Γ' Ένωση: Πρόταση για την εναρμόνιση σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο των καταστατικών της ΕΦΟΑ και των Ενώσεων

 
Γ' Ένωση: Πρόταση για την εναρμόνιση σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο των καταστατικών της ΕΦΟΑ και των Ενώσεων
tennisnews team Παρασκευή, 10 Μαϊος 2024 - 19:03

Η Γ' Ένωση κατέθεσε πρόταση ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργήσει ο νέος αθλητικός νόμος σε σωματεία και ΕΦΟΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σύμφωνα με την νομοθεσία, τα καταστατικά των αθλητικών σωματείων, αθλητικών ενώσεων και αθλητικών ομοσπονδιών οφείλουν να προσαρμοστούν με τον αθλητικό νόμο όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 2725/1999,:

«Κάθε αθλητική ένωση συγκροτείται από σωματεία του οικείου κλάδου άθλησης, τα οποία έχουν την έδρα τους στην ίδια περιφερειακή ενότητα. Σε κάθε περιφερειακή ενότητα επιτρέπεται να ιδρύεται μία μόνο αθλητική ένωση για κάθε άθλημα ή κλάδο άθλησης. Κατ` εξαίρεση, μια αθλητική ένωση μπορεί να περιλαμβάνει σωματεία που έχουν την έδρα τους σε περισσότερες από μία περιφερειακές ενότητες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο καταστατικό της και στο καταστατικό της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας.»

Επίσης η προθεσμία που τέθηκε για την τροποποίηση και εναρμόνιση με τις διατάξεις του αθλητικού νόμου είναι η 30η Ιουνίου 2024 (παρότι φημολογείται ότι θα δοθεί παράταση για αυτό).

Η ΕΦΟΑ με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα την τροποποίηση και προσαρμογή του καταστατικού της για το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, δηλαδή σε 8 ημέρες.

Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ενημέρωση για την εισήγηση και τις τροποποιήσεις που θα τεθούν, ούτε έχει γίνει καμία σχετική συζήτηση ή διαβούλευση με τις Ενώσεις για το θέμα αυτό, ούτε καν οποιαδήποτε επικοινωνία.

Επειδή λοιπόν τα χρονικά περιθώρια για οποιαδήποτε διαβούλευση απλά δεν υπάρχουν, η ξαφνική τροποποίηση των Ενώσεων και των γεωγραφικών τους ορίων θα δημιουργήσει τεράστια νομικά, λειτουργικά και διαχειριστικά ζητήματα τόσο στην ΕΦΟΑ όσο και στις Ενώσεις, πχ. Φορολογικά με το ΑΦΜ και τη διαχείρισή του, με τις τράπεζες στα υπόλοιπα λογαριασμών και εκπροσωπήσεων, στην Ειδική Αθλητική Αναγνώριση των Ενώσεων, στη ροή των Ενωσιακών αγωνιστικών προγραμμάτων και πολλά άλλα, επίσης, με δεδομένο ότι οι Ενώσεις έχουν προβεί πρόσφατα στην τροποποίηση και εναρμόνιση του καταστατικών τους σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο εάν γίνει οποιαδήποτε αλλαγή του καταστατικού της ΕΦΟΑ που επηρεάζει τα γεωγραφικά όρια των Ενώσεων και τη σύστασή τους θα δημιουργήσει νέο πρόβλημα, καθώς θα πρέπει να προβούν σε νέα τροποποίηση των καταστατικών που πέρα από το μεγάλο οικονομικό κόστος και την απαιτούμενη πολύμηνη διαδικασία περίπου 3-4 μηνών, θα πρέπει η ΕΦΟΑ να έχει ολοκληρώσει την διαδικασία τροποποίησης και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία από τις Ενώσεις, που αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για μεγάλο διάστημα θα υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των καταστατικών και με ότι τεράστια προβλήματα αυτό σημαίνει.

Η πρότασή μας

Για να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα με την εναρμόνιση των καταστατικών Ενώσεων και ΕΦΟΑ, πολύ απλά σε αυτή τη φάση αρκεί η τροποποίηση του καταστατικού της ΕΦΟΑ, η οποία θα πρέπει να αναφέρει τα γεωγραφικά όρια και τις περιφερειακές ενότητες των υφιστάμενων Ενώσεων, όπως άλλωστε έχει προτείνει από τον Νοέμβριο του 2023 ο έγκριτος νομικός και μέλος του Δ. Σ της ΕΦΟΑ, Νίκος Μουσάς.

Στη συνέχεια στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου και αφού προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση μέχρι την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου τον Φεβρουάριο του 2025, με ενιαίο συντονισμό και κοινό βηματισμό ΕΦΟΑ και Ενώσεων, να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές.

Και μερικές ακόμη διευκρινήσεις : ο αθλητικός νόμος στο άρθρο 11 αναφέρεται σε Περιφερειακές Ενότητες – Π.Ε. (πρώην Νομαρχίες) και όχι σε Περιφέρειες όπως λανθασμένα πολλές φορές λέγεται.

Επίσης για την σύσταση Ένωσης απαιτούνται τουλάχιστον δέκα (10) σωματεία, που στη συντριπτική πλειοψηφία των Π.Ε. δεν υπάρχουν τόσα, ακόμη και σε επίπεδο Περιφερειών.

Όπως πάντα, παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινήσεις και για συμμετοχή στην απαραίτητη διαβούλευση του θέματος.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots