ATP
Van Assche: Ο 18χρονος που θα αντιμετωπίσει τον Djokovic (vid)

 
Luca Van Assche
Luca Van Assche © Srpska Open
tn team Τρίτη, 18 Απριλίου 2023 - 12:26

O Luca Van Assche έχει εντυπωσιάσει τον κόσμο του τένις τους τελευταίους μήνες, αφού είναι μόλις 18 ετών και με μια σειρά από επιτυχίες στα Challenger κυρίως τουρνουά, έχει καταφέρει να κερδίσει μια θέση στο Top 100. Mετά τη μεγάλη νίκη του χθες επί του Stan Wawrinka, έκλεισε έναν αγώνα με τον θρύλο Novak Djokovic στην Μπάνια Λούκα, δηλώνοντας κατενθουσιασμένος.

"Είμαι μόλις 18 χρονών. Το να αντιμετωπιω τον Novak Djokovic είναι τρελό, είναι κάτι το απίστευτο για μένα. Ξέρω πως το κοινό δεν θα είναι στο πλευρό μου, αλλα θα προσπαθήσω να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία μου και να πάω για τη νίκη", είπε χθες ο Γάλλος, μετά τη νίκη του επί του Wawrinka με 1-6, 7-6 (4), 6-4.

Ήταν ένα ματς στο οποίο ο 18χρονος ήταν συνέχεια υπό πίεση. Στο 2ο σετ χρειάστηκε να επιστρέψει από το 1-6, 5-5, 0-40, για να κρατήσει το σερβίς του και να μείνει στο ματς, λίγο πριν κάνει το πολύ καλό tie-break χάρη στο οποίο πήγε το παιχνίδι σε 3ο σετ.

Και εκεί ήταν πίσω, αφού ο Wawrinka έκανε το 1ο break και προηγήθηκε με 3-1. Ο Γάλλος ωστόσο κέρδισε 4 games στη σειρά μετά απ' αυτό και τελικά πήρε τη νίκη στο 10ο game, σχεδόν σε 3 ώρες αγώνα.

O Van Assche γεννήθηκε στο Βέλγιο και κατάγεται από το Βέλγιο από τη μεριά του πατέρα του και την Ιταλία από την πλευρά της μητέρας του, ωστόσο μεγάλωσε στη Γαλλία, έχει έδρα το Παρίσι και αγωνίζεται για τα χρώματα αυτής της χώρας. Έκανε για πρώτη φορά αισθητή την παρουσία του στον κόσμο του τένις το καλοκαίρι του 2021, όταν κατέκτησε το Roland Garros στα juniors.

Στο τέλος της περσινής σεζόν ξεκίνησε να γίνεται ολοένα και πιο συνεπής στα επαγγελματικά τουρνουά, παίζοντας σε συνεχόμενους τελικούς σε Challenger, στη Λισαβόνα, στην Μπρεστ και στη Βαλένθια, μέσα σε ένα διάστημα ενός μήνα, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2022.

Τελικά, στην 4η συμμετοχή του σε έναν τελικό, τον Δεκέμβριο του 2022, κατέκτησε τον 1ο τίτλο του Challenger στη Maia της Πορτογαλίας, μια επιτυχία που τον έφερε για 1η φορά στο Top 150 της παγκόσμιας κατάταξης, όντας ήδη ο νεότερος όλων στους 150.

Το 2023 ο Van Assche κατέκτησε 2 ακόμα τίτλους σε Challengers διοργανώσεις και ακόμα δεν έχουμε φτάσει στη μέση της σεζόν. Τον Φεβρουάριο αναδείχθηκε πρωταθλητής στο Pau της Γαλλίας και νωρίτερα αυτό το μήνα κατέκτησε τον τίτλο στο Sanremo της Ιταλίας. Το πρώτο ήταν σε σκληρές επιφάνειες (indoors) και το δεύτερο σε χώμα, με τον Γάλλο να δείχνει ότι μπορεί να είναι παντού εξίσου καλός.

Ως εκ τούτου, η είσοδος στο Top 100 έγινε γεγονός στις 3 Απριλίου 2023, ανεβαίνοντας συγκεκριμένα στο Νο.91 του κόσμου. Σήμερα βρίσκεται στο Νο.87 του κόσμου και είναι φυσικά ο πιο νέος παίκτης στο Top 100.

Μια εβδομάδα μετά την επιτυχία του στο Sanremo, o 18χρονος πέτυχε και την 1η του tour-level νίκη, στο Εστορίλ. Χθες πέτυχε τη 2η και 1η απέναντι σε Top 100 τενίστα, για να μπει στη 16άδα του Srpska Open στην Μπάνια Λούκα.

O πολυαναμενόμενος αγώνας του με τον κάτοχο 22 Grand Slams τίτλων, Novak Djokovic, θα γίνει την Τετάρτη 19 Απριλίου.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots