Ο Βασίλης Σιούλης μετακόμισε στην Ισπανία για να κυνηγήσει τα όνειρά του

 
Ο Βασίλης Σιούλης μετακόμισε στην Ισπανία για να κυνηγήσει τα όνειρά του
© FCP
tn team Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 - 20:55

Εδώ και λίγους μήνες ο Βασίλης Σιούλης ζει στη Βαρκελώνη, για να κυνηγήσει τα όνειρά του ως επαγγελματίας αθλητής του padel, και τα πρώτα δείγματα γραφής είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Ο νεαρός αθλητής μπήκε για πρώτη φορά σε γήπεδο padel το 2021, την εποχή που ξεκίνησε η μεγάλη άνθηση του αθλήματος στην Ελλάδα. Η εμπειρία του με άλλα αθλήματα ρακέτας τον βοήθησε και, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κατόρθωσε να κατακτήσει πολλούς Masters τίτλους, και να πάρει τη δεύτερη θέση στο BMW Belgrade Padel Open.

Και αφού κυριάρχησε στην εγχώρια σκηνή, στις αρχές του 2024 έβγαλε εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Ισπανία, τη χώρα που το padel είναι εθνικό σπορ. Με βάση τη Βαρκελώνη, έχει ήδη πανηγυρίσει τις πρώτες του επιτυχίες ως επαγγελματίας, που του δίνουν ώθηση και δίψα για να πετύχει ακόμα περισσότερο, με βασικό γνώμονα φυσικά να συνεχίσει να απολαμβάνει αυτό που κάνει.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Vasilis Sioulis (@vasioulis)

Τα δυνατά σημεία και ο ιδανικός συμπαίκτης

Η εκρηκτικότητα και η ένταση είναι δυο βασικά στοιχεία που διακρίνουν τον Βασίλη Σιούλη στο γήπεδο, χωρίς να υστερεί σε πάθος και θέληση. Το padel ωστόσο είναι ένα ομαδικό άθλημα και γι’ αυτό η τακτική, καθώς και η χημεία με τον συμπαίκτη, είναι επίσης μερικά από τα απαραίτητα συστατικά για μια επιτυχημένη συνταγή.

«Τα δυνατά μου σημεία είναι σίγουρα τα πόδια μου, η εκρηκτικότητα μου και η ένταση σε όλα τα χτυπήματα καθώς και το πάθος και θέληση για την νίκη. Ο ιδανικός συμπαίκτης για μένα θα ήταν ψηλός, γρήγορος με ένταση στα χτυπήματα όμως ταυτόχρονα να μπορεί να "ηρεμήσει" το παιχνίδι λόγω της παραπάνω γνώσης του παιχνιδιού».

Η συνέπεια ως κλειδί για την επιτυχία

Όπως ισχύει για όλα τα αθλήματα, η διαφορά ανάμεσα στον καλό και τον κορυφαίο, είναι η συνέπεια. Όπως διαπιστώνει και από την προσωπική του εμπειρία μέσα από το padel, αγωνιζόμενος εδώ και λίγο καιρό στη χώρα όπου το άθλημα μεσουρανεί και έχει τη μεγαλύτερη σχολή παγκοσμίως, το πιο σημαντικό είναι η σταθερότητα στην απόδοση: «Θεωρω πλέον μετά από 2.5 μήνες στην Ισπανία το σημαντικότερο σε έναν παίχτη είναι να παίζει στο ίδιο tempo όλο το ματς, να μην έχει σκαμπανεβάσματα στην ψυχολογία του όπως και να δουλεύει καθημερινά. Καλό επίπεδο έχουν όλοι, οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά».

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Vasilis Sioulis (@vasioulis)

Το «κλικ» της πανδημίας και η στροφή στο padel

Το padel γεννήθηκε στο Μεξικό το 1969 και αρχικά ήταν γνωστό μόνο εκεί και αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δειλά-δειλά διέσχισε τον Ατλαντικό και ήδη από τις αρχές του ‘00 ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ισπανία, με έναν από τους λάτρεις του να είναι μάλιστα και ο τότε πρωθυπουργός, Jose Maria Aznar, που συνέβαλε στην εξάπλωσή του σε όλη τη χώρα. Και ενώ συνέχισε για δεκαετίες να είναι ένα «ψαγμένο» σπορ κάποιων -κυρίως ισπανόφωνων- χωρών, ήρθε η πανδημία για να αλλάξει τα πάντα.

Μετά τα πρώτα καθολικά lockdown που προκάλεσε το ξέσπασμα του Covid-19, το padel άρχισε να διαδίδεται σε όλο τον κόσμο. Και η Ελλάδα ανήκει στις δεκάδες χώρες στις οποίες γνώρισε μεγάλη άνθηση το άθλημα σ’ αυτό το διάστημα, με τον Σιούλη, που στα εφηβικά του χρόνια ήταν αθλητής του τένις, να ξεκινάει κι εκείνος το νέο αυτό ταξίδι εν μέσω πανδημίας.

«Ξεκινώντας σε μικρή ηλικία το τένις τα αθλήματα με ρακέτα ήταν σίγουρα κάτι που με γέμιζαν. Με το που έπαιξα παντελ στην καραντίνα και είδα ότι η συνέχεια είναι τεράστια, κατάλαβα εξαρχής ότι το παντελ είναι μονόδρομος για μένα».

Σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους;

Όπως και το τένις, το padel είναι ένα άθλημα που μπορεί να παιχτεί σε εσωτερικό ή σε εξωτερικό χώρο. Και απ' τη στιγμή που ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του αθλήματος αυτού είναι η τακτική, τότε οι διαφορές των δυο μπορούν να είναι δραματικές για τους αθλητές.

«Προφανώς οι συνθήκες ανάμεσα σε εσωτερικά και εξωτερικά γήπεδα αλλάζουν και 2 απλά παραδείγματα είναι οι καιρικές συνθήκες που συναντώνται στα εξωτερικά (αέρας, υγρασία κτλ.) και μια απλή τακτική σε εξωτερικό γήπεδο είναι η παρά πολύ ψηλή λόμπα που ο αντίπαλος δεν μπορεί να επιτεθεί και στα κλειστά δεν είναι εφικτή λόγω της οροφής. Προτιμώ παραπάνω τους αγώνες σε εξωτερικά γήπεδα».

Πρώτες επιτυχίες σε διεθνή τουρνουά

Στις αρχές του Μαρτίου, ο Σιούλης κέρδισε τον πρώτο του επαγγελματικό πόντο (International Padel Federation) στο Κάουνας της Λιθουανίας. Λίγες ημέρες μετά, κατέκτησε την 1η θέση στο τουρνουά 2ης κατηγορίας της Slam-Catalan Padel Federation στο Slam Laieta Barcelona. Στο επόμενο ακριβώς τουρνουά της καταλανικής ομοσπονδίας κατάφερε να φέρει ακόμα μια σημαντικότερη επιτυχία με την κατάκτηση της 1ης θέσης στο Super Gran Slam 2ης κατηγορίας που πραγματοποίηθηκε στο Gipadel club, Girona, ενώ τον Απρίλιο συμμετείχε στο κυρίως ταμπλό δυο ακόμη διεθνών τουρνουά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, στο Κάιρο της Αιγύπτου και στο Νόλα της Ιταλίας , καθώς και στα 2 αυτά τουρνουά ξεκίνησε την πορεία του από τα προκριματικά.

«Είμαι ευχαριστημένος με την επίδοση μου σχεδόν σε όλους τους αγώνες καθώς έχω αλλάξει πράγματα στο παιχνίδι μου που επικεντρωνόμαστε καθημερινά σε αυτά με τους προπονητές μου. Μου αρέσει που δεν υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στην ψυχολογία μου και δουλεύω-παλεύω για τον κάθε πόντο ξεχωριστά. Στο Κάουνας θα μπορούσε να έχει πάει λίγο καλύτερα στο ματς που χάθηκε στο 3ο σετ μετά την πρώτη επαγγελματική νίκη καθώς λόγω της σοβαρότητας και σημαντικότητας του ματς υπήρχε νευρικότητα από πλευράς μου όπως και παραπάνω σκέψη που οδηγεί σε λάθος αποφάσεις».


1η θέση στο τουρνουά 2ης κατηγορίας της Slam-Catalan Padel Federation (© FCP)

Ο πιο δύσκολος αντίπαλος

Τον Ιανουάριο του 2024, ο Σιούλης μπήκε στο αεροπλάνο με εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Ισπανία, τη χώρα που το padel είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο σπορ αυτή τη στιγμή, πίσω από το ποδόσφαιρο. Ήδη μέσα σε λίγους μήνες το νέο αυτό κεφάλαιο του έχει φέρει μοναδικές εμπειρίες και τη δυνατότητα να δει και να αντιμετωπίσει τους καλύτερους: «Στο πιο δύσκολο ματς μέχρι την τωρινή στιγμή εναντίον Νο170 κόσμου και Νο19 Καταλονίας, έκανα ένα από τα καλύτερα μου παιχνίδια αλλά λόγω επιπέδου άξιζε η νίκη να πάει στους αντιπάλους».

Αναμφισβήτητα την φετινή χρονιά έχω έρθει αντιμέτωπους με πολύ δυνατούς αντιπάλους που άλλες φορές κατάφερα να κερδίσω και άλλες όχι. Το πιο δύσκολο ματς που θα ξεχώριζα όμως είναι εναντίον των Christian Medina-Belar Vera Lopez, μια ομάδα που έχει παίξει σε 3 premier padel ήδη το 2024. Τέτοιου είδους παίχτες σου δημιουργούν μια πίεση και αναγκάζεσαι πολλές φορές στο λάθος και σε απερίσκεπτες αποφάσεις. Επίσης με τον συμπαίκτη μου σε αυτό το ματς βρέθηκαμε να έχουμε 2-3 καλές ευκαιριες που θα έκαναν το παιχνίδι αυτομάτως πιο κλειστό αλλά δεν τις εκμεταλλευτήκαμε. Εάν με αυτού του βεληνεκούς παίχτες δεν τις αρπάξεις, σίγουρα μετά δεν θα έρθουν άλλες.

Οι στόχοι για το υπόλοιπο της σεζόν

Ξεκινώντας από το νούμερο 7.220 και μετά από μόλις 4 τουρνουά, ο Σιούλης βρέθηκε στο No215 της Καταλονίας και μετά από μόλις 3 τουρνουα παγκόσμιας ομοσπονδίας βρίσκεται 842 κόσμου, που τον καθιστά νουμερο 1 έλληνα αθλητή padel. Αυτό μόνο δύναμη μπορεί να του δώσει, για να εκπληρώσει τον μεγάλο στόχο του και να μπει σε όσα περισσότερα διεθνή event μπορέσει.

«Θέλω να συνεχίσω με την ίδια δίψα αυτό που κάνω, να συνεχίσω να βελτιώνομαι καθημερινά και να μαθαίνω όλο και παραπάνω το παιχνίδι και να κυνηγήσω όσο περισσότερα διεθνή τουρνουά μπορώ.

Οι προπονητές μου είχαν πει ότι θα ήθελαν να με δουν σίγουρα στο Top 200 Καταλονίας και την τωρινή στιγμή μετά από 4 τουρνουά βρίσκομαι στο 215. Όσο για το παγκόσμιο ranking μου πιστεύω πως έχει γίνει μια αισιόδοξη αρχή, όπου με ωθεί να δουλεύω για περισσότερα. Όποτε με την συνεχόμενη δουλειά θεωρώ πως ο απολογισμός της χρονιάς θα έχει θετικό πρόσημο».

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots