ΝΑ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!

 
Roger Federer
Roger Federer © Frey
tennisnews team Κυριακή, 07 Ιουνίου 2009 - 17:49

Ο Roger Federer κέρδισε τον πολυπόθητο τίτλο του Roland Garros και έγινε και επίσημα ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Pete Sampras, κερδίζοντας όμως με τον σημερινό τίτλο, το τελευταίο Grand Slam που έλειπε από τη συλλογή του. Έχει πλέον στο παλμαρέ του 14 τίτλους Grand Slam (3 Australian Open, 1 Roland Garros, 5 Wimbledon, 5 US Open), όσους δηλαδή και ο Sampras, o ελληνοαμερικανός όμως δεν έχει κερδίσει ποτέ το Γαλλικό Όπεν, πράγμα το οποίο κάνει τον Federer και επίσημα τον μεγαλύτερο τενίστα που έχει γνωρίσει ποτέ το άθλημα.

Σε έναν τελικό που αποδείχτηκε τελικά μονόλογος, ο Ελβετός παίζοντας το τένις που τον καταξίωσε τα τελευταία χρόνια νίκησε άνετα τον Σουηδό Robin Soderling με 3-0 σετ - 61, 76(1), 64 - και σήκωσε στον βροχερό ουρανό του Παρισιού και με δάκρυα στα μάτια το τρόπαιο που του είχε στερήσει τις προηγούμενες 3 φορές ο Rafael Nadal.

Ο Federer, ίσως και γιατί περίμενε το καλό ξεκίνημα του Soderling που μας είχε συνηθίσει στα μέχρι τώρα παιχνίδια του, μπήκε φουριόζος και με εκπληκτική απόδοση καθάρισε το πρώτο σετ με 6-1 αποδίδοντας μαθήματα τένις σε μόλις 23 λεπτά!

Στο 2ο σετ ο Σουηδός έδειξε να 'ξυπνά' εν μέρει και κατάφερε να κοντράρει τον Federer μόνο όμως στο δικό του σερβίς. Το σετ έφτασε τελικά στο tie-break, ο Federer όμως με αποφασιστικότητα δεν άφησε κανένα περιθώριο στον αντίπαλό του και το κέρδισε με 7-1 κάνοντας το 2-0 σε 49 λεπτά.

Ο Ελβετός ήταν πια πολύ κοντά στην μεγαλύτερη ίσως στιγμή της καριέρας του. Στο 3ο σετ κατάφερε να κάνει break πολύ νωρίς και όλοι άρχισαν να σκέφτονται τι στιγμή που ο Federer θα πέσει στο χώμα για να πανηγυρίσει το 14ο του Grand Slam. H στιγμή αυτή δεν άρχισε να έρθει και η ιστορία είχε μόλις γραφτεί!

Τα δάκρυα χαράς στα μάτια του Federer κατά την ανάκρουση του ελβετικού εθνικού ύμνου, δείγμα του πόσο σημαντική ήταν αυτή η στιγμή για τον Ελβετό, 'σβήσαν' με τον καλύτερο τρόπο τα προηγούμενα δάκρυα του κατά τη διάρκεια της απονομής του 'χαμένου' Grand Slam στη Μελβούρνη και χάρισαν ξανά στους φίλους του αθλητισμού ανυπέρβλητες στιγμές συγκίνησης.

Στη συνέχεια στις καθιερωμένες ομιλίες των αθλητών κατά την απονομή ο Soderling απευθυνόμενος στον Federer είπε: "Με δίδαξες σήμερα πως να παίζεις τένις, για μένα είσαι ο καλύτερος παίχτης στην ιστορία." και ο Federer με τη σειρά του είπε: "Κανείς δε θα μπορεί να μου λέει πλέον πως δεν έχω κερδίσει το Roland Garros. Είναι όμορφο να είμαι στο podium σαν νικητής αυτή τη φορά. Συγχαρητήρια Robin που είχες εκπληκτικό τουρνουά και κέρδισες τόσο καλούς παίχτες. Ελπίζω να συνεχίσεις έτσι και τα επόμενα χρόνια, και όχι μόνο τις επόμενες εβδομάδες"

Επίσης σε συνέντευξή του στον John McEnroe ο Federer δήλωσε: "Είναι η μεγαλύτερη νίκη στην καριέρα μου δίπλα σε αυτή της κατάκτησης του πρώτου μου Wimbledon. Τώρα το ερώτημα είναι: Είμαι ο καλύτερος όλων των εποχών; Δεν ξέρουμε."

Ως τον κορυφαίο τενίστα στην ιστορία, χαρακτήρησε τον Ρότζερ Φέντερερ, ο Ζακ Ρογκ. Με προσωπική επιστολή που έστειλε στον Ελβετό πρωταθλητή, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τού εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα επιτεύγματα που έχει καταγράψει στην καριέρα του, με τελευταίο την κατάκτηση του Ρολάν Γκαρός, τού μοναδικού τροπαίου σε τουρνουά Γκραν Σλαμ, που έλειπε από τη συλλογή του.

«Σήμερα το πρωί έγραψα στον Φέντερερ, για να τον συγχαρώ για τις μοναδικές επιτυχίες του, επειδή πιστεύω πως είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών» είπε ο Ρογκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλες και πρόσθεσε: «Επίσης, του έγραψα ότι ελπίζω να είναι παρών στο Ολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου, το 2012, που θα διεξαχθεί στο Γουϊμπλεντον».

 

Στατιστικά Αγώνα
 
  Soderling (SWE) Federer (SUI)
1st Serve % 55 of 91 = 60 % 52 of 79 = 66 %
Aces 2 16
Double Faults 3 2
Unforced Errors 22 24
Winning % on 1st Serve 35 of 55 = 64 % 44 of 52 = 85 %
Winning % on 2nd Serve 20 of 36 = 56 % 18 of 27 = 67 %
Winners (Including Service) 24 41
Receiving Points Won 17 of 79 = 22 % 36 of 91 = 40 %
Break Point Conversions 0 of 2 = 0 % 4 of 6 = 67 %
Net Approaches 13 of 20 = 65 % 9 of 11 = 82 %
Total Points Won 72 98
Fastest Serve Speed 221 KMH 213 KMH
Average 1st Serve Speed 197 KMH 190 KMH
Average 2nd Serve Speed 159 KMH 152 KMH

 

DAY 15

Simple Messieurs - Roland Garros 2009

 

Roland Garros 2009

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots