Η Μιχαέλα Λάκη στο tennisnews.gr: "Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις"

 
Μιχαέλα Λάκη
Μιχαέλα Λάκη Φωτογραφία: tennisnews.gr
tn team Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021 - 15:45

Μετά τις νέες πολύ μεγάλες επιτυχίες της στη Βραζιλία, η Μιχαέλα Λάκη παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη στο tennisnews.gr, μιλώντας για τους στόχους της για τη συνέχεια της χρονιάς, για το συνδυασμό του πρωταθλητισμού με το σχολείο, το αν τελικά μπορεί ένα παιδί από την επαρχεία να τα καταφέρει και πολλά ακόμα.

Η Μιχαέλα, η οποία αυτή την εβδομάδα έκλεισε τα 16, επέστρεψε πριν από μερικές ημέρες από τη Βραζιλία, όπου τις προηγούμενες εβδομάδες είχε δυο εξαιρετικές παρουσίες σε κορυφαία τουρνουά juniors στον κόσμο. Στο J1 του Πόρτο Αλέγκρε έχασε στα 3 σετ από τη Γαλλίδα Oceane Babel, Νο.6 πλέον στην παγκόσμια κατάταξη των juniors, ενώ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στο διπλό, μαζί με τη Lola Radivojevic από τη Σερβία. Στο JA της Κρισιούμα έκανε τη σπουδαιότερη πορεία που έχει κάνει στα μονά στο παγκόσμιο Juniors Tour της ITF, καθώς έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου και πάλι την σταμάτησε η Babel, σε ένα ματς που κρίθηκε στις λεπτομέρειες.

Οι πορείες αυτές, έφεραν στη Μιχαέλα στο Νο.38 της παγκόσμιας κατάταξης των κοριτσιών (U18) της ITF, από το Νο.67 (+29 θέσεις) και ενώ βρισκόταν στο Νο.76 πριν πάει στη Βραζιλία.

Με αφορμή και τις τελευταίες της επιτυχίες, επικοινωνήσαμε με τη Μιχαέλα, που απάντησε με χαρά σε όλες τις ερωτήσεις μας:

Πού βρίσκεσαι αυτή την περίοδο και με δεδομένη την κατάσταση με τον Covid-19; Ποιο είναι το πρόγραμμα σου για τις επόμενες εβδομάδες/μήνες;

"Πριν λίγες μέρες επιστρέψαμε με τον προπονητή μου, Φοίβο Μιχαλοπούλο, από την Βραζιλία. Θα είμαι στη Λάρισα για λίγες μέρες και μετά θα πάω στην Ακαδημία του Μουράτογλου για δυο εβδομάδες και στην συνέχεια θα συμμετέχω στο J1 Plovdiv.

Γενικότερα με την κατάσταση του COVID-19 είναι δύσκολος ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός συμμετοχής σε τουρνουά καθόσον τα δεδομένα αλλάζουν, πολλά τουρνουά αναβάλλονται, άλλα ακυρώνονται και το υγειονομικό πρωτόκολλο κάθε χώρας αλλάζει συνεχώς."

Οι τελευταιες 2 εβδομαδες στη Βραζιλία ήταν ενα δυνατό τεστ για σένα - θα τις έβαζες πιο πανω απο το ευρωπαϊκό πρόπερσι στο Most;

"Πράγματι ήταν δυο καλές εβδομάδες αλλά σε καμία περίπτωση δε θα τις έβαζα πάνω από το ευρωπαϊκό στο Most. Ήταν μια μοναδική εμπειρία και επιτυχία για εμένα προσωπικά αλλά και για το ελληνικό τένις γιατί εκπροσώπησα τη χώρα μου και αυτό συνδυάστηκε με απόλυτη επιτυχία. Είναι μια εμπειρία που δε θα ξεχάσω ποτέ."

Έχεις θέσει κάποιους στόχους με τον προπονητή σου, τον Φοίβο Μιχαλόπουλο, για τα juniors - Junior Grand Slams - βαθμολογία;

"Φυσικά. Οι στόχοι μας είναι το Top 20, η συμμετοχή μου σε όλα τα Grand Slam και να φέρω τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα."

Υπάρχει προγραμματισμός για τουρνουά Futures ή είναι νωρίς ακόμη;

"Από την περσινή χρονιά είχαμε βάλει στο πρόγραμμα μου τα Futures και μάλιστα κατάφερα να πάρω βαθμολογία και παγκόσμια κατάταξη WTA. Είναι πολύ σημαντικό ότι στην Ελλάδα (Ηράκλειο) διεξάγονται τουρνουά Futures, αυτό μου έδωσε την δυνατότητα της συμμετοχής και αξιοποίηση της ευκαιρίας που μου δόθηκε από την ΕΦΟΑ και τον διοργανωτή. Οπότε και φέτος θα ήθελα να αγωνιστώ σε τουλάχιστον 5 Futures και τον επόμενο χρόνο ακόμη περισσότερα."

Γενικά βλέπουμε μεγάλη υποστήριξη σε σένα και στα υπόλοιπα νέα παιδιά - θες να στείλεις ένα μήνυμα στους φίλους που σε στηρίζουν; Και φυσικά αν θες να ευχαριστήσεις χορηγούς ή οτιδήποτε άλλο θες να πεις.

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω το tennisnews.gr γιατί από την αρχή υποστηρίζει και προβάλλει την προσπάθεια μου και τη δικιά μου και άλλων παιδιών. Αισθάνομαι πολύ τυχερή στο θέμα της στήριξης-υποστήριξης γιατί, εκτός από τους γονείς μου και τον προπονητή μου κ.Φοίβο Μιχαλόπουλο, που κλείνουμε φέτος 10 χρόνια συνεργασίας και θεωρώ ότι είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές στην Ελλάδα, υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα που βρίσκεται κοντά μου.

Οι φυσικοθεραπευτές μου Κώστας και Νίκος Καλαμπάκας που είναι από την αρχή μαζί μου και φροντίζουν την αποκατάσταση των μικροτραυματισμών.

Ο γυμναστής μου Βαγγελης Κολιός και ο διατροφολόγος Κωνσταντίνος Σπάχος. Επίσης σημαντική στήριξη λαμβάνω πλέον και απο την Ακαδημία Μουράτογλου που με έχει εντάξει στο πρόγραμμα champseed.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον βασικό μου χορηγό την VIOHALCO που μου έδωσε πραγματικά την δυνατότητα να ταξιδεύω σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς και τις WILSON και ASICS."


Η Μιχαέλα Λάκη με τον φυσικοθεραπευτή της, Κωνσταντίνο Καλαμπάκα

Πώς καταφέρνεις και συνδυάζεις σχολείο και πρωταθλητισμό; Καταλαβαίνουν οι καθηγητές την προσπάθειά σου, σε βοηθούν; Κάνεις περικοπές στο διάβασμά σου για τις προπονήσεις;

"Μέχρι πριν λίγο καιρό προσπαθούσα να τα συνδυάσω και και το δυο ταυτόχρονα και νομίζω ότι τα είχα καταφέρει πολύ καλά. Αλλά υποχρεώσεις με το τένις είναι πλέον πολλές με αποτέλεσμα να μην μπορώ να ασχοληθώ όσο θέλω με όλα τα μαθήματα μου, κυρίως δίνω βαρύτητα στα σημαντικά μαθήματα (φυσική, χημεία, μαθηματικά κτλ). Όσον αφορά τους καθηγητές μου υπάρχουν και οι δύο περιπτώσεις, είναι δηλαδή αρκετοί αυτοί που με ενθαρρύνουν και με βοηθούν άλλα και άλλοι που θεωρούν ότι αθλητισμός είναι χαμένος χρόνος."

Οι επιτυχίες σου δείχνουν ότι κάποιος αν είναι ταλέντο, το θέλει πραγματικά, έχει σωστό προπονητή και καλές συνθήκες προπόνησης μπορεί να τα καταφέρει. Πιστεύεις ότι πρέπει να φύγεις από την Λάρισα και να πας στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο εξωτερικό για να βρεις καλύτερες συνθήκες για να καταφέρεις μεγαλύτερους στόχους ή μπορείς να τα καταφέρεις όπως και όπου δουλεύεις ως τώρα;

"Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι οι  επιτυχίες μου έχουν έρθει όντας από την δουλειά μας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λάρισα. Το σημαντικό είναι να υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον για μια σωστή προετοιμασία, που μέχρι σήμερα το εχω στη Λάρισα. Σίγουρα όμως όσο το επίπεδο ανεβαίνει θα αυξάνονται και οι απαιτήσεις της προπόνησης. Σε αυτό το κομμάτι αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερή γιατί έχω την υποστήριξη από την Ακαδημία Μουράτογλου και μου δίνει τη δυνατότητα να πηγαίνω όταν επιθυμώ."

Έχεις κάποιο μότο στους αγώνες/στη ζωή σου; Ποιο είναι αυτό;

"Δεν θα μπορούσα να πω ότι έχω κάποιο συγκεκριμένο 'μότο'. Αν και μου αρέσουν αρκετά, ένα από αυτά είναι του Zig Ziglar (Αμερικανός συγγραφέας): 'Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις'."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots