνικό επίπεδο.

Ως αθλητής έχει κατακτήσει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων κάτω των 18 ετών και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών στα Διπλά, ενώ έχει φτάσει δύο φορές στα ημιτελικά του Πανελληνίου Πρωταθλήματος των Ανδρών στα μονά.

Εργάζεται ως προπονητής από το 1985 και έχει εργαστεί με ιδιαίτερη επιτυχία επί μακρόν στους μεγαλύτερους συλλόγους στην Ελλάδα. Έχει διατελέσει Προπονητής του Fed Cup από το 2006 – 2008.

Σήμερα περισσότεροι από 40 μαθητές του εργάζονται ως προπονητές, κάποιοι σε μεγάλους συλλόγους της χώρας.

Αρθρογραφεί ως The Coach στο Tennis News.

Στάθης Χαριτωνίδης 694 799 5758


Ο Νίκος Πανουσάκης είναι μαθηματικός συγγραφέας και ζωγράφος. Διδάσκει Μαθηματικά σε ανώτερες και ανώτατες βαθμίδες της εκπαίδευσης, από παιδιά Λυκείου μέχρι και Διδακτορικούς φοιτητές. Είναι παλαιό μέλος της Μαθηματικής Εταιρείας και έχει εκδώσει 6 βιβλία μαθηματικών, συνεργαζόμενος με τον εκδοτικό οίκο Κοκοτσάκη.

Ταυτόχρονα είναι και ζωγράφος. Ένα από τα κύρια θέματά είναι η «Κίνηση» και ιδιαίτερα στον αθλητισμό. Έχει επανειλημμένα λάβει μέρος σε διάφορες εκθέσεις. Έργα του έχουν εκτεθεί στον Φιλοτεχνικό Σύλλογο «Παρνασσός» και έχουν δημοσιευθεί από το περιοδικό Tennis Society. Έχει επιμεληθεί και τα σχέδια του βιβλίου μερικά από τα οποία παρουσιάζονται.

Νίκος Πανουσάκης 694 647 9211

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots