ATP
Djokovic: Τι χρειάζεται να κάνει για το Year-end No.1

 
Novak Djokovic
Novak Djokovic Nicolas Gouhier/FFT
tennisnews team Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 - 13:51

Ο Novak Djokovic βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο να εξασφαλίσει και μαθηματικά το 6o Year-end No.1 της καριέρας του, την ισοφάριση ενός ακόμα πολύ μεγάλου ρεκόρ που ούτε ο Roger Federer δεν κατάφερε να πετύχει, αλλά και το ξεπέρασμα των 300 εβδομάδων συνολικής παραμονής στο Νο.1! Δείτε τι χρειάζεται να κάνει για να το πετύχει.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Vienna Open, Herwig Straka, η διοργάνωση έκανε τα πάντα για να προσεγγίσει τον Rafael Nadal, ώστε να παρέχει στον κόσμο ένα τουρνουά στο οποίο θα αγωνίζονται οι δυο κορυφαίοι της παγκόσμιας κατάταξης. Θυμίζουμε πως μετά το Roland Garros o Novak Djokovic επιβεβαίωσε πως θα αγωνιστεί στη Βιέννη.

Ο Ισπανός ωστόσο δεν σκοπεύει να αλλάξει τα σχέδιά του, παρόλο που η Βιέννη είναι πιθανότατα το τουρνουά στο οποίο θα ολοκληρωθεί η μάχη του Year-end No.1 για φέτος, χωρίς τον έναν από τους δυο διεκδικητές του.

Πιο συγκεκριμένα, ο Djokovic "αγκαλιάζει" πλέον το 6ο Year-end No.1 της καριέρας του (2011, 2012, 2014, 2015, 2018) και την ισοφάριση του μεγάλου ρεκόρ του Pete Sampras, του μοναδικού ανθρώπου μέχρι σήμερα που έχει φτάσει 6 φορές σ' αυτό το επίτευγμα. Οι μεγάλοι αντίπαλοι του Nole, Roger Federer και Rafael Nadal, το έχουν κάνει από 5 φορές.

Για να "κλείσει" και μαθηματικά η υπόθεση του Year-end No.1, o Djokovic θα χρειαστεί να κερδίσει περισσότερους από 50 βαθμούς στα δυο τουρνουά που σκοπεύει να αγωνιστεί στο υπόλοιπο της χρονιάς, στη Βιέννη και στο ATP Finals του Λονδίνου (είναι αμφίβολος για το Masters του Παρισιού, αλλά ακόμα και αν αγωνιστεί δε θα έχει τη δυνατότητα να κερδίσει επιπλέον βαθμούς απ' αυτό το τουρνουά).

Αυτή τη στιγμή ο Σέρβος έχει 11.740 βαθμούς. Με το νέο σύστημα της ΑΤΡ που εφαρμόζεται φέτος εξαιτίας της πανδημίας, δε θα χάσει τους βαθμούς που κέρδισε πέρσι στο Paris Masters, ενώ από το περσινό ATP Finals θα του αφαιρεθούν μόλις 200 βαθμοί.

Ακόμα και αν ο Nadal αγωνιστεί στο Παρίσι και στο Λονδίνο και κερδίσει όλους τους αγώνες που θα παίξει, μπορεί από τους 9.850 βαθμούς που έχει σήμερα να φτάσει στους 11.590 βαθμούς (διεκδικεί 640 "καθαρούς" βαθμούς στο Παρίσι και 1.100 στο ATP Finals).

Ως εκ τούτου, ο Djokovic θα εξασφαλίσει μαθηματικά το Νο.1 έως και το τέλος της χρονιάς αν κερδίσει τους πρώτους δυο αγώνες του στη Βιέννη (+90 βαθμοί και θα εξασφαλίσει ελάχιστο δυνατό 11.630 βαθμών).

Ακόμα και στο εξαιρετικά δύσκολο σενάριο να κερδίσει έναν ή κανέναν αγώνα στη Βιέννη, θα πρέπει ο Nadal την επόμενη εβδομάδα να κατακτήσει το Paris Masters για να μείνει στο παιχνίδι και έπειτα ο Djokovic θα χρειαστεί να κάνει μια νίκη στο ATP Finals (+200 βαθμοί, ελάχιστο δυνατό 11.740 βαθμών).

O 3ος της κατάταξης αυτή τη στιγμή, Dominic Thiem, έχει 9.125 βαθμούς (2.615 λιγότερους από τον Djokovic) και καμιά μαθηματική ελπίδα να τερματίσει το 2020 στο Νο.1, μετά και τον αποκλεισμό του στα προημιτελικά Roland Garros (από τον Diego Schwartzman).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως με την εξασφάλιση του Year-end No.1, o Djokovic εξασφαλίζει την παραμονή του στο Νο.1 τουλάχιστον μέχρι και τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου του 2021. Αυτό σημαίνει πως θα ξεπεράσει τις 300 εβδομάδες συνολικής παραμονής στο Νο.1, αφού τώρα διανύει τη 291η εβδομάδα.

Στόχος του φυσικά είναι να ξεπεράσει τις 310 εβδομάδες που είναι το κορυφαίο ρεκόρ και ανήκει για την ώρα στον Roger Federer. Αυτό θα το καταφέρει στις 8 Μαρτίου 2021, εφόσον διατηρηθεί στο Νο.1 μέχρι τότε.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots