tennisnews.gr - Το Τένις στην Ελλάδα | Τσιτσιπας - Σακκαρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
 

Επιστολή από μία μητέρα αθλήτριας τένις

E-mail Εκτύπωση

tennis parent
Πριν λίγες μέρες φιλοξενήσαμε στην ιστοσελίδα μας την άποψη του κ. Αντώνη Λυμπέρη σχετικά με τη διεξαγωγή του Ε1 πρωταθλήματος της ΕΦΟΑ στην Άρτα. (άρθρο 1, άρθρο 2). Οι επιστολές αυτές έδωσαν τροφή για διάλογο και σήμερα σας παραθέτουμε την επιστολή της κυρίας Αλεξίου Δήμητρας σχετικά με το θέμα, η οποία μοιράζεται τη δική της άποψη μαζί μας. 

Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους ενδιαφερόμενους που εμπλέκονται με το άθλημα του τένις με οποιονδήποτε τρόπο

Αναρωτιέμαι με ποια κριτήρια ΔΕΝ επιλέγονται πιο συχνά πόλεις σαν την Άρτα, τη Φιλιππιάδα, τα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα, την Πρέβεζα, την Κέρκυρα κ.α. για τη διεξαγωγή ενός τουλάχιστον από τα 4 Ε1 της κάθε αθλητικής χρονιάς για όλες τις κατηγορίες Juniors; 

1. Επειδή σχεδόν πάντα αυτά τα τουρνουά (Ε2, Ε1 ,Πανελλήνιο) διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Κρήτης  κλπ. γι’αυτό και οι αθλητές των πιο απομακρυσμένων περιοχών δεν μπορούν να πάρουν μέρος σ’ αυτά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν ποτέ να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη βαθμολογία ώστε να καταφέρουν την είσοδό τους έστω στη λίστα των προκριματικών όταν (σπάνια) θα διεξαχθεί ένα τέτοιο τουρνουά στην περιοχή τους. Αποτέλεσμα είναι να γίνεται ένα τουρνουά Ε1 στην Άρτα και να βλέπουν οι άνθρωποι ελάχιστα έως καθόλου παιδιά απ’ την ευρύτερη περιοχή της στα ταμπλό ! Να λοιπόν η εξήγηση!

2. Η περιοχή της Ηπείρου, απ’όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, έχει το λιγότερο 6 ομίλους και αριθμεί περισσότερα από 200 παιδιά που ηλικιακά θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στα τουρνουά της ΕΦΟΑ, και πολύ περισσότερα από 200 που στα αμέσως επόμενα χρόνια θα φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία αλλά δυστυχώς θα βρεθούν στην ίδια δυσάρεστη θέση να μη δουν το όνομά τους στις τελικές λίστες αποδοχής των τουρνουά. Σχεδόν όλα αυτά τα παιδιά όντως προπονούνται σε γήπεδα παλιάς τεχνολογίας με εγκαταστάσεις μάλλον φτωχές για τα σημερινά ΣΤΑΝΤΑΡ άλλα έχουν μάθει να αντέχουν στα δύσκολα, μάλλον γιατί τόσο τα ίδια όσο και οι γονείς και οι προπονητές τους έχουν καταλάβει ότι με το να αθλείσαι έχεις να κερδίσεις πολλά περισσότερα από λίγους βαθμούς και μια περίοπτη θέση στον πίνακα βαθμολογίας της ΕΦΟΑ. Σας γνωρίζω επίσης ότι σχεδόν κανένας απ’ τους ανωτέρω ομίλους δεν είναι κάποιο ιδιόκτητο τένις κλαμπ  με χορηγούς , εκατοντάδες ενήλικα μέλη, με γυμναστήρια, πισίνα, σάουνα κ.α., αλλά είναι παλιά γήπεδα, συνήθως ιδιοκτησίας του αντίστοιχου Δήμου, παρατημένα για χρόνια και ξαναζωντανεύουν με υπεράνθρωπες προσπάθειες κάποιων που αγαπούν το τένις και θέλουν να το κάνουν ευρέως γνωστό, αγαπητό και προσιτό σε όλους .

3. Εκτός από την Ήπειρο, πολλοί όμιλοι δραστηριοποιούνται και στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας (Βέροια, Πτολεμαΐδα κ.α.), της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (π.χ. Αγρίνιο) και των Επτανήσων (Κέρκυρα, Ζάκυνθος κ.α.) με παρόμοιες συνθήκες και εγκαταστάσεις για τους ίδιους λόγους. Έχω την εντύπωση όμως ότι μέσω της Εγνατίας οδού (επιτέλους ολοκληρώθηκε) η απόσταση που έχουν να διανύσουν είναι πολύ μικρότερη και ευκολότερη απ’ το να ταξιδέψουν μέχρι την Αθήνα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη ή την Καλαμάτα για παράδειγμα. 

4. Ομολογουμένως και με αποδείξεις (πολλές από τις οποίες έχω ακόμα) ένα ταξίδι για 2 άτομα (αθλητής και συνοδός) σε μια τέτοια απόσταση Αθήνα – Άρτα κοστίζει το λιγότερο 400 ευρώ με μία μόνο διανυκτέρευση (σχεδόν ποτέ δεν είναι μόνο 1, έχουμε βλέπεις και τα διπλά που αρχίζουν 2 μέρες μετά). Ας αναλογιστεί κανείς ότι τα παιδιά που προέρχονται από τέτοιες περιοχές μαζί με τους γονείς τους θα πρέπει να υποστούν, τόσο μια διαδρομή 8-10 ώρες πήγαινε-έλα (και το Άρτα-Αθήνα-Άρτα ίδια απόσταση είναι !!) με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας σε δρόμο που δεν περιγράφεται με λόγια και για τον οποίο πληρώνουμε και διόδια, όσο και ένα ρίσκο να ακυρωθούν οι αγώνες γιατί και στην Αθήνα όπως και σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας το φθινόπωρο (παράξενο) βρέχει συχνότερα από άλλες εποχές . Όλα αυτά όμως με πολλαπλασιαστή τον αριθμό 9 παρακαλώ και εξηγώ (4 Χ Ε2 + 4 Χ Ε1 + Πανελλήνιο ) δηλαδή 9 Χ 400  = 3.600 ευρώ ανά αθλητικό έτος το ελάχιστο . Όλα αυτά για να έχει το παιδί της απομακρυσμένης και υποβαθμισμένης περιοχής τις ίδιες περίπου ευκαιρίες με τα παιδιά των μεγάλων αστικών κέντρων να αποκτήσει λίγους βαθμούς που θα του δώσουν την πιθανότητα να τύχει καλύτερης θέσης στην επόμενη λίστα αποδοχής αλλά και ευνοϊκότερης κλήρωσης (ας μην κοροϊδευόμαστε όλα γι’ αυτό γίνονται αφού έτσι τα κατάφερε η ΕΦΟΑ). 

Αξίζει να αναφέρω ότι τα ελάχιστα και κατά πολλούς «ατάλαντα» παιδιά (μιας και δεν προχωρούν ποτέ στα ταμπλό με τέτοιες βαθμολογίες) που ξεπερνούν τελικά τα εμπόδια  και καταφέρνουν να βρεθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα για κάποιο τουρνουά, δεν συνοδεύονται σχεδόν ποτέ απ’ τους προπονητές τους μάλλον γιατί θα έπρεπε πάλι οι γονείς να πληρώσουν το «μάρμαρο» , με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε άγνωστα μέρη, με σύγχρονες εγκαταστάσεις που ίσως δεν έχουν ξαναδεί άρα και δεν ξέρουν πως «συμπεριφέρονται» αυτά τα γήπεδα , πελαγωμένα , με αντιπάλους που έχουν τόσο το προπονητικό team σύσσωμο όσο και πολλά μέλη της οικογένειάς τους να τους στηρίζουν, ενώ εκείνα γυρνώντας το κεφάλι τους πίσω έχουν μόνο έναν γονιό, ταλαιπωρημένο σωματικά, οικονομικά και ψυχολογικά, ο οποίος προσπαθεί να υποκαταστήσει προπονητή και φίλους που θα χρειαζόταν το παιδί αυτή την ώρα, ταυτόχρονα δε (όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο και εμείς εδώ μετράμε τα χρήματα μέχρι το τελευταίο λεπτό!!) υπολογίζει πόσα θα χρειαστεί επιπλέον αν το παιδί περάσει στον επόμενο γύρο (μη σας πω ότι εύχεται κιόλας – το έχω κάνει και ‘γω είναι η αλήθεια – να χάσει για να σωθεί η κατάσταση). Κάνω μια παρένθεση για να ζητήσω συγνώμη απ’την κόρη μου για την προηγούμενή μου αποκάλυψη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 

 Με τον νέο αγωνιστικό σχεδιασμό της ΕΦΟΑ για το 2016 των 4 τουρνουά Ε1 + 4Ε2 πιστεύω ότι θα έπρεπε κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας να έχει τα δικά του τουρνουά Ε1+Ε2 για τους αθλητές του με τις ίδιες βαθμολογίες  για όλους και αφού ολοκληρωθούν αυτά και έχουν συγκεντρώσει όλοι τις απαραίτητες βαθμολογίες τότε και μόνο τότε να διοργανώνεται το Πανελλήνιο σε ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ελλάδας (βλέπε «ΜΑΡΑΘΩΝΑ» μάλλον για πολλά χρόνια ακόμη ) όπου τότε όλα τα παιδιά θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για διάκριση απ’ όπου κι αν προέρχονται. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους εγώ ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΙ να αποφασίσω ότι ο δικός μου «ΑΡΗΣ» δεν μπορεί να πάρει μέρος στο 4ο Ε1 που διοργανώνεται σε λίγες μέρες και μάλιστα θα του το αποκρύψω τελείως για να μην τον στενοχωρήσω. Έτσι θα συνεχίσει απλά να διασκεδάζει, με το υπέροχο άθλημα που επέλεξε, στα παλιάς τεχνολογίας γήπεδα, σε φτωχές εγκαταστάσεις και θα ονειρεύεται ότι κάποια μέρα θα γίνει ο επόμενος NADAL, FEDERER κλπ. χωρίς να τον ενημερώσω ότι αυτό δε θα συμβεί ποτέ όχι επειδή δεν μπορεί, αλλά επειδή οι συνθήκες το επιβάλλουν!

Αυτή την επιστολή την απευθύνω τόσο στην ΕΦΟΑ  που σε λίγο καιρό θα κάνει την υπέροχη Γενική της  Συνέλευση, για να πάρει πάλι τις υπέροχες αποφάσεις για το τένις στην Ελλάδα, όσο και στους αξιοσέβαστους γονείς που προφανώς το μόνο που επιδιώκουν είναι το καλύτερο για τα παιδιά τους.

Ευχαριστώ πολύ για την ανάγνωση της επιστολής μου,

Αλεξίου Δήμητρα

 

Υ.Γ. Ένας γνωστός μου είπε ότι δεν αξίζει να ασχοληθώ , ότι δε θα βγάλω άκρη και ότι ο λόγος μου δεν έχει το κατάλληλο ονοματεπώνυμο για να γίνει ευρέως γνωστός . Εγώ πάλι θα επιμείνω γιατί ακόμα πιστεύω ότι στην Ελλάδα έχουμε ελευθερία λόγου όποιο κι αν είναι το όνομά μας . 

 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαφήμιση
ote nov 2016 300x80

latest-atp-videos

charitonidis-thecoach


Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση