Παίξε! Μην σκέφτεσαι!!!

 
Μην σκέφτεσαι όταν παίζεις!!!
Μην σκέφτεσαι όταν παίζεις!!!
tennisnews team Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 - 22:30

Συχνά ακούμε ότι πρέπει να σκεφτόμαστε κατά την διάρκεια ενός πόντου, ώστε να έχουμε μια τακτική και να προσπαθούμε ανάλογα με την μπάλα που μας ρίχνει ο αντίπαλος να του την επιστρέφουμε έχοντας πάρει την πιο σωστή επιλογή! Προλαβαίνουμε όμως στην ουσία να σκεφτούμε όλα αυτά από την ώρα που αντίπαλος χτυπάει την μπάλα; Δηλαδή, να διαβάσουμε τα χαρακτηριστικά της, να πάμε προς την μπάλα και ανάλογα με του που βρισκόμαστε στο γήπεδο εμείς και ο αντίπαλος μας να πάρουμε την σωστή απόφαση;

Όπως καταλαβαίνουμε ο χρόνος είναι πολύ μικρός για όλες αυτές τις σκέψεις. Στην ουσία δεν προλαβαίνουμε να σκεφτούμε μέσα στον πόντο. Αυτό που αποφασίζουμε τελικά να κάνουμε είναι αυτοματισμοί! Στην ουσία έχουμε βρεθεί ξανά σε αυτήν την θέση πολλές φορές και άρα κάνουμε αυτόματα αυτό που δουλεύουμε στην προπόνηση.

Αν για παράδειγμα στην προπόνηση έχω μάθει ότι όταν τρέχω σε μία μακρινή μπάλα να πατάω και να παίζω ένα χτύπημα στην ευθεία με όλη μου την δύναμη και ότι γίνει, τότε αυτό θα κάνω και στον αγώνα!

 

Για αυτόν τον λόγο όταν κάνουμε προπόνηση πρέπει να δουλεύουμε με συγκεκριμένα μοτίβα (patterns) ώστε να χτίζουμε καινούριους αυτοματισμούς!

Για παράδειγμα είναι διαφορετικό να βαράω ευθείες μπάλες με το forehand και διαφορετικό να παίζω διαγώνια και μόλις ανοίξω τον αντίπαλο να μπω πιο μέσα στο γήπεδο και να κάνω ευθεία!

Στην πρώτη περίπτωση ρίχνω ευθείες μπάλες απλά, ενώ στην δεύτερη μαθαίνω πότε κάνω ευθεία, από πια μπάλα και με την βοήθεια του προπονητή μου μου εξηγεί γιατί ήταν καλή τακτική ή όχι και πότε πρέπει να την κάνω!

Άρα αν θέλουμε να κάνουμε σωστές επιλογές τακτικά μέσα στον αγώνα, η λύση δεν είναι να σκεφτόμαστε αλλά να έχουμε πολλές λύσεις και αυτοματισμούς που έχουμε κάνει στην προπόνηση, ώστε να επιλέγουμε όσο πιο σωστά μπορούμε την μπάλα που πρέπει να κάνουμε κάθε φορά.

Antonis Stamenos - Αντώνης Σταμένος

Βιογραφικό
Αντώνης Σταμένος

Giorgos Bertolis - Γιώργος Μπερτόλης

Βιογραφικό
Γιώργος Μπερτόλης

 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.