Βασικές τακτικές για περισσότερες νίκες

 
Βασικές τακτικές για περισσότερες νίκες
Βασικές τακτικές για περισσότερες νίκες
tennisnews team Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2023 - 18:35

Όταν ξεκινάμε να παίζουμε τα πρώτα μας τουρνουά εστιάζουμε κυρίως σε εμάς και στο πως θα χτυπήσουμε την μπάλα, δηλαδή αν η τεχνική μας ήταν σωστή, αν βάλαμε αρκετή δύναμη ή spin στην μπάλα και η αλήθεια είναι πως αυτό δεν μας βοηθάει μέσα στο παιχνίδι. Αυτό που θέλουμε είναι να παρατηρήσουμε τον αντίπαλο ώστε να χτίζουμε τακτικές για να κερδίσουμε περισσότερους πόντους!

Πάμε να δούμε κάποιες βασικές τακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε!

1. Η πιο βασική τακτική είναι να είμαστε πιο σταθεροί από τον αντίπαλο μας. Να προσπαθήσουμε δηλαδή να μειώσουμε τα αβίαστα λάθη να βάζουμε τις μπάλες μέσα και να αφήσουμε τον αντίπαλο να κάνει τα λάθη. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η μπάλα που βάζουμε μέσα να είναι ποιοτική, έχει διαφορά να σπρώχνουμε απλά την μπάλα στο απέναντι κουτάκι και αλλιώς είναι να βάζουμε top spin και να ρίχνουμε την μπάλα πίσω από τα 3/4 του γηπέδου του αντιπάλου. Την χρησιμοποιούμε κυρίως με παίκτες που έχουν την τάση να πιέζουν πολύ από όλο το γήπεδο και να ρισκάρουν, έτσι αν τους δώσουμε βαθιές μπάλες με top spin θα προσπαθούν να βαρέσουν από αρκετά πίσω και με μεγάλο ρίσκο και έτσι θα οδηγηθούν σε λάθη.

2. Η επόμενη τακτική είναι να πιέζω στις αδυναμίες του αντιπάλου! Κανονικά πρέπει από το ζέσταμα να παρατηρώ ποια χτυπήματα είναι αυτά που δυσκολεύουν περισσότερο τον αντίπαλό μου. Αν για παράδειγμα δω ότι έχει αδυναμία στο backhand τότε προσπαθώ να πιέζω περισσότερο σε εκείνη την μεριά, και όπως έχουμε πει και σε άλλο βίντεο δεν ρίχνουμε μόνο εκεί γιατί θα μας καταλάβει και θα γυρίζει για inside out, αλλά προσπαθούμε να ανοίγουμε και στην άλλη πλευρά για να κάνει πιο δύσκολο backhand μετά. Άλλες αδυναμίες που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι ότι κάνει πολλά λάθη στις κοντινές μπάλες και όταν πάει να πιέσει ή τον δυσκολεύουν τα slice ή δεν μπορεί τις ψηλές μπάλες ή δεν είναι καθόλου καλός στο βολέ. Για αυτό προσπαθώ στο ζέσταμα να ρίχνω διαφορετικές μπάλες για να πάρω πληροφορίες που θα μου χρειαστούν στον αγώνα.

3. Η τρίτη τακτική είναι προσπαθώ να κουνήσω τον αντίπαλο σε όλο το γήπεδο. Χρησιμοποιώ λοιπόν τακτικές όπως μία στην μία πλευρά μία στην άλλη, ή 2 στην μία και μία στην άλλη. Συχνά νομίζουμε ότι να κουνάμε τον αντίπαλο μόνο δεξιά αριστερά έχει αποτέλεσμα αλλά δεν φτάνει αν δεν τον φέρω και μέσα έξω στο γήπεδο. Άρα μπορώ να ρίχνω κάποιες κοντινές μπάλες (όπως μικρή διαγώνιο ή drop shot και μετά βαθιές μπάλες για να τον πάω πίσω). Έτσι ο αντίπαλος θα πρέπει σε κάθε μπάλα να είναι έτοιμος να τρέξει σε όλο το γήπεδο.

4. Τελευταία τακτική για σήμερα είναι να ανοίγουμε το γήπεδο με διαγώνιες μπάλες είτε βαθιές είτε ρηχές και μετά να πιέζουμε στο άδειο γήπεδο που έχει δημιουργηθεί. Άρα έχουμε υπομονή με μπάλες rally να βγάλουμε τον αντίπαλο αρκετά έξω από την πλάγια γραμμή και μετά να κάνουμε με πιο επιθετική μπάλα στην άδεια γωνία.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από κάθε τακτική που προσπαθούμε να ακολουθήσουμε είναι σε κάθε αγώνα να συνδυάζουμε τα καλά στοιχεία μας με τις αδυναμίες του αντιπάλου και να θυμόμαστε ότι την ώρα του αγώνα ασχολούμαστε με την τακτική και το πως θα κερδίσουμε πόντους και όχι τόσο με το πως να χτυπήσουμε την μπάλα και την τεχνική μας.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.