Είναι χρήσιμη η λόμπα;

 
Είναι χρήσιμη η λόμπα;
Είναι χρήσιμη η λόμπα;
tennisnews team Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2023 - 17:07

Το χτύπημα της λομπας μπορεί να έχει προκαλέσει πονοκέφαλο σε πολλούς από εμάς.

Είναι μία μπάλα όπου μπορεί πολύ εύκολα να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση κι αν είναι καλά εκτελεσμένη να ισορροπήσει τον πόντο. Επομένως είναι ένα χτύπημα που πρέπει να το συμπεριλάβουμε στην εργαλειοθήκη μας και να το χρησιμοποιούμε όταν βρισκόμαστε σε άμυνα ή ακόμη σε κάποιες πιο εξειδικευμένες καταστάσεις.

Σκοπός της λομπας είναι να πάρει αρκετό ύψος και να σκάσει βαθιά στο γήπεδο του αντιπάλου, έτσι ώστε μετά την αναπήδηση η μπάλα να πάρει αρκετό ύψος και να αναγκάσει τον αντίπαλο να χτυπήσει πάνω από το ύψος του ώμου όπου θα είναι δύσκολο να μας επιτεθεί.

Επίσης δίνοντας ύψος την μπάλα, μου δίνεται περισσότερος χρόνος να επιστρέψω προς το κέντρο και έτσι είμαι ικανός να καλύψω ισόποσα όλες τις γωνίες του γηπέδου.

Πότε χρησιμοποιούμε τη λομπα

  1. Όταν βρίσκομαι σε άμυνα

  2. Όταν θέλω να αλλάξω τον γρήγορο ρυθμό του αντιπάλου

  3. Όταν ο αντίπαλος βρίσκεται στο φιλέ και θέλω να του κάνω passing shot από πάνω του

 

Λομπα στην άμυνα

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι που μπορούμε να χτυπήσουμε λόμπα στην άμυνα.

Στην πρώτη περίπτωση αν έχουμε χρόνο να πάρουμε καλή θέση με την μπάλα, τότε χτυπάμε λόμπα με λαβή forehand και στόχος μας είναι να βάλουμε topspin στην μπάλα και να περάσουμε τον αντίπαλο από πάνω. Όσο πιο βαθιά είναι η λόμπα, τόσο πιο δύσκολη είναι και για τον αντίπαλο.

Στη δεύτερη περίπτωση όταν δεν έχω χρόνο να παρω καλή θέση με την μπάλα, τότε διαλέγω να χτυπήσω τη λόμπα με λαβη continental, έτσι θα έχω την ικανότητα να ελέγξω καλύτερα την μπάλα μου, όπως επίσης την τροχιά και το βάθος της μπάλας.

Αλλαγή ρυθμού

Όταν παίζεται ο πόντος και ο αντίπαλος έχει πολύ γρήγορη μπάλα που είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε αυτό τον ρυθμό, επιλέγουμε να κάνουμε μία λόμπα με σκοπό να αλλάξουμε τον ρυθμό και να τον κάνουμε πιο αργό, όπου μας βολεύει στον τρόπο παιχνιδιού μας.

Λόμπα passing shot

Όταν ο αντίπαλος βρίσκεται στο φίλε, τότε εμείς θέλουμε να του κάνουμε ένα passing shot πάνω από το κεφάλι του. Σε αυτή την περίπτωση, επιλέγουμε να κάνουμε λόμπα είτε με topspin ή είτε με flat. Και εδώ ισχύει ο ίδιος κανόνας που αναφέραμε παραπάνω: "Πόσο χρόνο έχω ώστε να πάρω καλή ή όχι καλή θέση σε σχέση με την μπάλα".

Antonis Stamenos - Αντώνης Σταμένος

Βιογραφικό
Αντώνης Σταμένος

Giorgos Bertolis - Γιώργος Μπερτόλης

Βιογραφικό
Γιώργος Μπερτόλης

 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.