Επιτυχία: θέλω, πρέπει ή μπορώ;

 
Επιτυχία: θέλω, πρέπει ή μπορώ;
© Peter van den Berg-USA TODAY Sports
tn team Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2024 - 15:36

Η φύση του ανθρώπου τον ωθεί συχνά στην τοποθέτηση στόχων, στην αναζήτηση νέων εμπειριών και διαφορετικών συνθηκών μέσα από τις οποίες εκδηλώνει τις επιθυμίες του και εκπληρώνει τα «θέλω» του.

Τόσο η καθημερινή δραστηριότητα όσο και ο αθλητισμός είναι πεδία στα οποία ο κάθε άνθρωπος αναζητά την επιτυχία. Είτε πρόκειται για τις εξετάσεις στο σχολείο, είτε για τη συμμετοχή σε ένα αγώνα, είτε και στην ενήλικη ζωή η εξέλιξη στο εργασιακό περιβάλλον.

Η εμπλοκή του ατόμου στο κάθε πεδίο περιλαμβάνει την επιτυχία ως στόχο, με τον καθένα να την επιδιώκει ως «θέλω», «πρέπει» ή «μπορώ».

Συχνά στον αθλητισμό ακούγεται ότι η επιτυχία είναι το μεγάλο «όνειρο» ενός ατόμου, η ικανοποίηση των επιθυμιών του, η φιλοδοξία του που θα ικανοποιήσει τη συναισθηματική του πλευρά. Το «θέλω» εκφράζει ό,τι θα μπορούσε να ικανοποιήσει το άτομο, ό,τι θα του προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση. Από μόνο του το «θέλω» δεν εξασφαλίζει επιτυχία. Θα χρειαστεί να μετουσιωθεί σε προσπάθεια!

Σε πολλές περιπτώσεις, η επιτυχία λαμβάνει την μορφή του «πρέπει», καθιστώντας την «υποχρεωτική», χωρίς την όποια εναλλακτική σε περίπτωση αποτυχίας. Η προετοιμασία του αθλητή προς τον στόχο που «πρέπει» να πετύχει θα συνοδεύεται από έντονο άγχος, ενώ η μη επίτευξη από ενοχές και μια γενικότερη αποδόμηση της όλης προσπάθειας: «Δεν έκανα αυτό που έπρεπε».

Ακόμη και αν έπρεπε, η βάση της επιτυχίας είναι το «μπορώ». Δηλώνει τις ικανότητες του ατόμου, την προσπάθεια που έχει κάνει, την βελτίωσή του μέσα από την προετοιμασία του και για να επιτευχθεί ο στόχος «το μπορώ» καλύπτει τις απαιτήσεις της επιτυχίας.

Το «θέλω» είναι σημαντικό καθώς δηλώνει το κίνητρο του ατόμου, αποτελεί τον ενεργοποιητικό παράγοντα προς την κατεύθυνση της επιτυχίας, χωρίς αυτό δεν θα ξεκινούσε η όποια προσπάθεια. Το «πρέπει» δείχνει να είναι ανασταλτικός παράγοντας προς την επιτυχία, δημιουργεί το αίσθημα της υποχρέωσης, η επιτυχία (αν έρθει) θα φέρει περισσότερο ανακούφιση παρά ευχαρίστηση καθώς αποτελεί μια πιεστική συνθήκη. Τελικά αναζητούμε το «μπορώ», αυτό θα φανερώσει την επιθυμία του ατόμου, καθώς συνοδεύεται από προσπάθεια και πολλή δουλειά! Θα γεμίσει το άτομο με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία και θα του δώσει την ανάλογη σωματική και ψυχική ενέργεια για την κατάκτηση του στόχου.

Είναι σημαντικό για τον αθλητή να μην μείνει στο «θέλω», να δει την επιτυχία ως κάτι ευχάριστο και όχι υποχρεωτικό, αναπτύσσοντας παράλληλα την ατομική του ικανότητα.

Για να φτάσεις στην επιτυχία «θα πρέπει να μπορείς!»

O Ζαρώτης Iωάννης είναι Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος (κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου), απόφοιτος του Προγράμματος Ψυχολογίας του τμήματος Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής- Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και απόφοιτος του Φ.Π.Ψ. Ιωαννίνων.

Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο πρόγραμμα «Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός» του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών με ειδικότητα «Αθλητική Ψυχολογία» και είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Προγράμματος Ψυχολογίας του ΦΠΨ Αθηνών. Είναι μέλος τουΣυλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.), της Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Ψυχολογίας (ΕΑΨ), της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Αθλητικής Ψυχολογίας (FEPSAC) και της Διεθνούς Ενώσεως Εφαρμοσμένης Αθλητικής Ψυχολογίας (AASP). www.psychology.org.gr

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots