Υπεράσπιση ή στέψη νέας βασίλισσας;

 
Υπεράσπιση ή στέψη νέας βασίλισσας;
© Jimmie48 / WTA
tn team Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024 - 16:19

Η Aryna Sabalenka δείχνει να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την υπεράσπιση του τίτλου στο Australian Open, όμως η Qinwen Zheng θα είναι εκεί για να την αμφισβητήσει. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον τελικό των γυναικών στη Μελβούρνη.

Το πρώτο Grand Slam της χρονιάς φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος του και ο πρώτος μεγάλος τελικός, αυτός του μονού γυναικών, είναι γεγονός. Η Aryna Sabalenka θα αντιμετωπίσει την Qinwen Zheng, το Σάββατο στις 10:30 το πρωί ώρα Ελλάδας (Eurosport 1HD).

Είναι ένας τελικός που έχει φαβορί και αυτή δεν είναι άλλη από την Sabalenka. Η εντυπωσιακή 25χρονη Λευκορωσίδα, η οποία κέρδισε πριν έναν χρόνο τον παρθενικό και μοναδικό έως τώρα Grand Slam τίτλο της στη Μελβούρνη, ήταν ήδη στα μεγαλύτερα φαβορί από την έναρξη του τουρνουά, ωστόσο μπαίνοντας στον τελικό δείχνοντας πως είναι σε απίστευτη κατάσταση.

Στους 6 πρώτους αγώνες της στο τουρνουά δεν έχασε ούτε ένα σετ, ενώ στα πρώτα 5 παιχνίδια της είχε χάσει μόλις 16 games και έμενε στο court μόλις 1 ώρα και 3 λεπτά ανά αγώνα! Μόνο στον ημιτελικό με την Coco Gauff αντιμετώπισε μια κάποια δυσκολία και εκεί πήρε τη νίκη στα 2 σετ, με 7-6 (2), 6-4, σε 1 ώρα και 42 λεπτά.

Μετράει ήδη 10 νίκες στη σεζόν (10-1) και 13 διαδοχικές νίκες στο Melbourne Park η Sabalenka, η οποία θα παίξει για 3η φορά στην καριέρα της σε Grand Slam τελικό, μετά από τον τίτλο πέρσι στη Μελβούρνη και τον χαμένο τελικό από την Gauff στο US Open πριν λίγους μήνες. Γενικά έχει τρομερή συνέπεια σε όλα τα Slams τον τελευταίο 1,5 χρόνο η Λευκορωσίδα, η οποία δεν έχει απουσιάσει από τα ημιτελικά σε κανένα από τα 6 τελευταία Slams που έχουν γίνει.

Συνολικά θα είναι ο 26ος τελικός στην καριέρα της, θα διεκδικήσει τον 14ο τίτλο της (13-12 σε τελικούς), ενώ στη χρονιά θα είναι ήδη ο 2ος τελικός της, αφού είχε παίξει και στον τελικό του Brisbane International την πρώτη εβδομάδα του 2024, αλλά ηττήθηκε από την Elena Rybakina.

Η Zheng από τη μεριά της είναι η "σταχτοπούτα" της διοργάνωσης, αφού στη Μελβούρνη θα παίξει αύριο τον πρώτο της μεγάλο τελικό στην καριέρα της. Μόνο σε 500άρια, σε 250άρια και σε ένα Elite Trophy έχει φτάσει στον τελικό η Zheng, η οποία θα διεκδικήσει τον 3ο τίτλο της καριέρας της στον 5ο τελικό της συνολικά (3-2).

Φυσικά, η εξέλιξή της είναι ραγδαία και πρόκειται για μια παίκτρια που πρόσφατα έγινε 21 ετών και αυτή την εβδομάδα ήδη έχει φτάσει σε μερικά πολύ σπουδαία επιτεύγματα.

Με τη νίκη της επί της Anna Kalinskaya με 6-7 (4), 6-3, 6-1 προκρίθηκε για 1η φορά σε έναν Grand Slam ημιτελικό, με τη νίκη της επί της Dayana Yastremska με 6-4, 6-4 μπήκε για 1η φορά σε έναν τελικό, ενώ έχει εξασφαλίσει και την πρώτη της είσοδο στο Top 10 της παγκόσμιας κατάταξης.

Συγκεκριμένα, θα βρεθεί στο Νο.7 του κόσμου αν ηττηθεί στον τελικό και στο Νο.6 αν κερδίσει, από το Νο.15 που είναι σήμερα. Το προηγούμενο career high της ήταν το Νο.13.

Για την Sabalenka δεν αλλάζει κάτι, αφού χάσει-κερδίσει θα μείνει στο Νο.2 του κόσμου, αν και οι 700 βαθμοί της διαφοράς μεταξύ νίκης και ήττας στον τελικό μπορεί να αποδειχτούν καθοριστικοί, όσον αφορά τη μάχη για το Νο.1. Αυτή τη στιγμή η Sabalenka υπολείπεται 1.565 βαθμών της Iga Swiatek και με νίκη μπορεί να μειώσει τη διαφορά στους 865 βαθμούς και να διεκδικήσει εκ νέου το Νο.1 στο κοντινό μέλλον.

Μόλις για 2η φορά θα αναμετρηθούν σε επίσημο αγώνα στο tour Zheng και Sabalenka, με την Λευκορωσίδα να έχει κερδίσει τη μοναδική προηγούμενη αναμέτρηση στα προημιτελικά του US Open τον περασμένο Σεπτέμβριο, με 6-1, 6-4.

Εκτός από τον τελικό του απλού γυναικών, το Σάββατο θα ολοκληρωθεί και το διπλό των ανδρών, όπου οι Ιταλοί Simone Bolelli και Andrea Vavassori θα αντιμετωπίσουν το νέο Νο.1 των διπλών, Rohan Bopanna, και τον Matthew Ebden.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου (27/01):

Rod Laver Arena:
10:30 Qinwen Zheng [12] v. Aryna Sabalenka [2] Eurosport 1HD
13:00 Bolelli/Vavassori v. Bopanna/Ebden [2] Eurosport 1HD

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots