ATP
Τσιτσιπάς: "Έχω χρόνο μπροστά μου, είμαι άνθος που αργεί να ωριμάσει"

 
Τσιτσιπάς: "Έχω χρόνο μπροστά μου, είμαι άνθος που αργεί να ωριμάσει"
tennisnews team Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2024 - 9:05

Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, ο Στέφανος Τσιτσιπάς αναφέρθηκε στον μεγάλο στόχο του Grand Slam τίτλου, στο αν νιώθει ελλιπής χωρίς αυτό, στη σημαντικότητα της οικογένειας και στη θεία του που τον βοήθησε οικονομικά την πιο δύσκολη περιόδο, αλλά και στους Γιάννη Αντετοκούνμπο, Νικ Κύργιο και Paula Badosa. 

Στην πρώτη του εβδομάδα στην Αυστραλία για φέτος, όπου βρέθηκε βεβαίως για το United Cup και την Εθνική μας ομάδα, ο Στέφανος Τσιτσιπάς παραχώρησε μια πλούσια συνέντευξη στη The Guardian και στον Donald McRae. Βασικό θέμα αυτής, αποτέλεσε ο μεγάλος στόχος του Grand Slam τίτλου, που ακόμα δεν έχει κατακτηθεί από τον Έλληνα τενίστα.

"Είναι ένας συνδυασμός σώματος, μυαλού και ψυχής. Πρέπει όλα αυτά να βρεθούν στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή", είπε ο Στέφανος, απαντώντας στο ποια είναι αυτά τα υλικά που κάνουν τελικά τη διαφορά, από έναν καλό τενίστα σε έναν τενίστα που θα γράψει ιστορία στο άθλημα.

Ο Έλληνας πρωταθλητής έχει φτάσει κάποιες φορές μέχρι την πηγή ενός Grand Slam, ακόμα όμως δεν έχει καταφέρει να πιει νερό. Πέρσι τέτοια εποχή έφτασε μέχρι τον τελικό του Australian Open, ενώ ακόμα πιο κοντά σε ένα Slam έφτασε στο Roland Garros του 2021, όταν κέρδισε τα 2 πρώτα σετ απέναντι στον Djokovic στον τελικό. Και τις δυο φορές πάντως, ο Σέρβος του στέρησε το major.

"Έχω ικανότητες και ξέρω πως να χτυπάω την μπάλα. Το σώμα μου μπορεί να αντέξει μεγάλα ματς, έχουμε ήδη λύσει αυτό το παζλ. Το μυαλό είναι το επόμενο στάδιο που θα πρέπει να ξεκλειδώσω, ώστε να φτάσω τις 7 συνεχόμενες νίκες για να κερδίσω ένα Slam. Όταν καταλάβω πως μπορώ να κερδίσω σπουδαίους πρωταθλητές σε συνεχόμενους αγώνες, ίσως και 3 ή 4 στη διάρκεια ενός μόνο τουρνουά, τότε όλα θα έρθουν με έναν φυσικό τρόπο."

O Στέφανος δήλωσε με ένα χαμόγελο πως είναι "late bloomer", δηλαδή ένα άνθος που αργεί να ωριμάσει. Αυτό σημαίνει πως ακόμα δεν έχει ξεδιπλώσει όλες τις ικανότητές του και τα καλύτερα θα έρθουν στο μέλλον.

"Ο Carlos (Alcaraz) έχει ήδη 2 Slams, εναντίον του Novak (Djokovic) και του (Casper) Ruud. Εγώ περιμένω την ευκαιρία μου. Είμαι 25 χρονών, ακόμα υπάρχει χρόνος. Αλλά δεν είμαι εκείνο το παιδί που κυνηγούσε τις νίκες χωρίς να έχει τίποτα να χάσει. Τώρα υπάρχουν μικρότερα παιδιά από μένα που θέλουν να επιδείξουν τα νέα τους... 'αυτοκίνητα'. Εγώ πρέπει να δείξω πως είμαι ακόμα εδώ, όπως κάνει ο Novak, πως δεν έχω τελειώσει. Εξακολουθώ να πιστεύω πως και το παλιό μου μοντέλο παραμένει ωραίο. Είναι βίντατζ!"

Για τον απίθανο Djokovic, που στα 36 του πια συνεχίζει να κερδίζει Grand Slams, είπε: "Συνεχίζει συνεχώς να βελτιώνεται και πρέπει να πω πως είναι καλύτερος απ' ότι το 2020. Πρέπει να είσαι στην καλύτερή σου φόρμα όταν τον αντιμετωπίζεις. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, δεν μπορείς να χαλαρώσεις ούτε για μια στιγμή όταν τον έχεις απέναντί σου. Είναι δύσκολο να βρεις κάτι που μπορεί να τον χτυπήσει, γιατί συνδυάζει τη στρατηγική με την απλότητα στο παιχνίδι του. Δεν κάνει υπερ-πολύπλοκα πράγματα."

Όσο για το αν έχει μάθει πράγματα από τον Novak και τα 13 ματς που έχει παίξει απέναντί του, o Τσιτσιπάς ήταν αινιγματικός: "Ναι, έχω αναλύσει αρκετά τους αγώνες μας. Μένει να δούμε λοιπόν."

Η περσινή δεν ήταν η καλύτερη χρονιά για τον Στέφανο: "Έκανα ένα δυνατό ξεκίνημα φτάνοντας ως τον τελικό στην Αυστραλία και ένιωθα υπέροχα. Τότε ήρθε ο τραυματισμός στον ώμο και από το πουθενά έχασα την αυτοπεποίθησή μου. Δεν κέρδιζα αγώνες όπως πριν. Υπήρχαν μερικά κενά στη διάρκεια της σεζόν. Φυσικά ο στόχος δεν ήταν να κλείσω τη σεζόν στο Νο.6, υπάρχουν μεγαλύτερα πράγματα για μένα απ' αυτό."

Πολύ σημαντική στις δύσκολες στιγμές, αλλά και γενικά στην καριέρα του, είναι η οικογένειά του: "Η μεγαλύτερη δύναμη κρύβεται μέσα μας. Απαιτείται σοφία, υπομονή και οι κατάλληλοι άνθρωποι γύρω μας, που στη δική μου περίπτωση είναι η οικογένειά μου. Έχω μάθει πολλά από τη μητέρα μου και είμαι ευγμώνων στον πατέρα μου.

Από τη μητέρα μου έμαθα πολλά, επειδή συμμετείχε στην ανατροφή μου στο τένις περισσότερο από τον πατέρα μου αρχικά. Με αγαπούσε πολύ και δεν ήταν τόσο αφοσιωμένη στο να γίνω επαγγελματίας τενίστας. Ήξερε πως μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα στη ζωή μου.

Αργότερα βλέποντας το ταλέντο μου, ο πατέρας μου τα παράτησε όλα και παράτησε τη ζωή του για μένα. Είμαι ευγνώμων γιατί χωρίς τη δέσμευσή του, αλλά και τη ανάληψη των κινδύνων που πήρε δεν θα ήμουν εδώ τώρα. Δέχθηκε κριτική γι' αυτό γιατί κυριολεκτικά άφησε τα πάντα για να είναι μαζί μου. Αλλά είμαι περήφανος γιατί έχουμε περάσει όλα τα σκαμπανεβάσματα μαζί και λειτούργησε πολύ καλά.

Αυτό δείχνει τον χαρακτήρα του γιατί ήταν μια από τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία της Ελλάδας. Πέρασα πολλές δυσκολίες. Προφανώς το τένις είναι ακριβό άθλημα και ο πατέρας μου δυσκολευόταν. Οι τράπεζες δεν μας άφηναν να πάρουμε ένα 'Χ' ποσό χρημάτων κάθε μέρα, οπότε ήταν πολύ αγχωτικό για εκείνον. Ως παιδί το ένιωθα, αλλά είχα μεγάλη πίστη στις ικανότητές μου και ήμουν αποφασισμένος να δώσω στους γονείς μου μια καλύτερη ζωή.

Η δίδυμη αδερφή της μητέρας μου κι ένας οικογενειακός φίλος με βοήθησαν οικονομικά και δεν περίμεναν ποτέ τίποτα σε αντάλλαγμα. Συνήθως όσοι δανείζονται χρήματα επιστρέφουν 10 φορές το ποσό. Αλλά οι συγκεκριμένοι ήθελαν μόνο το καλύτερο για μένα. Δεν με έβλεπαν ως επένδυση. Εκεί που βρίσκομαι τώρα τους δίνει τόση ευτυχία και χαρά. Μάλιστα είδα τη θεία μου την περασμένη εβδομάδα και την αγαπώ πολύ."

Δεν θα μπορούσε φυσικά να μη ρωτηθεί και για τη σύντροφό του και αυτό το νέο κεφάλαιο της προσωπικής του ζωής, την Paula Badosa: "Πιστεύω πραγματικά ότι είναι το σωστό άτομο στο πλευρό μου και το ίδιο ισχύει και για εκείνη. Γελάσαμε πολύ στο Άμπου Ντάμπι, όπου και φτάσαμε στον τελικό στο διπλό μικτό τον περασμένο μήνα. Έχει την ίδια σοβαρότητα με μένα μέσα στο court."

Για το αν θα παίξουν μαζί στο μεικτό του Australian Open: "Είναι μια δύσκολη απόφαση γιατί θέλω πραγματικά να παίξω μαζί της. Αλλά η βασική προτεραιότητά μου είναι το μονό και είναι σημαντικό να εξοικονομώ  ενέργεια σε αυτά το μεγάλα τουρνουά. Ήδη έχω δεσμευτεί να παίξω στο διπλό με τον αδερφό μου, έτσι το να συμμετάσχω σε τρια τουρνουά θα ήταν κάτι πολύ απαιτητικό."

Για τον Νικ Κύργιο, με τον οποίο είχε μια έντονη κόντρα, ανέφερε: "Δεν υπάρχει καμία ένταση. Απλά είναι διαφορετικός και πρέπει να το σεβαστώ. Είναι υπέροχο για το άθλημα. Αυτό όμως που δεν είναι ωραίο είναι όταν ένας αντίπαλος προσπαθεί να σε ενοχλήσει κατά τη διάρκεια του αγώνα. Να μιλάει με τον διαιτητή, με τους θεατές, τη στιγμή που εσύ προσπαθείς να σερβίρεις. Δεν είσαι εκεί για να μιλήσεις, είσαι εκεί για να παίξεις. Όταν τα πράγματα ανατρέπονται μπορεί αυτό να είναι απογοητευτικό. Νομίζω ότι κατάλαβε το λάθος του κι εφόσον αποδέχεται τα λάθη του και έχουμε έναν δίκαιο αγώνα που δεν περιλαμβάνει όλες αυτές τις γελοιότητες είμαι από την πλευρά μου εντάξει."

Είχε κάνει και ένα σχόλιο στο Twitter για τον Κύργιο, σχετικά με τη συμπεριφορά του την οποία παραλλήλισε με το NBA, κάτι για το οποίο μετάνιωσε και ανακάλεσε: "Ήταν ένα λάθος από την πλευρά μου. Σέβομαι πολύ τους αθλητές του ΝΒΑ και μου αρέσει το μπάσκετ, είναι το αγαπημένο μου άθλημα για να το παρακολουθώ. Ίσως αυτό που εννοούσα είναι ότι ο Κύργιος ακολουθεί μια εθιμοτυπία που δεν έχει συνηθίσει το τένις. Προσπαθεί επίσης να φέρει την ενδυμασία του μπάσκετ στο τένις που είναι μηδενικό πρόβλημα οπότε όλα καλά."

Με αφορμή αυτό, ρωτήθηκε και για τον άλλον Έλληνα αθλητή που διαπρέπει στον παγκόσμιο αθλητισμό και με τον οποίο έχει φιλικές σχέσεις, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: "Ο Γιάννης παραμένει τεράστια έμπνευση για μένα. Είναι ο μεγάλος λόγος που πιέζω τον εαυτό μου να γίνει καλύτερος. Θαυμάζω την ικανότητα του, τη νοοτροπία του, την ηθική του. Έχει το πλήρες πακέτο και τον αγαπώ πολύ. Μακάρι να μπορούσαμε να μιλάμε πιο συχνά, αλλά ζει στις ΗΠΑ και ταξιδεύει τόσο πολύ. Ξέρω ότι με σέβεται πολύ. Το έχω δει στα μάτια του. Καταλαβαίνει τη ζωή μου πολύ καλά και είχαμε πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις σχετικά με τη νοοτροπία που χρειάζεσαι για να είσαι ο καλύτερος που μπορεί πραγματικά να είσαι. Δεν υπάρχουν πολλοί κορυφαίοι τύποι εκεί έξω που να είναι ταπεινοί σαν αυτόν. Αυτό είναι το μεγαλύτερο και το πιο θετικό πράγμα γι' αυτόν γιατί μια τόσο μεγάλη προσωπικότητα σαν αυτόν είναι δύσκολο να τον κρατήσει προσγειωμένο. Αλλά είναι ακριβώς όπως κάθε απλός άνθρωπος."

Τέλος, ο Στεφ ρωτήθηκε για το αν νιώθει ελλιπής χωρίς Grand Slam, κλείνοντας με ένα όμορφο σχόλιο: "Δεν το σκέφτομαι καν. Ειμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, ζω μια ευτυχισμένη ζωή επιδιώκοντας τη ζωή των ονείρων μου. Τίποτα δεν θα ήταν αποτυχία για μένα."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots