Δεν έδωσε το χέρι της στην Azarenka η Kostyuk (vid)

 
Δεν έδωσε το χέρι της στην Azarenka η Kostyuk (vid)
© REUTERS
tn team Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2022 - 13:08

Η Marta Kostyuk αρνήθηκε να δώσει το χέρι της στη Victoria Azarenka μετά την ήττα της στην αναμέτρησή τους για το US Open. Ήταν μια κίνηση που λίγο-πολύ περιμέναμε, αφού η Ουκρανή τενίστρια έχει ξεκαθαρίσει πως νιώθει για τους συναδέλφους της από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μετά την έναρξη του πολέμου.

Η Azarenka κέρδισε την Kostyuk με 6-2, 6-3 για τον 2ο γύρο του US Open και όταν πλησίασε το φιλέ, είδε πως η Ουκρανή δεν είχε καμία πρόθεση να της δώσει το χέρι της, υψώνοντας αντί γι' αυτό τη ρακέτα της.

Δεν ήταν έκπληξη η κίνηση της Kostyuk, που μερικές μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην οποία συμμετείχε και η Λευκορωσία, είχε σταθεί υπέρ του αποκλεισμού όλων των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από κάθε διοργάνωση, ενώ δεν συμφωνούσε με τη μετριοπαθή στάση τους, ζητώντας να κάνουν περισσότερα για να δείξουν έμπρακτα την εναντίωσή τους στον πόλεμο.

Μετά τον αγώνα, η Ουκρανή τενίστρια είπε: "Δεν ένιωσα πως ήταν σωστό να κάνουμε χειραψία, με τις συνθήκες που υπάρχουν τώρα. Είχαμε έναν καλό αγώνα, μην με παρεξηγείτε, είναι μια σπουδαία μαχήτρια και τη σέβομαι ως αθλήτρια, αυτό δεν έχει να κάνει καθόλου όμως με τον άνθρωπο."

Η Azarenka από την άλλη, δήλωσε ανοιχτή στο διάλογο: "Είμαι πάντα ανοιχτή για να ακούσω. Δεν μπορώ να αναγκάσω κανέναν να κάνει κάτι που δεν θέλει. Αλλά έχει τον αριθμό μου, όπως γνωρίζετε, μου έχει στείλει και μήνυμα. Όποτε θέλει μπορεί να μου μιλήσει και εγώ θέλω να κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τους ανθρώπους στη χώρα της, δεν παίζω πολιτικά παιχνίδια, δεν είμαι εδώ γι' αυτό. Είμαι πολύ άμεσος άνθρωπος, με γνωρίζετε εδώ και χρόνια. Δεν κρύβομαι. Απλά δεν είναι μέρος συζήτησης το Twitter, πρέπει να γίνει μια συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο, όσοι με ξέρετε και εκτός γηπέδων ξέρετε πως έτσι λειτουργώ. Μιλάω με τους ανθρώπους ευθέως και όχι από ένα γραπτό μήνυμα ή από το τηλέφωνο."

Η πρώην Νο.1 στον κόσμο τενίστρια, επρόκειτο να λάβει μέρος και στο τουρνουά επίδειξης Tennis Plays for Peace, που είχε διοργανώσει η USTA λίγο πριν το US Open για να συγκεντρώσει χρήματα για τα θύματα του πολέμου. Ωστόσο υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από την Kostyuk και τους υπόλοιπους Ουκρανούς παίκτες, που απείλησαν να μποϊκοτάρουν το event, με τη USTA αργότερα να ανακοινώνει πως η Azarenka τελικά δεν θα συμμετείχε. 

Η Azarenka δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά της που έμεινε εκτός event, αλλά δεν κατηγόρησε τους διοργανωτές: "Δεν βγάζει νόημα για μένα. Γιατί να μην μπορώ να συμμετάσχω σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση, για ανθρώπους που υποφέρουν αυτή τη στιγμή; Πίστευα πως αυτή η χειρονομία δείχνει δέσμευση, δεν ξέρω γιατι δεν το πήραν μ' αυτόν τον τρόπο. Δεν θέλω όμως να το κρίνω, να πάω και να τους ζητήσω το λόγο. Δεν είναι η δουλειά μου αυτή. Η δουλειά μου είναι να προσφέρω τη βοήθειά μου και αυτό είναι όλο."

Στον 3ο γύρο του US Open η Azarenka θα αντιμετωπίσει την Petra Martic, που έκανε ένα μεγάλο παιχνίδι και έβγαλε εκτός τη Νο.4 του ταμπλό, Paula Badosa, με 6-7 (5), 6-1, 6-2.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots