Έγγραφο αποδεικνύει την εγκληματική αμέλεια της Tennis Australia

 
Novak Djokovic
Novak Djokovic Φωτογραφία: Tennis Photo Network
tennisnews team Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2022 - 13:12

Ένα κυβερνητικό έγγραφο που διέρρευσε σήμερα από τον Τύπο της Αυστραλίας, ρίχνει εγκληματικές ευθύνες στην Tennis Australia για το φιάσκο με τον Novak Djokovic.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο αποδεικνύει πως ο Craig Tiley και η Tennis Australia είχαν ενημερωθεί πριν στείλουν το επίσημο ενημερωτικό mail προς όλους τους παίκτες, πως μια πρόσφατη νόσηση δεν αποτελεί απαραίτητα κριτήριο ιατρικής εξαίρεσης και είσοδου στη χώρα, για την αυστραλιανή κυβέρνηση.

Το επίσημο mail της Tennis Australia προς τους παίκτες στάλθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2021 και αναφέρει πως αν κάποιος νοσήσει με κορωνοϊό στους τελευταίους 6 μήνες και έχει αποδείξεις γι' αυτό, μπορεί να αγωνιστεί στο Australian Open όντας ανεμβολίαστος.

Το έγγραφο που έφερε σήμερα στη δημοσιότητα το Code Sports της Αυστραλίας, ήταν μια επιστολή αποσαφηνιστικού χαρακτήρα, που έστειλε το Υπουργείο Υγείας της κοινοπολιτειακής κυβέρνησης στον Craig Tiley, στις 18 Νοεμβρίου 2021.

Αναφέρει ρητά, πως η ATAGI (η αυστραλιανή επιτροπή για τον εμβολιασμό) σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, δεν αναγνωρίζει τη φυσική ανοσία του ιού, επειδή υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με τη διάρκεια της προστασίας. Ως εκ τούτου, ένα άτομο δεν θεωρείται "πλήρως εμβολιασμένο" αν έχει περάσει κορωνοϊό, αλλά δεν έχει λάβει ούτε μια δόση του εμβολίου στο παρελθόν. 

Το χρονοδιάγραμμα της ιστορίας αυτής είναι πολύ σημαντικό, καθώς μετά από την υπόθεση του Djokovic έχει ξεσπάσει ένα έντονο πολιτικό παιχνίδι απ' όλες τις πλευρές και η πρόεδρος της κυβέρνησης της Βικτώριας, Jacinta Allan, υποστήριξε πως η κοινοπολιτειακή κυβέρνηση δεν τους διευκρίνισε ποτέ αυτό το ζήτημα.

Στο έγγραφο που έλαβαν οι παίκτες, αναφερόταν πως χρειάζονται δυο πιστοποιητικά ιατρικής εξαίρεσης για να εισέλθουν στην Αυστραλία. Το πρώτο θα ήταν από το εξωτερικό και το δεύτερο από ανεξάρτητο Αυστραλό γιατρό ή ιατρικό προσωπικό στην Αυστραλία. Ανάμεσα στους λόγους για τους οποίους μπορούσε κάποιος να αιτηθεί ιατρική εξαίρεση, ήταν βεβαίως και η πρόσφατη μόλυνση από Covid-19, επιβεβαιωμένη με μοριακό τεστ, μετά την 31η Ιουλίου 2021. Σ' αυτή την περίπτωση, ο εμβολιασμός μπορεί να αναβληθεί έως και 6 μήνες μετά τη μόλυνση. Αναφέρεται μάλιστα και πως ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τις αυστραλιανές ομοσπονδιακές και κρατικές αρχές δημόσιας υγείας προκειμένου να συνταχθεί η συγκεκριμένη επιστολή, που καθησυχάζει τους παίκτες πως η προϋπόθεση αυτή, συνοδευόμενη βεβαίως και με τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα, δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην είσοδό τους στη χώρα.

Όπως μάθαμε από την υπόθεση του Djokovic και η Tennis Australia γνώριζε από το Νοέμβριο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για τις Ομοσπονδιακές Αρχές της Αυστραλίας, στις οποίες ανήκει και η Συνοριακή Αρχή, που απέτρεψε την είσοδο του Djokovic στη χώρα.

Η πρόσφατη νόσηση, δεν αρκεί για να θεωρηθεί ότι κάποιος έχει έγκυρη ιατρική εξαίρεση από τον εμβολιασμό. Στην περίπτωση του Σέρβου τενίστα, κρίθηκε πως θα μπορούσε να εμβολιαστεί στο πρώτο εξάμηνο του 2021, αλλά δεν το έκανε και ύστερα χρησιμοποίησε το πιστοποιητικό νόσησης ως "παραθυράκι" για να εισέλθει στην Αυστραλία, εφόσον δεν συντρέχει κανένας άλλος υγειονομικός λόγος για τον οποίο απέφευγε να εμβολιαστεί τόσο καιρό. Κάτι παρόμοιο μάλλον ισχύει και για τη Renata Voracova, η οποία μπήκε κανονικά στη χώρα, αγωνίστηκε ήδη σε ένα τουρνουά, όμως εξετάστηκαν τα χαρτιά της εκ των υστέρων από τη Συνοριακή Αρχή και τελικά αποφασίστηκε να ακυρωθεί η βίζα της.

Σε κάθε περίπτωση, αν τελικά η έφεση που άσκησε ο Djokovic δεν έχει αίσιο τέλος για εκείνον, η Tennis Australia φαίνεται πως είναι πολύ εκτεθειμένη και πιθανότατα μελλοντικός στόχος για τον κορυφαίο τενίστα του κόσμου.

UPDATE: 15:45 H Tennis Australia διέψευσε με ανακοίνωση τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως οι οδηγίες που έστειλε στους παίκτες ήταν οι οδηγίες που αναγραφόντουσαν στην κυβερνητική ιστοσελίδα.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots