Αυτός είναι ο λόγος που απορρίφθηκε η βίζα του Djokovic

 
Novak Djokovic
Novak Djokovic Φωτογραφία: Tennis Photo Network
tn team Πέμπτη, 06 Ιανουαρίου 2022 - 13:20

Παρά τις φήμες που βγήκαν αρχικά στη δημοσιότητα, η βίζα του Novak Djokovic δεν απορρίφθηκε λόγω κάποιου λάθους στην αίτηση, αλλά επειδή θεωρήθηκε πως ο Σέρβος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει "παραθυράκι" της πολύ αυστηρής νομοθεσίας συνόρων της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους για τα σύνορα της Αυστραλίας, οι ξένοι υπήκοοι που μπαίνουν στη χώρα θα πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19, είτε να έχουν έγκυρη ιατρική εξαίρεση για τα εμβόλια.

Ο Djokovic, όπως ανακοίνωσε και ο ίδιος στα social media, αναχώρησε την Τρίτη για την Αυστραλία με μια εγκεκριμένη ιατρική εξαίρεση από τις δυο ανεξάρτητες επιστημονικές επιτροπές: την επιτροπή της Tennis Australia και την επιτροπή του Υπουργείου Υγείας της πολιτειακής κυβέρνησης της Βικτώριας.

Οι Ομοσπονδιακές Αρχές ωστόσο, όπως είναι η Συνοριακή, έχουν τη δικαιοδοσία να εξετάσουν ξεχωριστά την κάθε αίτηση για βίζα και να την εγκρίνουν ή όχι. Επομένως, ακόμα και αν ο Djokovic είχε μαζί του επαρκείς αποδείξεις για το ότι νόσησε από κορωνοϊό εντός των τελευταίων 6 μηνών, δεν είναι απαραίτητο πως πληροί και τις προϋποθέσεις, ώστε να του χορηγηθεί έγκυρη ιατρική εξαίρεση από το αυστραλιανό κράτος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της The Age πάντως, ο Djokovic δεν είχε μαζί του επαρκείς αποδείξεις και μόνο ένας γιατρός υπέγραψε τη νοσηλεία του από Covid-19.

Όπως αναφέρεται στη σύσταση της ειδικής επιτροπής της Αυστραλίας για τον εμβολιασμό (ATAGI), "τα στοιχεία μας δείχνουν ότι μια μόλυνση μειώνει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης για τουλάχιστον 6 μήνες και, ως εκ τούτου, μπορεί να χορηγηθεί προσωρινή εξαίρεση με μέγιστη διάρκεια 6 μηνών". Στο ίδιο έγγραφο όμως, αναφέρεται πως "ακόμα και έτσι είναι απαραίτητος ο πλήρης εμβολιασμός" και πως "μια μόλυνση δεν είναι από  μόνη της αντένδειξη προς τον εμβολιασμό".

Αυτό αναφέρεται στο κατά πόσο το κάθε άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει τη νόσηση ως "παραθυράκι" στο νόμο. Δεδομένου ότι ο Djokovic έχει εκφράσει στο παρελθόν μια αντιεμβολιαστική στάση, είναι πιθανό να μην κατάφερε να πείσει τις Ομοσπονδιακές Αρχές πως ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν έχει εμβολιαστεί τον τελευταίο χρόνο ήταν η νόσησή του. Θυμίζουμε πως ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου είχε περάσει κορωνοϊό τον Ιούνιο του 2020 και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως νόσησε και δεύτερη φορά, εντός του τελευταίου εξαμήνου. Ακόμα κι έτσι όμως, είχε εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 πολλές ευκαιρίες για να εμβολιαστεί και είναι γεγονός πως δεν το έκανε.

Κατά πάσα πιθανότητα δηλαδή, η κοινοπολιτειακή κυβέρνηση, στην οποία ανήκει και η τελική απόφαση, δεν φαίνεται να εντόπισε αιτιώδη σχέση μεταξύ του ότι έχει νοσήσει πρόσφατα και του ότι δεν έχει εμβολιαστεί, ακόμα και αν τα έγγραφα του Σέρβου είναι αρκετά για να αποδείξουν τα δυο παραπάνω ως γεγονότα.

Οι φήμες που βγήκαν αρχικά στη δημοσιότητα, περί λάθους βίζας από την ομάδα του Djokovic διαψεύδονται, καθώς η απόρριψη της εισόδου του στη χώρα δεν είχε καμία σχέση με τον τύπο της βίζας που αιτήθηκε. Η βίζα αυτή έχει χορηγηθεί από τον Νοέμβριο και είναι η ίδια βίζα που χρησιμοποίησαν όλοι οι παίκτες για να μπουν στην Αυστραλία τον τελευταίο μήνα. Η απόφαση των ομοσπονδιακών, βασίζεται αποκλειστικά στο σκεπτικό ότι δεν έχει εμβολιαστεί και χρησιμοποιεί τη νόσηση σαν "παραθυράκι" για να μπει στη χώρα.

Όπως ανέφερε μια πηγή από την Tennis Australia, η ομοσπονδία ενημερώθηκε γραπτώς και προφορικώς πολλές φορές, πως μια πρόσφατη νόσηση δεν είναι πάντα αποδεκτός λόγος για να μην εμβολιαστεί κάποιος πλήρως και πως η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται.

Το πρόβλημα βέβαια που έχει ήδη καταγγελθεί και ερευνάται από τη Συνοριακή Αρχή, είναι πως κι άλλοι παίκτες πριν από τον Djokovic μπήκαν στη χώρα κανονικά, έχοντας ακριβώς τα ίδια έγγραφα.

Ο Djokovic πάντως εξασφάλισε μια προσωρινή άδεια διαμονής έως και τη Δευτέρα, όταν και θα εκδικαστεί η έφεση που άσκησε η νομική του ομάδα.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots