Απέφυγε τα χειρότερα σε φινάλε θρίλερ ο Στεφ! (vids)

 
Απέφυγε τα χειρότερα σε φινάλε θρίλερ ο Στεφ! (vids)
tn team Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2024 - 13:48

Αφού έχασε διπλό match point στο σερβίς του, ο Στέφανος Τσιτσιπάς λίγο έλειψε να βρεθεί να παίζει 5ο σετ με τον Jordan Thompson, τελικά όμως απέφυγε τα χειρότερα και κέρδισε με 3-1 τον Αυστραλό σε ματς με φινάλε θρίλερ.

Από τον παράδεισο στην κόλαση και μετά ξανά στον παράδεισο βρέθηκε ο Στέφανος Τσιτσιπάς και όλα αυτά στο τελευταίο μισάωρο της αναμέτρησής του με τον Jordan Thompson, τον οποίο τελικά κατάφερε να κερδίσει με 4-6, 7-6 (6), 6-2, 7-6 (4), για να μπει στον 3ο γύρο του Australian Open.

Όπως και στην πρεμιέρα του με τον Zizou Bergs, o Τσιτσιπάς άργησε να βρει ρυθμό στο σερβίς του, μια περιοχή στην οποία ήταν πολύ ευάλωτος στο 1ο σετ. Ο Thompson το εκμεταλλεύτηκε αυτό και μπορεί να χρειάστηκε την 6η ευκαιρία του, αλλά έφτασε στο break και πήρε το προβάδισμα με 4-3.

Την ίδια ώρα έκανε εξαιρετική δουλειά στο να υπερασπιστεί το δικό του σερβίς, για να φτάσει μέχρι το 6-4 και να αναγκάσει τον Έλληνα παίκτη να ψάξει την ανατροπή για 2ο συνεχόμενο παιχνίδι στη Μελβούρνη.

Αρκετά κομβικό ήταν το 2ο σετ, στο οποίο ο Thompson συνέχισε να είναι πολύ σταθερός στο σερβίς του. Αυτή τη φορά ήταν πολύ πιο δύσκολο να βρει ευκαιρίες στο σερβίς του Στέφανου ο Αυστραλός, καθώς ο Έλληνας τενίστας ανέβασε την απόδοσή του και ήταν αισθητά καλύτερος από το προηγούμενο.

Οι δυο παίκτες οδηγήθηκαν σε tie-break, εκεί όπου ο Στέφανος ήταν καλύτερος και προηγήθηκε με 6-3. Στο 3ο set point του και 1ο σε δικό του σερβίς, ο πρωταθλητής μας έχασε ένα φαινομενικά εύκολο smash, κάνοντας ένα μεγάλο δώρο στον Αυστραλό που ισοφάρισε σε 6-6. Ευτυχώς αυτό το λάθος δεν του στοίχισε, καθώς ο Thompson του επέστρεψε το δώρο λίγο αργότερα και με δικό του αβίαστα λάθος ο Στεφ έκανε το 8-6 στο tie-break και έφερε στο μέρος του το πολύ σημαντικό 2ο σετ.

Μετά απ' αυτό οι ισορροπίες του παιχνιδιού άλλαξαν τελείως, με τον Τσιτσιπά να ανεβάζει κι άλλο την απόδοσή του και τον Thompson να μην έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο με τα δυο πρώτα σετ. Οι αδυναμίες του Αυστραλού στο σερβίς ήταν πια φανερές και ο ανεβασμένος Τσιτσιπάς το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο, για να τον "σπάσει" 2 φορές στο 3ο σετ - στο οποίο δεν απειλήθηκε με break point - και να το κατακτήσει με 6-2.

Στο 4ο σετ αρχικά φαινόταν πως ο Τσιτσιπάς θα έφτανε ελεγχόμενα στη νίκη, συνεχίζοντας να είναι αισθητά καλύτερος από τον αντίπαλό του και αποκτώντας νέο προβάδισμα με break για το 4-2, ωστόσο εκεί που φαινόταν πως θα περιμένουμε μόνο για να μάθουμε το τελικό σκορ, ο Thompson λίγο έλειψε να κάνει τη ζημιά. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Τσιτσιπάς έφτασε μια ανάσα μακριά από την πρόκριση έχοντας διπλό match point στο σερβίς του στο 5-4, 40-15, ο Αυστραλός όμως έμεινε στο ματς και επιχείρησε ένα αδιανόητο comeback, κερδίζοντας τους 8 επόμενους πόντους και αποκτώντας προβάδισμα με 6-5!

Ο Τσιτσιπάς χρειαζόταν να κρατήσει το σερβίς του για να μείνει στο σετ και το έκανε μετά από ένα game 13 λεπτών, στο οποίο έσβησε 4 set points του Thompson και κατάφερε τελικά να υπερασπιστεί το σερβίς του στο 4ο δικό του game point!

Έστειλε έτσι το σετ στο tie-break, όπου έκανε εξαιρετική δουλειά στο να μείνει ψύχραιμος μετά απ' όλα όσα είχαν συμβεί και να ολοκληρώσει τελικά την αποστολή του, επικρατώντας με 7-4. Το ρολόι έγραφε 3 ώρες και 37 λεπτά, σχεδόν 30 περισσότερα από τότε που είχε τα πρώτα του match points o Τσιτσιπάς. 

Αυτή ήταν η 23η νίκη του Τσιτσιπά σε 29 αναμετρήσεις στο Melbourne Park (23-6), το Grand Slam που παραδοσιακά έχει τα καλύτερα αποτελέσματα από κάθε άλλο, με μια συμμετοχή στον τελικό και άλλες 3 στα ημιτελικά μέσα στα τελευταία 5 χρόνια.

Στον 3ο γύρο του τουρνουά, ο Τσιτσιπάς θα έρθει αντιμέτωπος με τον 19χρονο Γάλλο Luca Van Assche, που νωρίτερα σήμερα έβγαλε εκτός το Νο.25 του ταμπλό, Lorenzo Musetti, με 6-3, 3-6, 6-7 (5), 6-3, 6-0. Αυτή θα είναι η 1η τους συνάντηση στο tour.

Δείτε ακόμα:

Τα highlights του αγώνα (vid)

Τσιτσιπάς: "Ήταν εύκολο να καταρρεύσω, αλλά αρνήθηκα να το κάνω"

Τσιτσιπάς: "Ζεις γι' αυτά τα ματς!" (vid)

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots