Ο Patrick Mouratoglou στo COSMOTE TV (vids)

 
Ο Patrick Mouratoglou στo COSMOTE TV (vids)
tn team Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021 - 21:51

O Patrick Mouratoglou έδωσε μια πολύ ωραία συνέντευξη στην εκπομπή "Top Spin" του COSMOTE TV, μιλώντας για τον Στέφανο Τσιτσιπά, τη Μαρία Σάκκαρη, τη Μιχαέλα Λάκη και την ελληνική του καταγωγή.

Για τη γνωριμία του με τον Στέφανο Τσιτσιπά, τον οποίο είδε για πρώτη φορά στο YouTube: "Είχα ακούσει ότι υπάρχει ένας καλός Έλληνας παίκτης. Ο πατέρας μου είναι Έλληνας και πάντα είχα μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την Ελλάδα και τους Έλληνες, όλα τα καλοκαίρια μου από τότε που γεννήθηκα μέχρι τα 16 μου τα περνούσα στην Ελλάδα. Όταν άκουσα ότι υπάρχει ένας Έλληνας αθλητής, άρχισα να ψάχνω για να βρω βίντεο του. Τον είδα σε ένα τουρνουά που έπαιζε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μ' άρεσε που έπαιρνε τις ευθύνες των χτυπημάτων του, που φαινόταν ώριμος και ανταγωνιστικός. Γιατί αυτό είναι που κάνει τη μεγάλη διαφορά. Μίλησε με τον πατέρα του, τους κάλεσα να έρθουν για μια εβδομάδα και από τότε δεν έφυγαν ποτέ."

Για το τι του λείπει για να κερδίσει ένα Grand Slam: "Είναι πάρα πολύ επιθετικός, όπως και οι τρεις μεγάλοι, Djokovic, Nadal και Federer. Οι επιθετικοί παίκτες χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να ξεδιπλώσουν όλες τις ικανότητές τους. Έχει ακόμα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Θα πρέπει να βελτιωθεί στο σερβίς και στην υποδοχή. Έχει γίνει πολύ πιο συνεπής στο παιχνίδι του, είναι πολύ πιο σταθερός. Μετά την ήττα του στα ημιτελικά του Australian Open κάναμε μια μεγάλη συζήτηση. Είναι πολύ σημαντικό να καταλαβαίνει τα λάθη του και τι τον οδήγησε στην αποτυχία. Τον ρώτησα τι θα αλλάξει στο παιχνίδι του. Καταλαβαίνει όλα όσα του λέω, καταλαβαίνει ότι πρέπει να βελτιωθεί και ότι έχει περιθώρια για να το κάνει. Είναι πολύ μικρές οι λεπτομέρειες που θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά."

Για τη μεγάλη νίκη του επί του Rafael Nadal από 0-2 σετ στο Australian Open: "Ήταν ένα καταπληκτικό παιχνίδι. Σε κάθε παιχνίδι του, ο Τσιτσιπάς είναι διαφορετικός. Ήξερε πάρα πολύ καλά ότι δεν θα υπάρχει ούτε ένας εύκολος πόντος κόντρα στον Rafa. Έδωσε τον καλύτερό του εαυτό. Είχε αυτή τη νοοτροπία και τέτοιου είδους παιχνίδια σημαδεύουν μια καριέρα, γιατί κατάλαβε ότι μπορεί να το κάνει, μπορεί να το επαναλάβει, πήρε μεγάλη αυτοπεποίθηση και ήταν μια νίκη που χρειαζόταν."

Για τα αδέρφια του Στέφανου, που είναι επίσης στην ακαδημία: "Όλη η οικογένεια είναι σε μας και τα τέσσερα παιδιά (Στέφανος, Πέτρος, Παύλος, Ελισάβετ) είναι στο πρόγραμμα της ακαδημίας και παίζουν όλοι τους πάρα πολύ καλά. Ίσως να δούμε κι άλλον Τσιτσιπά σε πολύ υψηλό επίπεδο!"

Για τη Μαρία Σάκκαρη: "Είναι πολεμίστρια. Εκμεταλλεύεται πάρα πολύ καλά τις ικανότητές της, δεν σταματάει να βελτιώνεται, κάτι που δεν ισχύει για όλους. Έχει ένα πολύ καλό forehand και της αρέσει να κυριαρχεί στο παιχνίδι. Είναι πάρα πολύ γρήγορη, έχει πάρα πολύ ένταση στο παιχνίδι της και για μένα είναι μια πραγματική πολεμίστρια. Μάχεται γι' αυτό που θέλει. Αν αναρωτιούνται κάποιοι πως ο Nadal διατηρείται σ' αυτή τη φυσική κατάσταση, αρκεί κάποιος να παρατηρήσει πως προπονείται καθημερινά. Το ίδιο ακριβώς κάνει και η Μαρία. Τη σέβομαι πάρα πολύ."

Για τη Μιχαέλα Λάκη: "Την πρώτη φορά που την είδα, είχε έρθει για να κάνει δοκιμαστικό για να μπει στο πρόγραμμα της ακαδημίας. Μου είπαν να πάω να δω έναν νέο αθλητή. Πήγα και τον είδα και δεν ήταν κακός, αλλά σε διπλανό court πρόσεξα ένα κορίτσι. Άκουσα τον ήχο της μπάλας και αμέσως σκέφτηκα πως μου άρεσε, χτυπούσε  πολύ καλά την μπάλα και ήθελα να την δω. Πήγα την είδα και τελικά την πήρα στο πρόγραμμα. Μετά από λίγες εβδομάδες έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Έχει μια εκπληκτική ικανότητα να συγκεντρώνεται, ξέρει πάρα πολύ καλά γιατί βρίσκεται στο γήπεδο, έχει πάρα πολύ ταλέντο και θέλει να προοδεύσει. Χτυπάει πολύ νωρίς την μπάλα, είναι πολύ επιθετική και μόλις έγινε 16 ετών. Νομίζω μπορούμε να την υπολογίζουμε για το μέλλον."

Για τη δουλειά που έγινε πριν γνωρίσει τον Στέφανο και τη Μιχαέλα, από τους πρώτους τους προπονητές, του Απόστολου Τσιτσιπά και του Φοίβου Μιχαλόπουλου αντίστοιχα, είπε: "Είμαι ευγνώμων στους προπονητές τους. Και οι δυο (ο Στέφανος και η Μιχαέλα), ήρθαν σε μένα ενώ ήταν ήδη σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Συγχαίρω πραγματικά τους προπονητές για τη δουλειά που έκαναν. Τώρα συνεχίζουν να είναι δίπλα στους δυο αθλητές και δουλεύουμε μαζί. Βασιζόμαστε στη δουλειά που έχει γίνει πριν έρθουν στην ακαδημία και μαζί προσπαθούμε να εξερευνήσουμε τις δυνατότητές τους και να τους φτάσουμε στο 100% των δυνατοτήτων τους."

Για το πόσο Έλληνας νιώθει και τη σχέση του με την Ελλάδα: "Νιώθω 50% Έλληνας. Οι παππούδες μου, τα ξαδέρφια μου, ο πατέρας μου, είναι Έλληνες. Έχω ζήσει πολύ μαζί τους, έχω την ελληνική κουλτούρα και πραγματικά στεναχωριέμαι που δεν μπορώ να μιλήσω τα ελληνικά. Ήμουν πολύ μικρός, δεν μου μιλούσε ελληνικά ο πατέρας μου κι έτσι δεν τα έμαθα. Λυπάμαι γι' αυτό, αλλά νιώθω 50% Έλληνας. Κάθε καλοκαίρι πήγαινα για 2-3 μήνες στο εξωχικό μας στην Αλόννησο, στις Σποράδες. Και πάντα όταν πάω διακοπές επισκέπτομαι την Ελλάδα.

Έχω πάει στην Αθήνα και στα πιο γνωστά νησιά, την υπέροχη και σουρεαλιστική Σαντορίνη. Έχω πάει και στα νησιά της Ιταλίας, στο Κάπρι που ήταν πολύ ωραίο, αλλά όταν είδα τη Σαντορίνη δεν μπορούσα να το πιστέψω. Έχω πάει και στη Μύκονο, προσπαθώ κάθε χρόνο να πηγαίνω σε διαφορετικά μέρη για να γνωρίσω όλη τη χώρα.

Επίσης μαγειρεύω ελληνικά φαγητά. Ξέρω να κάνω φακές με σάλτσα ντομάτας. Θεωρώ ότι η ελληνική σαλάτα είναι το ωραιότερο πράγμα. Λατρεύω τη ρίγανη και τη φέτα, όταν είμαι στην Ελλάδα τρώω χωριάτικη σαλάτα κάθε μέρα!"

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots