ΤΟ WIMBLEDON EXΕΙ ΝΕΟ ΒΑΣΙΛΙΑ! (vids)

 
Carlos Alcaraz
Carlos Alcaraz © AELTC
tennisnews team Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023 - 20:52

O Carlos Alcaraz εκθρόνισε τον Novak Djokovic στον τελικό της χρονιάς, για να γίνει ο νέος Βασιλιάς στο Wimbledon!

O Carlos Alcaraz έγινε ο νέος Βασιλιάς στο Wimbledon! Ο απίθανος Ισπανός, μόλις στα 20 του χρόνια, είναι πλέον ο κάτοχος των 2 από τα 4 Grand Slam (μαζί με το US Open του 2022) και κατάφερε να κερδίσει τον 2ο major τίτλο του με τον πιο μεγαλειώδη τρόπο, κερδίζοντας τον Novak Djokovic στο απόρθητο κάστρο του, το Centre Court του Wimbledon!

Μετά από έναν συναρπαστικό αγώνα, δίχως αμφιβολία τον τελικό της χρονιάς έως τώρα, ο Alcaraz επικράτησε του Djokovic με 1-6, 7-6 (6), 6-1, 3-6, 6-4 μετά από 4 ώρες και 42 λεπτά μάχης, για να σταματήσει τα απίθανα σερί του Σέρβου τενίστα και να του στερήσει τον 8ο τίτλο στο Wimbledon (με τον Federer να παραμένει πολυνίκης του θεσμού) και τον 24ο συνολικά σε Grand Slam.

Συγκεκριμένα, ο Djokovic έμπαινε σ' αυτό το ματς έχοντας κερδίσει τους 27 τελευταίους αγώνες του σε Grand Slam διοργανώσεις, τους 34 τελευταίους στο All England Club και τους 45 προηγούμενους στο Centre Court, όπου δεν είχε ηττηθεί από τον τελικό του 2013 (από τον Andy Murray)! Αυτό ήταν το μεγαλύτερο νικηφόρο σερί που είχε κάποιος στο Centre Court από την ίδρυσή του, από το 1922 δηλαδή!

Όλα αυτά, ενώ ο ίδιος ο Alcaraz έπαιζε μόλις για 3η φορά στο Wimbledon και για 4η συνολικά σε ένα τουρνουά στο γρασίδι!

Αυτή ήταν η 12η διαδοχική νίκη του Ισπανού, αφού ολοκλήρωσε την φετινή grass-court season με το άρτιο 12-0 νίκες, έχοντας συνολικά στην καριέρα του 16 νίκες σε 18 αναμετρήσεις στο χορτάρι! Δεν υπάρχει επιφάνεια στην οποία να μην μπορεί να προσαρμόσει το επιβλητικό του παιχνίδι, και που θα τον διατηρήσει πανάξια στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο Djokovic μπήκε πιο καλά στον τελικό, έκανε μόλις 2 αβίαστα λάθη σε ολόκληρο το 1ο σετ και το κατέκτησε με το επιβλητικό 6-1, για να πάρει "κεφάλι" στο παιχνίδι.

Ο Alcaraz, ο οποίος είχε κάνει την μοναδική του ήττα σε Grand Slam στους 12 τελευταίους μήνες στα ημιτελικά του Roland Garros από τον Djokovic, άλλαξε τα δεδομένα με το καλημέρα στο 2ο σετ, στο οποίο έκανε πρώτος το break και προηγήθηκε με 2-0.

Ο Djokovic μπόρεσε να απαντήσει και να ισοφαρίσει σε 2-2, με τους δυο τους να μένουν κοντά και να πηγαίνουν χέρι-χέρι έως το tie-break στο 2ο σετ. Εκεί, ο Djokovic προηγήθηκε με 3-0, αλλά έκανε δυο ασυνήθιστα λάθη με το backhand του και ο Alcaraz μπόρεσε τελικά να επικρατήσει με 8-6 και να πάρει ένα πάρα πολύ σημαντικό σετ, ισοφαρίζοντας τον τελικό. Θα πρέπει να σημειωθεί, πως αυτό ήταν το πρώτο tie-break που χάνει ο Djokovic από τον Ιανουάριο, μετά από 15 κερδισμένα στη σειρά!

Στη συνέχεια ο Ισπανός πάτησε πάνω στο momentum του και ήταν αισθητά καλύτερος σε όλο το 3ο σετ. Προηγήθηκε με 2-0 και στο 5ο game κατάφερε να "τελειώσει" τον Σέρβο γι' αυτό το σετ, κάνοντάς του break στο πιο απίστευτο game όλης της σεζόν! Ήταν ένα game που κράτησε 26 λεπτά, με τον Djokovic να έχει 8 χαμένα game points και τον Alcaraz να αξιοποιεί τελικά το 7ο break point του, για να κάνει το 4-1.

Πρακτικά ο Djokovic εγκατέλειψε το σετ μετά απ' αυτό, με τον Ισπανό να κερδίζει τους 8 από τους 10 επόμενους πόντους και να το κατακτά με 6-1.

Ο Σέρβος ωστόσο πήγε στα αποδυτήρια με toilet break και ανασυγκροτήθηκε μετά τη διακοπή του 3ου σετ, για να επιστρέψει δυνατότερος στο 4ο. Αφού πρώτα έσβησε διπλό break point στο 0-1, 15-40, ο κάτοχος 23 Grand Slam τίτλων κατάφερε να κάνει δυο break, στο 5ο (3-2) και στο 9ο game (6-3), για να κατακτήσει αυτό το σετ και να οδηγήσει τον ήδη πολύ σπουδαίο τελικό σε 5ο.

Εκεί και οι δυο έχασαν από ένα break point στα δυο πρώτα games, σε ένα σημείο που θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα. Τελικά, ο Alcaraz είχε κι άλλο break point στο 3ο game και το εκμεταλλεύτηκε, για να περάσει μπροστά με 2-1.

Αποδείχτηκε κομβικό αυτό το break, με τον Ισπανό να καταφέρνει να διατηρήσει το προβάδισμα με το σερβίς του, καθώς είχαμε μπει ήδη στην 5η ώρα και ήταν πολύ βασικός και ο παράγοντας της κούρασης. Τα ράλι γινόντουσαν πιο μικρά και ο Alcaraz δεν "λύγισε" ούτε από τις επιστροφές του κορυφαίου receiver όλων των εποχών, ούτε από το φορτίο που έφερε στον πνευματικό τομέα αυτή η νίκη, με αποτέλεσμα να βρει δυο μεγάλους πόντους στο 5-4, 30-30, όταν σέρβιρε για τον τίτλο, και το πρώτο championship point του να σταθεί αρκετό, για να τον βάλει στον θρόνο του Wimbledon.

Αυτός είναι ο 2ος Grand Slam τίτλος για τον Alcaraz, που θα διατηρηθεί στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ πλέον μετράει 12 τίτλους στην καριέρα του, διευρύνοντας το εντυπωσιακό ρεκόρ νικών που έχει σε τελικούς (12-3).

Επιπλέον ο 20χρονος θα περάσει στην κορυφή του Race για το Τορίνο, αφήνοντας στη 2η θέση τον Djokovic, για να φτάσει τους 6 τίτλους στην τρομερή σεζόν του, με ρεκόρ νικών 47-4! Φέτος μέχρι στιγμής μετράει 6 τιτλους, σε 7 συνολικά παρουσίες του σε τελικούς.

Ο Ισπανός τενίστας, κατέκτησε το τορνουά της σειράς ATP 250, Argentina Open, στο Μπουένος Άιρες, ενώ σήκωσε επιπλέον τα 500άρια στη Βαρκελώνη και στο Κουίνς και τα Masters στο Ίντιαν Γουέλς και στη Μαδρίτη, έως και σήμερα που κέρδισε το Wimbledon.

Για την ιστορία ο μοναδικός τελικός στον οποίο ηττήθηκε για φέτος ο Alcaraz ήταν στο 500άρι τουρνουά του Ρίο, στη Βραζιλία.

Αυτή ήταν η 2η νίκη για τον κουρυφαίο τενίστα αυτή τη στιγμή στον κόσμο, έναντι του Σέρβου, στη 3η συνολικά συνάντηση τους.

Από την άλλη πλευρά ο Nole, βρέθηκε στον 4ο τελικό για φέτος, γνωρίζοντας την 1η του ήττα. Μέχρι στιγμής ο έχει κερδίσει τα τρόπαια στην Αδελαΐδα, καθώς και τα Grand Slam  σε Μελβούρνη και Παρίσι.

Διαβάστε περισσότερα:

Το championship point του Alcaraz (vid)

Τα highlights του αγώνα (vid)

Η συγκίνηση του Djokovic για τον γιο του (vid)

Alcaraz σε Djokovic: "Κερδίζεις τίτλους από τότε που γεννήθηκα!" (vid)

Djokovic σε Alcaraz: "Πίστευα πως θα με δυσκόλευες στο χώμα, άντε και στα σκληρά..." (vid)

Τα συγχαρητήρια του Nadal στον Alcaraz

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots