ATP
Τσιτσιπάς: "Υπήρξε στιγμή στο ματς με τον Sinner που έβλεπα μόνο κατηφόρα, αλλά δεν έπρεπε να τα παρατήσω"

 
Τσιτσιπάς: "Υπήρξε στιγμή στο ματς με τον Sinner που έβλεπα μόνο κατηφόρα, αλλά δεν έπρεπε να τα παρατήσω"
tn team Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 - 18:29

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έδωσε την πρώτη του συνέντευξη Τύπου στο Barcelona Open για φέτος, μιλώντας για τη φανταστική εβδομάδα του στο Monte-Carlo, τις βλέψεις του για μια εξίσου καλή εβδομάδα στη Βαρκελώνη, την επιλογή του να παίξει στο διπλό, αλλά και τον Rafael Nadal, τον οποίο θεωρεί φαβορί από τη στιγμή και μόνο που συμμετέχει στο τουρνουά.

Ο Στέφανος έδωσε 6 αγώνες μέσα σε 7 ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα στο Monte-Carlo, όπου έκανε πολύ μεγάλες νίκες και κέρδισε δύσκολες μάχες, για να κατακτήσει το τρόπαιο. Μόλις δυο μέρες αργότερα βρίσκεται στη Βαρκελώνη και έδωσε ήδη έναν αγώνα στο διπλό. Σε περίπτωση που χρειαστεί να παίξει συνεχόμενες ημέρες και αυτή την εβδομάδα έως το τέλος, δήλωσε ότι δεν θα έχει πρόβλημα να το κάνει, το έχει ξανακάνει στο παρελθόν και θα ήθελε πολύ να το επαναλάβει.

"Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι από νίκη στο Monte-Carlo κατευθείαν εδώ. Στο παρελθόν δεν με επηρέασε. Η χωμάτινη σεζόν μου δίνει κίνητρο να κάνω μεγάλα πράγματα. Έχω υπάρξει και στον τελικό εδώ μετά από νίκη στο Monte-Carlo, οπότε το να βρίσκομαι σε μια τέτοια θέση μου φέρνει μεγάλη χαρά, μου δείχνει ότι είμαι προετοιμασμένος και έχω δουλέψει σωστά."

Στάθηκε ακόμα στη σημασία του να δείξει αυτή τη νοοτροπία και πνευματικά, αποκαλύπτοντας πως στο ματς του με τον Sinner στο Monte-Carlo υπήρξε η στιγμή που όντας πίσω με break στο 3ο σετ (και έχοντας χάσει το 2ο προηγουμένως) έβλεπε μόνο κατηφόρα, δεν τα παράτησε όμως και αυτό τον οδήγησε σε κάτι πολύ όμορφο.

"Όλοι οι αγώνες είναι απαιτητικοί και θέλουν συγκέντρωση και θέληση, γιατί και χωρίς τη θέληση πολλές φορές οι αγώνες δεν κερδίζονται, αν μπεις σε ένα ματς και νοητικά πεις στον εαυτό σου ότι είσαι εξουθενωμένος. Πρέπει πάντα να κρατάς θετικές σκέψεις και ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές να σκέφτεσαι ότι μπορεί να είναι βουνό, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα στην άλλη άκρη της ανηφόρας. Για παράδειγμα όταν έπαιξα τον ημιτελικό με τον Sinner υπήρξε μια στιγμή στον αγώνα που ένιωσα πραγματικά άδειος και κουρασμένος και μου φάνηκε ότι ήμουν στην κατηφόρα. Το τελευταίο πράγμα όμως που έπρεπε να κάνω, ήταν να τα παρατήσω. Δεν τα παράτησα και αυτό μ' έβγαλε σε έναν πολύ ωραίο δρόμο."

Παρότι έχασε το παιχνίδι του στο διπλό σήμερα, ο Στέφανος ήταν σε καλή διάθεση και εξήγησε πως η προτεραιότητά του είναι ούτως ή άλλως το μονό, με το διπλό να του δίνει μια καλή ευκαιρία να κάνει πράγματα που δεν θα έκανε στην προπόνηση, στην ένταση ενός επίσημου αγώνα.

"Το να παίξω διπλό δεν ήταν κακή ιδέα, γιατί στην προπόνηση δεν μπορείς να προπονηθείς σε τόσο υψηλή ένταση όσο θα το κάνεις σε ένα ματς. Το βλέπω περισσότερο σαν μια ευκαιρία να ανεβώ στο φιλέ, να κάνω βολέ και σερβίς σε ένα πιο αγωνιστικό πνεύμα. Το αποτέλεσμα δεν με καίει τόσο, το διπλό δεν είναι η προτεραιότητά μου, αλλά το να δώσω στον εαυτό μου την ευκαιρία να βγω εκεί έξω πριν τον αγώνα μου στο μονό, μου δίνει τη δυνατότητα να πάρω μια αίσθηση για το πόσο διαφέρει αυτό το τουρνουά σε σχέση με το Monte-Carlo."

Για τον μεγάλο στόχο, να παίξει διπλό στους Ολυμπιακούς με τον Πέτρο, ανέφερε: "Ο στόχος μου είναι να παίξω με τον αδερφό μου, Πέτρο, ελπίζω να προκριθεί. Θα είναι μια πολύ περήφανη στιγμή για μας να παίξουμε μαζί. Ελπίζω ο Πέτρος να έχει μερικά καλά αποτελέσματα τις επόμενες εβδομάδες και να το πανηγυρίσουμε με τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες."

Όσο για το αν θεωρεί τον εαυτό του φαβορί μετά και την απόσυρση του Carlos Alcaraz, ο Στεφ "έδειξε" αμέσως τον 12 φορές πρωταθλητή, Rafael Nadal: "Μπορείτε να ρωτήσετε τον Rafa, νομίζω εκείνος είναι το φαβορί (γέλια). "Σίγουρα είχα καλές εβδομάδες στο χώμα, αλλά ο Rafa είναι ο Rafa. Έχει επιστρέψει, παίζει καλό τένις, είμαι σίγουρος για αυτό. Έχουμε κι άλλους παίκτες που παίζουν καλά στο χώμα, τον Casper Ruud, τον Andrey Rublev, τον Alex De Minaur. Είναι δυνατό ταμπλό, είναι ένα από τα δυσκολότερα 500άρια που έχουμε στη σεζόν. Θέλω να εξασφαλίσω ότι θα είμαι εκεί πνευματικά, να έχω αγώνες που θα μου βάλουν μια πρόκληση και να καταφέρω να την ξεπεράσω, όπως έκανα στο ματς με τον Sinner την προηγούμενη εβδομάδα."

Σχετικά με την πολυσυζητημένη φάση με το διπλό λάθος που δεν καταλογίστηκε σε break point στην αναμέτρησή του με τον Sinner στο Monte-Carlo, o Στέφανος είπε ότι δεν τον ενοχλεί που συνεχίζεται αυτή η συζήτηση, ενώ για μια ακόμα φορά ξεκαθάρισε πως είναι υπέρμαρχος της χρήσης της τεχνολογίας και στα χωμάτινα γήπεδα: "Συμφωνώ με το ότι το hawk-eye πρέπει να χρησιμοποιείται, θα ελαττώσει το δράμα, τις βρισιές και τα ξεσπάσματα. Είναι ένα από τα θετικά πράγματα στο άθλημά μας. Δεν με πείραξε αυτό που έγινε, για μια στιγμή με έκανε να διστάσω και να σκεφτώ αν η αντίδρασή μου ήταν η σωστή. Έχεις πολλή αδρεναλίνη όταν παίζεις και είναι πολύ διαφορετικό όταν παίζεις απ' όταν το βλέπεις απ' έξω. Έχω σκεφτεί ότι αν ήταν διαφορετική η απόφαση της umpire δεν θα άλλαζε κάτι, ακόμα κι έτσι θα είχα χάσει αυτό το slice στο φιλέ, το είχα αποδεχτεί μέσα μου, οπότε δεν θα λογομαχούσα με τη διαιτητή, δεν θα άλλαζε κάτι."

Ο Τσιτσιπάς θα κάνει αύριο την πρεμιέρα του στο μονό του Barcelona Open, αντιμετωπίζοντας στο τελευταίο ματς της ημέρας τον Sebastian Ofner, γύρω στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots