Έχασε δικό του ματς ο Τσιτσιπάς (vids)

 
Έχασε δικό του ματς ο Τσιτσιπάς (vids)
© Mike Lawrence/USTA
tn team Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2023 - 22:30

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχασε μέσα από τα χέρια του την πρόκριση για τον 3ο γύρο του US Open και γνώρισε την ήττα από τον 21χρονο Dominic Stricker, σε ένα συναρπαστικό ματς των 5 σετ.

Απέναντι σε έναν πολύ ικανό και ταλαντούχο αντίπαλο, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έδειξε από την αρχή ότι θα δυσκολευτεί, ωστόσο στα μέσα του 4ου σετ φαινόταν να ελέγχει απόλυτα την κατάσταση. Τελικά, δεν έκλεισε το ματς όταν σέρβιρε για τη νίκη στο 5-3 του 4ου σετ και το πλήρωσε με έναν ακόμα πρόωρο αποκλεισμό στο US Open, αφού γνώρισε την ήττα με 7-5, 6-7 (2), 6-7 (5), 7-6 (6), 6-3, από τον 21χρονο Dominic Stricker.

Αυτή ήταν αναμφίβολα η μεγαλύτερη νίκη στην καριέρα του Stricker, που είναι στο Νο.128 της παγκόσμιας κατάταξης, με career high το Νο.106. Παράλληλα, πέτυχε και την 1η του πρόκριση στους "32" ενός Grand Slam, πλησιάζοντας πολύ στην πρώτη του είσοδο στο Top 100.

Ο 21χρονος Ελβετός, ο οποίος ξεκίνησε από τα προκριματικά στο US Open, έκανε εξαιρετική δουλειά στο να μείνει στο ματς, παρότι είχε χαμένες ευκαιρίες που θα μπορούσαν να τον απογοητεύσουν και να τον βγάλουν εκτός αγώνα.

Το παιχνίδι ήταν από την αρχή πολύ κλειστό και κρίθηκε σε ελάχιστες λεπτομέρειες. Ο Stricker κατάφερε να σβήσει ένα break point και set point το 4-5, 30-40 στο 1ο σετ, για να κάνει στο αμέσως επόμενο game το πρώτο break της αναμέτρησης, που του έδωσε τη δυνατότητα να σερβίρει για το σετ και το 7-5.

Ο Τσιτσιπάς, παρότι απώλεσε προβάδισμα με break τόσο στο 2ο, όσο και στο 3ο σετ, κατάφερε να τα κερδίσει στο tie-break και να πάρει το προβάδισμα. Στο πρώτο tie-break ήταν πολύ καλύτερος και έχασε μόνο 2 πόντους, για την ισοφάριση του ματς. 

Στο 3ο σετ ο Stricker είχε την χαμένη ευκαιρία του, με ένα set point που έσβησε ο Στέφανος στο 5-6, για να πάει το σετ στο tie-break και εκεί να αποκτήσει ξανά τον έλεγχο, κατακτώντας το με 7-5, αλλά χωρίς να κινδυνέψει ουσιαστικά σε κανένα σημείο του.

Αργότερα ο Ελβετός έχασε νέα ευκαιρία, αφού έκανε νωρίς το break στο 4ο σετ για το 2-0, αλλά ο Τσιτσιπάς κατάφερε να κερδίσει τα 5 από τα 6 επόμενα games και να περάσει μπροστά με 5-3.

Το 2ο break του ήρθε μάλιστα στο 8ο game και τον έφερε ένα service game μακριά από τον 3ο γύρο του US Open. Και ενώ η εμπειρία του Έλληνα τενίστα και ο τρόπος που διαχείριστηκε όλο τον αγώνα έως τότε, αλλά και το momentum του παιχνιδιού, έδειχναν νίκη Τσιτσιπά, ο Έλληνας τενίστας δεν μπόρεσε να κλείσει το ματς στο σερβίς του, ούτε όταν επέστρεψε από το 15-40 και ισοφάρισε σε 40-40.

Έκανε νέο λάθος, έγινε νέο break point για τον Stricker, που το αξιοποίησε και έκανε το break back, παρατείνοντας κι άλλο αυτό το συγκλονιστικό ματς. Ακόμα ένα σετ πήγε σε tie-break και αυτή τη φορά ήταν η σειρά του 21χρονου, που γύρισε για τα καλά το momentum και παρότι βρέθηκε πίσω σε κρίσιμο σημείο με 4-5, κέρδισε τους 4 από τους 5 επόμενους πόντους και το κατέκτησε με 8-6. 

Η ολική ανατροπή σκηνικού ήρθε με το break του Ελβετού στο ξεκίνημα του 5ου σετ, για να κάνει το 3-0. Ο παράγοντας κούραση έπαιξε τον ρόλο του και τα service games έγιναν πιο σύντομα μετά απ' αυτό το μακροχρόνιο game στο οποίο έκανε break ο Stricker, που δεν απειλήθηκε καθόλου στο σερβίς του μέχρι το 5-2.

Στο 9ο game, όταν σέρβιρε για τη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του, υπήρξε μια νευρικότητα από πλευράς Ελβετού, στο 0-30 όμως βρήκε 2 συνεχόμενα μεγάλα πρώτα σερβίς και έκανε το 30-30. Ο Στέφανος στη συνέχεια δημιούργησε ένα break point και είχε μια απέλπιδα ευκαιρία να επιστρέψει στο ματς, αλλά ο Stricker ρίσκαρε με το forehand και δικαιώθηκε, βγάζοντας μεγάλο winner. Μετά απ' αυτό ο Ελβετός πήρε πάλι τον έλεγχο του game και με δυο καλά σερβίς τελείωσε το ματς, με το ρολόι να γράφει 4 ώρες και 4 λεπτά συμπληρωμένα.  

Ο νεαρός Ελβετός έπεσε στο έδαφος για να πανηγυρίσει την πολύ σπουδαία επικράτηση και την πρόκριση στους "32" του US Open, όπου θα αντιμετωπίσει τον Benjamin Bonzi, που έβγαλε εκτός το Νο.28 του ταμπλό, με 7-6 (6), 2-6, 6-2, 7-6 (7).

Ο Τσιτσιπάς από την άλλη βίωσε ακόμα έναν πρόωρο αποκλεισμό στο US Open, το μοναδικό Grand Slam που δεν έχει φτάσει ποτέ στους "16".

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots