ATP
Federer: "Έχω χαμηλές προσδοκίες, στόχος να παίξω 2-3 αγώνες στην Ντόχα"

 
Roger Federer
Roger Federer © Paul Zimmer
tn team Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021 - 14:40

Αποκαλυπτικός ήταν ο Roger Federer στη σημερινή του συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα, λύνοντας κάθε απορία σχετικά με τον τραυματισμό του, την ανάρρωση και την προετοιμασία του στους τελευταίους μήνες, σε σχέση και με τη μεγάλη επιστροφή του αυτή την εβδομάδα.

Σε πρώτη φάση, ο 39χρονος Ελβετός δεν έχει υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό του και θα είναι ευχαριστημένος αν καταφέρει να περάσει έναν ή δυο γύρους στο Qatar Open.

"Αν καταφέρω να παίξω 2-3 αγώνες εδώ στην Ντόχα, θα είμαι ευχαριστημένος. Οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές. Ελπίζω να μπορέσω να εκπλήξω τον εαυτό μου. Πολλοί μπορεί να πιστεύουν πως πηγαίνω μόνο για τους τίτλους, αλλά αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση", είπε ο Federer στη σημερινή του συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα.

"Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την ώρα. Αυτό είναι φυσιολογικό. Όταν επιστρέφεις από τραυματισμό, είναι δύσκολο να εμπιστευτείς το σώμα σου ξανά. Δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς στο γήπεδο. Ο αντίπαλός σου θα καταλάβει πως δεν είσαι στο 100% σου. Νιώθω πως είμαι σε ένα καλό επίπεδο, αλλά δεν είμαι ακόμα στην καλύτερή μου φόρμα. Όταν ξυπνάω το πρωί νιώθω καλά και ο πόνος είναι υπό έλεγχο. Μπορώ να παίξω 2 με 2,5 ώρες εδώ και 5 μέρες σερί τώρα. Υπάρχουν πολλά θετικά πράγματα. Αλλά οι αγώνες θα είναι πιο δύσκολοι.

Επίσης είναι και το πνευματικό μέρος. Το γόνατο δεν το νιώθω κάθε μέρα το ίδιο. Ήταν πολύ σημαντικό ότι μπορούσα να παίξω σετ και κανονικούς πόντους στην προπόνηση για τους τελευταίους 2 μήνες. Έπαιξα με τον (Dominic) Sticker στο Ντουμπάι και πιο πρόσφατα έπαιξα κάπου στα 20 σετ με τον Dan Evans. Είμαι πολύ χαρούμενος με την αντίδραση που έδειξε το γόνατο. Αλλά ακόμα υπάρχουν ερωτηματικά, το τένις είναι απαιτητικό σε πολλά επίπεδα. Χρειάζεται να παίξω περισσότερο για να μπορώ να πω ότι είμαι ξανά στο 100% μου. Οι επόμενοι 3-5 μήνες θα είναι πολύ σημαντικοί σχετικά με το πως θα αντιδράσει το γόνατο."

Για το αν υπήρχαν σκέψεις για να σταματήσει το τένις σ' αυτό το διάστημα, ο Ελβετός είπε: "Είναι λογικό να υπάρξουν συζητήσεις με την ομάδα και με την οικογένειά σου, αλλά πάντα σχετικά με την επόμενη μέρα. Μετά την πρώτη εγχείρηση για παράδειγμα, ο στόχος μου ήταν να παίξω στο Wimbledon (του 2020, που ακυρώθηκε). Το γόνατο όμως συνέχισε να με ενοχλεί όταν περπατούσα ή όταν έκανα ποδήλατο. Δεν καταλάβαινα τι γινόταν. Αμφέβαλλα για όλα. Πρώτα απ' όλα ήθελα να είμαι καλά, θέλω να μπορώ όταν κλείσω την καριέρα μου να κάνω σκι με τα παιδιά μου, ή να παίζω ποδόσφαιρο. Δεν ήθελα όμως και να κλείσει η καριέρα μου με το περσινό Australian Open και με το Match in Africa. Αν συνέχιζε το γόνατο να με ταλαιπωρεί και τους επόμενους μήνες, τότε ίσως γινόταν πιο πιθανό το ενδεχόμενο να σταματήσω. Τώρα είμαι πολύ χαρούμενος που έφτασα μέχρι εδώ. Η ανάρρωση ήταν φυσιολογική, ακόμα και τις δύσκολες μέρες."

Ο Federer ξεκαθάρισε επίσης πως αυτή τη φορά τα πράγματα δεν είναι όπως το 2017, όταν επέστρεψε μετά από μισό χρόνο απουσίας και κατέκτησε το Australian Open: "Πέρασαν κιόλας 4 χρόνια! Όταν επέστρεφα το 2017, ήμουν εντελώς υγιής. Δεν υπήρχαν ερωτηματικά και αμφιβολίες. Τώρα η διαδρομή μου μέχρι εδώ ήταν πολύ μεγαλύτερη. Τώρα υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Είμαι και ο ίδιος περίεργος για το πως θα πάω. Είμαι χαρούμενος που μπορώ να βρίσκομαι εδώ. Θα είναι μεγάλο βήμα για μένα αν η σεζόν μου κρατήσει μέχρι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Τότε είχα κάνει προετοιμασία για να βγάλω τη σεζόν έως τις αρχές του Δεκεμβρίου. Αυτή τη φορά επίσης η Αυστραλία ήρθε πολύ νωρίς για μένα και χρειαζόμουν αυτές τις εβδομάδες."

Ο Federer αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του GOAT, ενώ είπε λίγα λόγια και για τον Djokovic, που τους τελευταίους μήνες δέχεται έναν πολύπλευρο πόλεμο: "Θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ντιμπέιτ. Αυτά που κάνουν τελευταία ο Novak και ο Rafa είναι φοβερά. Δεν είναι και 25 χρονών, αλλά μοιάζουν να είναι στο πικ τους. Για εκείνους, ίσως εγώ αποτελέσω το μέτρο σύγκρισης, όπως ήταν για μένα ο Pete (Sampras).

Σχετικά με τον Novak δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να το συζητάμε. Είχε μια απίστευτη ατυχία στο US Open (όταν αποβλήθηκε), όλοι το γνωρίζουν αυτό. Φυσικά μπορούσε να ελέγξει καλύτερα τον εαυτό του, αλλά είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Για το Adria Tour δεν ξέρω τι να πω. Ήταν νωρίς; πιθανότατα ναι. Έχω πολύ καιρό να συναντήσω τον Novak, αλλά ξέρω πως κάνει το καλύτερο για τους παίκτες. Δεν ένιωθε καλά με το συμβούλιο παικτών της ATP και έτσι έφτιαξε μια νέα ένωση. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε και να έχουμε τις ίδιες απόψεις, αλλά είναι σημαντικό να ανταλλάζουμε τις ιδέες μας. Ο αρνητικός απόηχος όλου αυτού δεν κάνει καλό στο τένις. Αλλά νομίζω πως τώρα έχουν ηρεμήσει τα πράγματα και ο κόσμος έχει αρχίσει να μιλάει πάλι για τα ρεκόρ και τα αποτελέσματά του, που είναι καλό. Θα δούμε τι θα συμβεί με τις δυο ενώσεις, με την ATP και την PTPA. Δεν ήρθα στην Ντόχα για να κάνω πολιτική. Όλη μου η συγκέντρωση βρίσκεται στην επιστροφή μου στους αγώνες."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots