Το αλφαβητάρι του τένις

 
Το αλφαβητάρι του τένις
Το αλφαβητάρι του τένις © tennisnews.gr
tennisnews team Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023 - 10:14

Το αλφαβητάρι του τένις αποτελεί μια προσπάθεια καταγραφής των όρων του τένις προκειμένου να μάθουν οι "νέοι" το άθλημα και να "λύσουν" τις απορίες τους όλοι οι φίλοι του τένις.

Αγάπη (Love): Το "μηδέν" στην ορολογία μέτρησης πόντων. Ακολουθούν τα 15 (πρώτος πόντος), 30 (δεύτερος), 40 (τρίτος), γκέιμ (τέταρτος). Ο πρώτος πόντος μετά από ισοπαλία 40-40 λέγεται "πλεονέκτημα" και ο επόμενος οδηγεί είτε σε γκέιμ είτε σε νέα ισοπαλία.

Η πιο πιθανή εξήγηση για τον όρο «love» είναι ότι προέρχεται από τη γαλλική έκφραση για το «αυγό» (l’œuf), καθώς ένα αυγό μοιάζει με τον αριθμό μηδέν. Πολλοί στο σπικάζ στα Αγγλικά περιγράφουν ότι στον πίνακα αναγράφεται ένα «μεγάλο αυγό χήνας». Η έννοια είναι μεταφορική και χρησιμοποιείται για να σχηματίσει το μηδέν.

Στην αρχή οποιουδήποτε αγώνα, όταν το σκορ είναι στο μηδέν, οι παίκτες εξακολουθούν να «αγαπούν ο ένας τον άλλον». Αυτή είναι μια άλλη θεωρία σχετικά με την προέλευση του όρου «love», που συσχετίζει τον όρο που ακούγεται με την αγάπη. Το λεξικό της Οξφόρδης συμπληρώνει αυτή τη θεωρία προτείνοντας ότι ο μόνος λόγος που θα κάνει ένα παίχτη να παραμείνει στο γήπεδο, ενώ το σκορ του είναι μηδενικό, είναι η αγάπη του για το παιχνίδι.

Μία όχι και τόσο δημοφιλής θεωρία ορίζει ότι ο όρος «love» προέρχεται από την φλαμανδική λέξη «lof» που σημαίνει τιμή. Μοιάζει με την ερμηνεία της αγάπης, μόνο που εδώ θεωρείται ότι ο παίχτης ακόμη και με μηδέν πόντους, παίζει για την τιμή του. (Το πλάγιο κείμενο για τον όρο "Αγάπη (Love)" έχει αναπαραχθεί από τη σελίδα: mixanitouxronou.gr)

Αλλαγή γηπέδου (Changing ends): Η αλλαγή πλευρών του γηπέδου από τους παίκτες μετά τη συμπλήρωση μονού αθροίσματος γκέιμ (game).

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots