ATP
Djokovic: "Αυτή θα είναι η νέα ένωση παικτών"

 
Djokovic: "Αυτή θα είναι η νέα ένωση παικτών"
Djokovic: "Αυτή θα είναι η νέα ένωση παικτών"
tennisnews team Κυριακή, 30 Αυγούστου 2020 - 10:29

Ο Novak Djokovic έλυσε τη σιωπή του για την -ανεξάρτητη από την ΑΤΡ- ένωση που δημιούργησε μαζί με τον Vasek Pospisil, λέγοντας το λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε, όλα όσα σκοπεύει να προσφέρει στους παίκτες και πως δεν σκοπεύει να πάρει τη θέση της ΑΤΡ. 

"Είμαι στο συμβούλιο για 10-15 χρόνια. Το κάνω προφανώς εθελοντικά και έχω αφιερώσει αρκετό χρόνο, ενέργεια και πάθος για να συνεισφέρω με τον καλύτερο τρόπο για το άθλημα. Το εκτιμώ πάρα πολύ. Και έχοντας συνεργαστεί με 3-4 διαφορετικά γκρουπ παικτών στο συμβούλιο, μπορώ να πω πως το τωρινό γκρουπ είναι το καλύτερο που είχαμε προσωπικά. Η επικοινωνία είναι εξαιρετική και προφανώς προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα, μαζί με τη διοίκηση της ΑΤΡ.

Τα πράγματα όμως σ' αυτό το σύστημα είναι αρκετά περίπλοκα, δεν είναι εύκολο να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των παικτών, επειδή η ΑΤΡ είναι χωρισμένη σε εκπροσώπους παικτών και σε εκπροσώπους τουρνουά, ενώ έχουμε και τα Grand Slams, που είναι ανεξάρτητα, αλλά και άλλα όργανα όπως η ITF και η WTA.

Είναι ένα περίπλοκο οικοσύστημα αυτό στο οποίο ανήκουμε. Σχετικά με την ανεξάρτητη ένωση παικτών, θα πρέπει να πω ότι δεν είναι μια νέα ιδέα, δεν είναι κάτι που βγήκε τώρα. Έχει προταθεί και από άλλους παίκτες, από διαφορετικές γενιές. Είδα ένα πρόσφατο tweet του Adny Roddick, που ήταν ένας από τους παίκτες που στην καλύτερη εποχή του αγωνιστικά είχε υποστηρίξει την ίδρυση μιας ένωσης παικτών για να τους δώσει μια ισχυρότερη φωνή. Είμαστε ένα από τα λίγα αθλήματα που δεν έχουν ανεξάρτητη οργάνωση παικτών. Αυτό ήταν αντικείμενο συζήτησης για πολλούς παίκτες, εδώ και δεκαετίες.

Σίγουρα πιστεύω πως είναι το σωστό βήμα, γιατί πιστεύω πως θα ενοποιήσει τους παίκτες. Τους επιτρέπει να έχουν μια πλατφόρμα μέσα από την οποία θα μπορούν να εκφράζονται καλύτερα, θα μπορούν να επικοινωνούν τις ιδέες τους, τα ενδιαφέροντα και άλλα πράγματα που σχετίζονται μ' αυτούς."

Την Κυριακή η ΑΤΡ εξέδωσε μια ανακοίνωση, στην οποία εξέφρασε την εναντίωσή της με την πρωτοβουλία αυτή. Ανακοίνωση έβγαλαν και τα υπόλοιπα διοικητικά όργανα του αθλήματος και μάλιστα κοινή, εκφράζοντας επίσης την εναντίωσή τους.

"Διάβασα την επιστολή της ΑΤΡ. Νομίζουν πως η ΑΤΡ δεν μπορεί να συνυπάρξει με αυτή την ένωση. Με όλο το σεβασμό, θα πρέπει να διαφωνήσω. Νομικά είμαστε 100% ασφαλείς και μας επιτρέπεται να δημιουργήσουμε μια ένωση. Δεν θα κάνουμε μποϊκοτάζ, δεν θα δημιουργήσουμε κανένα παράλληλο tour. Έχω δει διάφορες εικασίες στα MME, με ανθρώπους να βγαίνουν και να λένε ότι θα κάνουμε διάφορα πράγματα, κάτι που είναι αναμενόμενο φυσικά, γιατί είναι κάτι μεγάλο.

Αλλά δεν είναι κάτι νέο, πρέπει να το ξαναπώ. Απλά αυτή η γενιά, στην οποία ανήκουμε ο Vasek και εγώ, είμαστε αυτή που κατάφερε να κάνει το τελικό βήμα. Αυτό ελπίζω τουλάχιστον. Έχουμε συνάντηση με τους παίκτες σήμερα και ο στόχος μας είναι να έχουμε τη στήριξή τους. Δεν έχουμε κάποιον ελάχιστο αριθμό παικτών ή μέγιστο αριθμό παικτών που θα υπογράψουν, θέλουμε απλά να εκπροσωπούμε τους 500 καλύτερους παίκτες των μονών και τα 200 καλύτερα ζευγάρια των διπλών (στην παγκόσμια κατάταξη), ελπίζοντας πως θα έχουμε μαζί μας την πλειοψηφία.

Γνωρίζουμε πως αυτό δε θα γίνει από σήμερα, αλλά θα του δώσουμε χρόνο. Πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου. Είναι ένα σημαντικό βήμα για τους παίκτες και για το άθλημα, γιατί βλέπω ότι υπάρχει ένα αφήγημα που λέει ότι αυτό θα είναι καλό μόνο για τους παίκτες. Διαφωνώ, θεωρώ ότι θα κάνει καλό και στο άθλημα. Αυτό έχει αποδειχθεί και από άλλα μεγάλα αθλήματα, που έχουν παρόμοιες ενώσεις."

Ενάντιοι στην πρωτοβουλία είναι και οι Roger Federer και Rafael Nadal, που προφανώς έχουν πολύ μεγάλη - αν όχι τη μεγαλύτερη - επιρροή στην ΑΤΡ.

"Φυσικά θα ήθελα να έχω τον Roger και τον Rafa, φυσικά θα ήθελα να έχω όλους τους παίκτες μαζί μου. Αλλά τους καταλαβαίνω. Πραγματικά το καταλαβαίνω, κάποιοι παίκτες έχουν διαφορετική άποψη και δεν θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο.

Εγώ πάλι νομίζω πως είναι η κατάλληλη στιγμή. Είναι σα να γεννιέται ένα παιδί, δεν υπάρχει λάθος στιγμή. Όπως είπα και στην αρχή, είναι ένα εγχείρημα που βρίσκεται στα σκαριά για περισσότερα από 20 χρόνια. Πολλοί παίκτες επιχείρησαν να το κάνουν, εμείς ελπίζουμε πως θα το κάνουμε σωστά τώρα, ελπίζοντας μ' αυτό το πρώτο βήμα να δημιουργήσουμε μια δομή, μια ηγεσία, ένα σύστημα.

Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Δεν ξέρω ακόμα ποιοι θα είναι αυτοί που θα εκπροσωπήσουν τους παίκτες. Έχουμε όμως μια ευρεία περιγραφή της πλατφόρμας, για το πως θα είναι. Θα έχουμε δικούς μας διαχειριστές και ετήσιες συναντήσεις.

Φυσικά, όταν θα έχουμε και την ένδειξη σημαντικής υποστήριξης, θα προχωρήσουμε το έργο και θα ξεκινήσουμε όλα αυτά τα διαφορετικά βήματα που σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε. Τώρα προσπαθούμε να κατανοήσουμε πόσοι παίκτες θέλουν να ενταχθούν σ' αυτή την πρωτοβουλία."

Όσον αφορά για το πως θα λειτουργήσει η νέα αυτή ένωση και το τι σκοπεύει να κάνει, ο Djokovic είπε: "Πρώτα απ' όλα θέλω να πω ότι η ΑΤΡ και αυτή η νέα ένωση, εφόσον πραγματοποιηθεί, μπορούν και πρέπει να συνυπάρξουν στην αρχή. Το που θα οδηγηθεί αυτό, θα το δείξει ο χρόνος.

Η ΑΤΡ είναι ένας οργανισμός στον οποίο οι παίκτες ήταν σε θέση να εκφράζονται και να αγωνίζονται για τα δικαίωματά τους, μέσα από τους εκπροσώπους τους στο συμβούλιο φυσικά. Έχουμε τη θέση του εκτελεστικού οργάνου που λαμβάνει τις αποφάσεις, αλλά ταυτόχρονα, τις περισσότερες φορές, στο συμβούλιο έχουμε και τους εκπροσώπους των τουρνουά, οι οποίοι έχουν διαφορετικά συμφέροντα.

Για να μπορούν να ληφθούν αποφάσεις, θα πρέπει να υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία ψήφων και όταν δεν το έχουμε αυτό, δε γίνεται ψηφοφορία. Γι' αυτό πολλές πιθανές αποφάσεις που μπορεί να είχαν παρθεί σε διάφορα τμήματα ή κανονισμούς, είναι πράγματα για τα οποία μιλάμε αλλά δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα και χρειάζονται κι άλλο χρόνο, επειδή το σύστημα είναι δομημένο μ' αυτόν τον τρόπο.

Δεν έχω απάντηση για το αν θα είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε για ζητήματα με χρηματικά έπαθλα, γιατί δεν επικεντρωνόμαστε σ' αυτό αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι η ευθύνη της ΑΤΡ και θεωρούμε πως η ΑΤΡ είναι το κύριο διοικητικό όργανο στο tour μας. Εμείς είμαστε μέλη αυτού του tour. Θέλουμε, λοιπόν, ως παίκτες, να έχουμε μια ένωση που θα είναι 100% δική μας και θα μπορούμε μέσα απ' αυτή να συζητάμε διάφορα θέματα που μας αφορούν, δικαιώματα, το μέλλον των παικτών, το παρόν των παικτών. Δεν ξέρω που θα μας οδηγήσει. Σίγουρα θα συνεργαστούμε με την ΑΤΡ και με τα κυβερνητικά όργανα του αθλήματος. Δεν θα έχουμε καμιά εκτελεστική εξουσία, ειδικά στην αρχή. Δεν ξέρω αν πρόκειται να αλλάξει αυτό στο μέλλον.

Δεν είμαι σίγουρος, αλλά ελπίζω πως μπορούμε να έχουμε με το μέρος μας την πλειοψηφία των παικτών, επειδή πιστεύω πως είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Ακούω τα τελευταία 10-15 χρόνια τους παίκτες να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τον τρόπο που εκπροσωπούνται, ειδικά τους παίκτες που βρίσκονται εκτός του Top 100.

Πάντα επικεντρωνόμαστε στην κορυφή, κάτι που καταλαβαίνω, αλλά ξέρετε, το ATP Tour αποτελείται από περισσότερους από χίλιους παίκτες. Πρέπει να τους ακούσουμε και να μάθουμε τις ανάγκες τους.

Υπήρξαν μερικές ομάδες από 200+ παίκτες που σχηματίστηκαν πριν έρθει ο Covid-19 και κατά τη διάρκεια του Covid-19, που έστειλαν επιστολές στην ΑΤΡ και εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για ορισμένα πράγματα, ζητώντας περισσότερη δύναμη, περισσότερη φωνή, κάτι που δεν έχουν. Οπότε προφανώς για τους παίκτες που είναι έξω από το Top 100 είναι πολύ σημαντικό και θα προσπαθήσουμε να τους δώσουμε μια πλατφόρμα από την οποία θα ακούγονται περισσότερο."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots