Μάχη για την ιστορία και το No.1

 
Μάχη για την ιστορία και το No.1
© AELTC
tn team Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023 - 6:22

Σε ακόμα ένα ραντεβού του με την ιστορία, ο Novak Djokovic μπορεί να "πιάσει" σήμερα τον Roger Federer με 8 τίτλους στο Wimbledon και ταυτοχρόνως να φτάσει στο ασύλληπτο ρεκόρ των 24 Grand Slam τίτλων. Ο Carlos Alcaraz μπορεί να γίνει ο άνθρωπος που θα τον σταματήσει, σε μια μάχη και για το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Carlos Alcaraz και Novak Djokovic θα αναμετρηθούν σήμερα στις 16:00 ώρα Ελλάδας (Novasports Prime), σε έναν τελικό που ο νικητής τα παίρνει όλα: τον τίτλο του ιστορικότερου τουρνουά τένις στον κόσμο, αλλά και το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης!

Είναι σίγουρα ο τελικός που περίμεναν οι περισσότεροι, αφού τον τελευταίο χρόνο δεν χωράει αμφιβολία πως Djokovic και Alcaraz είναι οι δυο καλύτεροι τενίστες στον κόσμο. Ο Djokovic παραμένει αήττητος στα Grand Slams από την ήττα του πέρσι στα ημιτελικά του Roland Garros από τον Rafael Nadal, μετρώντας 27 διαδοχικές νίκες, αφού έκτοτε κατέκτησε το Wimbledon, το Australian Open και το Roland Garros, ενώ δεν συμμετείχε στο US Open.

O Alcaraz από την πλευρά του έχει μόνο μια ήττα τους τελευταίους 12 μήνες σε Grand Slam και αυτή ήταν στα ημιτελικά του Roland Garros τον προηγούμενο μήνα από τον Djokovic. Στο Australian Open δεν συμμετείχε, ενώ κατέκτησε το US Open.

Εκτός από το σερί του το στόχο του calendar-Year Grand Slam που κρατάει "ζωντανό", ο Djokovic διεκδικεί και τον 5ο συνεχόμενο τίτλο του στο Wimbledon, όπου μετράει 34 διαδοχικές νίκες. Έχει να ηττηθεί στο All England Club από το 2017 και στο Centre Court συγκεκριμένα από το 2013, όταν έχασε από τον Andy Murray στον τελικό.

Αυτός ήταν και ο μόνος τελικός που έχει χάσει στο βρετανικό Slam, όπου πάει για τον 8ο τίτλο του (7-1 σε τελικούς) και την ισοφάριση του μεγάλου ρεκόρ του Federer.

Συνολικά, ο Djokovic στοχεύει στον 24ο Grand Slam τίτλο του, έχοντας αφήσει ήδη πίσω του τον Nadal με 22 και τον Federer με 20. Στην open era μοιράζεται το καλύτερο ρεκόρ σε άνδρες και γυναίκες με τη Serena Williams και μπορεί να φτάσει ακόμα και το ρεκόρ της Margaret Court σήμερα, το οποίο ήταν ένα ρεκόρ που συμπεριλαμβάνει μη επαγγελματικούς τίτλους.

Αυτός θα είναι ο 35ος τελικός σε Grand Slam για τον συγκλονιστικό Σέρβο τενίστα, που έχει ήδη το καλύτερο ρεκόρ σε άνδρες και γυναίκες, όλων των εποχών. Συνολικά στην καριέρα του θα είναι ο 134ος τελικός στο tour και θα διεκδικήσει τον 95ο τίτλο (94-39).

Ο Alcaraz από την άλλη, μπορεί να γίνει ο άνθρωπος που σταμάτησε τον Djokovic και αυτό καθόλου μικρό δεν θα είναι, δεδομένων των τρομερών σερί του Σέρβου. Ο Ισπανός, στα 20 του μόλις του χρόνια θα παίξει στον 2ο τελικό του σε ένα Slam μετά το US Open πέρσι, όπου κατέκτησε και τον τίτλο.

Τρέχει κι εκείνος ένα εντυπωσιακό σερί 11 νικών στο χορτάρι, αφού πριν πάει στο Wimbledon είχε κατακτήσει το 500άρι του Queen's, που ήταν μόλις το 3ο τουρνουά στην επιφάνεια που έπαιξε στην καριέρα του! Έχει κάνει τρομερή προσαρμογή στο παιχνίδι του με τις πιο γρήγορες επιφάνειες του γρασιδιού, όπου έχει συνολικά δώσει 17 αγώνες στην καριέρα του και έχει κερδίσει τους 15 από αυτούς!

Συνολικά, θα είναι ο 15ος τελικός στην καριέρα του Alcaraz, που θα διεκδικήσει τον 12ο τίτλο του, έχοντας το πολύ εντυπωσιακό ρεκόρ 11-3 νίκες στους 14 προηγούμενους.

Όπως είπαμε, ο νικητής αυτού του αγώνα θα πάρει και το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης αύριο, ενώ αυτή θα είναι η 3η τους αναμέτρηση στο tour, έχοντας από μια νίκη. Ο Alcaraz είχε κερδίσει τον Djokovic στα ημιτελικά της Μαδρίτης το 2022, ενώ ο Djokovic είχε κερδίσει τον Ισπανό πριν έναν μήνα στα ημιτελικά του Roland Garros, όπου γινόταν ένα μεγάλο ματς και το σκορ ήταν 1-1 σετ, όταν ο Carlos άρχισε να αντιμετωπίζει κράμπες και να "λυγίσει" τελικά χωρίς να μπορέσει να αντισταθεί σε 3ο και 4ο σετ.

Αυτή θα είναι η 1η φορά που θα παίξουν μαζί σε έναν τελικό και η πρώτη που θα παίξουν σε μια διαφορετική επιφάνεια από το χώμα.

Eκτός από τον τελικό του μονού ανδρών, σήμερα θα γίνει και ο τελικός του διπλού γυναικών, που θα κλείσει το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας στο Centre Court. Εκεί, οι Storm Hunter και Elise Mertens, No.3 στο ταμπλό, θα αντιμετωπίσουν τις πρωταθλήτριες του 2019, Barbora Strycova και Su-wei Hsieh.

Το πρόγραμμα της Κυριακής (16/07):

Centre Court:
16:00 Carlos Alcaraz [1] v. Novak Djokovic [2] Novasports Prime
20:00 Hunter/Mertens [3] v. Hsieh/Strycova Novasports6HD

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots