Η Ostapenko "γκρέμισε" την Swiatek από θρόνο και Νο.1! (vids)

 
Η Ostapenko "γκρέμισε" την Swiatek από θρόνο και Νο.1! (vids)
© Simon Bruty/USTA
tennisnews team Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2023 - 7:05

Μια εκπληκτική Jelena Ostapenko επέστρεψε από σετ πίσω και κέρδισε την Iga Swiatek, για να την εκθρονίσει από το US Open και να τη ρίξει από το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης!

Μια από τις μεγαλύτερες νίκες της καριέρας της πανηγύρισε η Jelena Ostapenko, η οποία επιβλήθηκε της Iga Swiatek με 3-6, 6-3, 6-1 και την άφησε εκτός προημιτελικών στο US Open.

Εκτός απ' ότι θα αποχωρήσει από τον θρόνο της στο US Open, η Swiatek θα εγκαταλείψει και το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022 και μετά από 75 συναπτές εβδομάδες. Τη θέση της στην κορυφή θα πάρει η Aryna Sabalenka.

Η απρόβλεπτη Ostapenko, που πάντα είχε το παιχνίδι για να απειλήσει τις καλύτερες του κόσμου αλλά δεν είναι τόσο συνεπής όσο εκείνες, έφτασε στην πολύ μεγάλη νίκη ενώ είχε χάσει το 1ο σετ.

Στο 2ο σετ προηγήθηκε με 3-0 και με 4-1, με την Swiatek να μειώνει σε 4-3. Και οι δυο παίκτριες είχαν πρόβλημα στο 2ο σερβίς, αλλά η Ostapenko είχε την ουσία όταν χρειάστηκε, αφού "έσπασε" ξανά την Πολωνή για το 5-3 και στο 9ο game κατάφερε να σβήσει break point και να κρατήσει το σερβίς της για το 6-3.

Μετά απ' αυτό, η 26χρονη Λετονή άγγιξε την τελειότητα στο 3ο σετ. Είχε 7 winners και 2 αβίαστα λάθη, για να κάνει 3 διαδοχικά break στο σερβίς της Swiatek και να πάρει ένα προβάδισμα με 5-0. Η Swiatek κέρδισε το μοναδικό της game στο σετ με break, με την Ostapenko όμως να της κάνει νέο break -το 4ο στο σετ- για να ολοκληρώσει τον θρίαμβό της στο 6-1, έπειτα από 1 ώρα και 47 λεπτά αγώνα.

Ήταν η 2η φορά που η Ostapenko κερδίζει το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, 6 χρόνια μετά τη νίκη της επί της Garbine Muguruza στη Wuhan. Φυσικά, βάσει κατάταξης ήταν η μεγαλύτερη νίκη της, μιας και τώρα κερδίζει ένα Νο.1 που έδειχνε ακλόνητο τις 2 τελευταίες σεζόν, αλλά σε όρους πρόκρισης η Λετονή έχει κερδίσει και έναν τελικό Grand Slam, το 2017 στο Roland Garros με τη Νο.4 του κόσμου τότε, Simona Halep.

Όσο για τις μεταξύ τους αναμετρήσεις, η Ostapenko φαίνεται να είναι ο κρυπτονίτης της Swiatek, αφού την έχει κερδίσει και τις 4 φορές που έχουν αναμετρηθεί (4-0), με αυτή βέβαια να είναι η 1η φορά που την αντιμετώπισε από τότε που ανέβηκε στο Νο.1 του κόσμου.

Για 1η φορά προκρίθηκε στα προημιτελικά του US Open η Ostapenko, στην 7η παρουσία της στο τουρνουά, ενώ θα είναι ο 5ος προημιτελικός της σε ένα Grand Slam. Ο 4ος ήταν επίσης αυτή τη χρονιά, στο Australian Open, όπου μάλιστα είχε κερδίσει την Coco Gauff στον 4ο γύρο, την παίκτρια που θα αντιμετωπίσει τώρα στα προημιτελικά.

Βεβαίως οι συνθήκες διαφέρουν, μιας και η 19χρονη Αμερικανίδα παίζει στην έδρα της, θα τη στηρίξει όλο το κοινό και βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση, έχοντας κερδίσει τους 9 τελευταίους αγώνες της. Λίγες ώρες πριν, είχε κερδίσει την Caroline Wozniacki με 6-3, 3-6, 6-1.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots