4 tips για το grip της ρακέτας!

 
4 tips για το grip της ρακέτας!
4 tips για το grip της ρακέτας!
tn team Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023 - 15:38

Στο τένις πρέπει να είμαστε εξοικειωμένοι με την ρακέτα και ειδικότερα με τη λαβή της (grip), όπου από εκεί ελέγχουμε τι μπάλα θέλουμε να κάνουμε.

Διαφορετικά κρατάω την λαβή στην θέση ετοιμότητας όταν θέλω να κάνω επιστροφή του σερβίς (return) και διαφορετικά όταν βρίσκομαι σε διαδικασία rally.


Αρχικά, όταν βρισκόμαστε σε θέση για return για πρώτο σερβίς του αντιπάλου, τότε κρατάμε τη ρακέτα με το δεξί χέρι σε λαβή για forehand και το αριστερό χέρι σε λαβή backhand. Με αυτόν τον τρόπο είμαστε έτοιμοι και για τα δύο χτυπήματα όσο λίγο χρόνο αντίδρασης κι αν έχουμε. Αν μας έρθει forehand return, απλώς αφήνουμε το αριστερό μας χέρι και είμαστε έτοιμοι να μπλοκάρουμε την μπάλα.

Αν μας έρθει backhand return, τότε κρατώντας σταθερό το αριστερό χέρι που το έχω ήδη σε λαβή backhand στρίβω το δεξί μου χέρι σε λαβή continental και είμαι έτοιμος να μπλοκάρω το σέρβις.


Αν τώρα ο αντίπαλος μου κάνει δεύτερο σέρβις και είναι σχετικά αργό, οπότε μου δίνεται περισσότερος χρόνος αντίδρασης, εκεί μπορώ να κρατάω με το αριστερό χέρι ψηλά στο λαιμό της ρακέτας και με το δεξί έτοιμο σε λαβή forehand για να δίνω προτεραιότητα στο forehand ή στο forehand inside out/in με σκοπό να πιέσω το return.

Όταν βρίσκομαι μέσα στο rally, όπου έχω και περισσότερο χρόνο αντίδρασης διότι η ταχύτητα της μπάλας είναι χαμηλότερη, μπορώ να κρατάω με το αριστερό χέρι στο λαιμό της ρακέτας και το δεξί έτοιμο σε λαβή forehand. Έτσι δίνω μεγαλύτερη βαρύτητα στο forehand μου όπου μπορώ να πιέσω περισσότερο και τον αντίπαλό μου.

Στην αλλαγή της λαβής παίζει καθοριστικό ρόλο το αριστερό χέρι, κρατάει σταθερή τη ρακέτα και με το δεξί χέρι ψάχνω τη σωστή λαβή για το κάθε χτύπημά μου.

Όσον αφορά για το πώς μπορώ να παίξω πιο δυνατά, πάλι παίζει ρόλο το πώς κρατάω τη ρακέτα.
Όταν σφίγγω τη λαβή της ρακέτας, ο καρπός μου γίνεται πιο δυσκίνητος, επομένως χάνω δύναμη.

Αντιθέτως, όταν ο καρπός είναι χαλαρός, κερδίζω όλο το εύρος της κίνησης του καρπού και έτσι μπορώ να βάλω περισσότερη δύναμη στην μπάλα μου.
Μπορείτε να σκεφτείτε ότι η λαβή της ρακέτας είναι ένα αυγό όπου αν το σφίξω πολύ θα σπάσει, κι αν το κρατήσω πολύ χαλαρά θα μου πέσει.

Πόσο ψηλά ή χαμηλά πρέπει να κρατάω τη λαβή της ρακέτας και που με βοηθάει.

Το όριο που μπορώ να κρατήσω τη λαβή μου ψηλότερα είναι ένα δάχτυλο κενό από το τέλος της λαβής. Και το όριο που μπορώ να κρατήσω χαμηλότερα τη λαβή είναι το μικρό μου δάχτυλο να εξέχει ίσα ίσα κάτω από το τέλος της λαβής.

Όσο πιο ψηλά κινούμαι στα όρια τόσο κερδίζω έλεγχο της ρακέτας και όσο πιο χαμηλά κινούμαι στα όρια τόσο κερδίζω δύναμη στην μπάλα μου χάνοντας βέβαια control.

Σε κάποια χτυπήματα που απαιτείται καλύτερη αίσθηση της μπάλας, όπως για παράδειγμα βολέ, slice, drop shot κ.α. κάποιοι παίκτες πιάνουν λίγο ψηλότερα τη λαβή της ρακέτας τους για να έχουν και καλύτερο έλεγχο.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.