Χωρίς wild card στο Australian Open o Rafa

 
Χωρίς wild card στο Australian Open o Rafa
tn team Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 - 17:23

O Rafael Nadal θα χρησιμοποιήσει το protected ranking του για να μπει στο κυρίως ταμπλό του Australian Open, βγάζοντας έτσι τους διοργανωτές από τη δύσκολη θέση να του προσφέρουν wild card. Διαβάστε τι ισχύει με τον κανονισμό του protected ranking.

Ο 37χρονος Ισπανός θα έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τη θέση που είχε 3 μήνες μετά τον τελευταίο αγώνα που έδωσε, που ήταν το Νο.11 στην προκειμένη περίπτωση, για να μπει έτσι απευθείας στο κυρίως ταμπλό του Australian Open, χωρίς να χρειαστεί να ζητήσει wild card από την Tennis Australia.

Να σημειωθεί πως κάθε παίκτης που περνάει από έναν τραυματισμό που τον ρίχνει πολύ βαθμολογικά, έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί το protected ranking του, τη θέση δηλαδη που είχε 3 μήνες μετά τον τραυματισμό του, για τα πρώτα 9 τουρνουά μετά την επιστροφή του ή για 9 μήνες (ό,τι από τα δυο έρθει γρηγορότερα).

Έτσι, ο Nadal, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει υποχωρήσει στο Νο.664 της παγκόσμιας κατάταξης, δεν θα έχει πρόβλημα στην επανένταξή του στο tour και φυσικά αν κάνει καλά τουρνουά στην Αυστραλία είναι πολύ πιθανό να ανακτήσει και πολύ γρήγορα το χαμένο έδαφος και να εξασφαλίσει μια θέση που θα του εγγυάται στο υπόλοιπο της χρονιάς την είσοδο στα τουρνουά της ΑΤΡ.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, πως το protected ranking δεν μπορεί να δώσει "seeded" θέση σε κάποιον παίκτη. Δηλαδή ο Nadal δήλωσε συμμετοχή θεωρητικά συμμετοχή στο Australian Open από το Νο.11, στην ουσία όμως θα είναι unseeded, που σημαίνει πως έχει πιθανούς αντιπάλους στον 1ο γύρο τους Novak Djokovic, Carlos Alcaraz και όλους τους υπόλοιπους κορυφαίους παίκτες του κόσμου.

Εκτός από τον Nadal, στο Australian Open μέσω του συστήματος protected ranking δήλωσαν συμμετοχή και οι Marin Cilic, Denis Shapovalov, Milos Raonic, Soon-woo Kwon, Jiri Vesely και Attila Balazs.

Για τον τελευταίο υπήρξαν αντιδράσεις, επειδή είχε χρησιμοποιήσει το protected ranking του για να μπει και στο US Open τον περασμένο Αύγουστο, όπου ήταν φανερά μακριά από τον καλό του εαυτό και ηττήθηκε από τον Daniil Medvedev με 6-1, 6-1, 6-0. Δείχνει όμως να κάνει κατάχρηση του συγκεκριμένου κανονισμού, για να εξασφαλίσει τα μεγάλα χρηματικά έπαθλα στα Grand Slams (η συμμετοχή στον 1ο γύρο του US Open ήταν 81.500 δολάρια).

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots