Το αλφαβητάρι του τένις

 
Το αλφαβητάρι του τένις
Το αλφαβητάρι του τένις © tennisnews.gr
tennisnews team Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023 - 10:14

Το αλφαβητάρι του τένις αποτελεί μια προσπάθεια καταγραφής των όρων του τένις προκειμένου να μάθουν οι "νέοι" το άθλημα και να "λύσουν" τις απορίες τους όλοι οι φίλοι του τένις.

Α | Β | Γ | Δ | Κ | Μ | Ν | Π | Σ | T | Φ | Χ

Αγάπη (Love): Το "μηδέν" στην ορολογία μέτρησης πόντων. Ακολουθούν τα 15 (πρώτος πόντος), 30 (δεύτερος), 40 (τρίτος), γκέιμ (τέταρτος). Ο πρώτος πόντος μετά από ισοπαλία 40-40 λέγεται "πλεονέκτημα" και ο επόμενος οδηγεί είτε σε γκέιμ είτε σε νέα ισοπαλία.

Η πιο πιθανή εξήγηση για τον όρο «love» είναι ότι προέρχεται από τη γαλλική έκφραση για το «αυγό» (l’œuf), καθώς ένα αυγό μοιάζει με τον αριθμό μηδέν. Πολλοί στο σπικάζ στα Αγγλικά περιγράφουν ότι στον πίνακα αναγράφεται ένα «μεγάλο αυγό χήνας». Η έννοια είναι μεταφορική και χρησιμοποιείται για να σχηματίσει το μηδέν.

Στην αρχή οποιουδήποτε αγώνα, όταν το σκορ είναι στο μηδέν, οι παίκτες εξακολουθούν να «αγαπούν ο ένας τον άλλον». Αυτή είναι μια άλλη θεωρία σχετικά με την προέλευση του όρου «love», που συσχετίζει τον όρο που ακούγεται με την αγάπη. Το λεξικό της Οξφόρδης συμπληρώνει αυτή τη θεωρία προτείνοντας ότι ο μόνος λόγος που θα κάνει ένα παίχτη να παραμείνει στο γήπεδο, ενώ το σκορ του είναι μηδενικό, είναι η αγάπη του για το παιχνίδι.

Μία όχι και τόσο δημοφιλής θεωρία ορίζει ότι ο όρος «love» προέρχεται από την φλαμανδική λέξη «lof» που σημαίνει τιμή. Μοιάζει με την ερμηνεία της αγάπης, μόνο που εδώ θεωρείται ότι ο παίχτης ακόμη και με μηδέν πόντους, παίζει για την τιμή του. (Το πλάγιο κείμενο για τον όρο "Αγάπη (Love)" έχει αναπαραχθεί από τη σελίδα: mixanitouxronou.gr)

Αιώρηση (Swing): Η κίνηση προς τα εμπρός κατά την εκτέλεση ενός βασικού χτυπήματος.

Αιώρηση προς τα πίσω (Backswing): Η προετοιμασία για το χτύπημα, η οποία προηγείται της αιώρησης προς τα εμπρός.

Αλλαγή γηπέδου (Changing ends): Η αλλαγή πλευρών του γηπέδου από τους παίκτες μετά τη συμπλήρωση μονού αθροίσματος γκέιμ (game).

Ανατολική (Eastern): Μια βασική λαβή του τένις που προέρχεται από την Ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Άσος (Ace): Άμεση επίτευξη πόντου με σερβίς, χωρίς ο παίκτης που υποδέχεται να ακουμπήσει το μπαλάκι με τη ρακέτα του.


Βασική γραμμή (Baseline): Η τελευταία παράλληλη προς το φιλέ γραμμή του γηπέδου, πίσω από την οποία εκτελείται το σερβίς.

Βολέ (Volley): Χτύπημα πριν το μπαλάκι αναπηδήσει στο έδαφος.


Γραμμή σερβίς (Service Line): Παράλληλη προς τη βασική γραμμή και το φιλέ γραμμή που ορίζει το μήκος της περιοχής σερβίς.


Διάδρομος (Alley): Η επιπλέον περιοχή σε κάθε πλευρά του γηπέδου, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στους αγώνες διπλού.


Κικ σερβίς (Kick serve): Σερβίς με πολύ τοπσπιν, στο οποίο το μπαλάκι "κλωτσάει" (παίρνει πολύ ύψος) μετά την αναπήδηση στο έδαφος. Συγκριτικά αργό σερβίς που δίνει περισσότερο χρόνο στον αντίπαλο να αντιδράσει, όμως έχει το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης ακρίβειας στην "τοποθέτηση", ενώ και το ύψος που παίρνει το μπαλάκι μετά την αναπήδηση κάνει συχνά δυσκολότερη μια αποτελεσματική υποδοχή.


Μπάκσπιν (Backspin): Η περιστροφή της μπάλας προς τα πίσω.

Μπάκχαντ (Backhand): Χτύπημα που εκτελείται από την αριστερή πλευρά του σώματος για δεξιόχειρα, και τη δεξιά για αριστερόχειρα.


Νικηφόρο χτύπημα (Winner): Χτύπημα με το οποίο επιτυγχάνεται πόντος χωρίς ο αντίπαλος να κατορθώσει να ακουμπήσει το μπαλάκι με τη ρακέτα του.

Ντράιβ (Drive): Δυνατό χτύπημα με το μπαλάκι να κινείται σε γενικά χαμηλή, ευθεία τροχιά.

Ντροπ σοτ (Drop shot): Χτύπημα εδάφους με μπάκσπιν στο οποίο το μπαλάκι αναπηδάει πολύ κοντά στο φιλέ.


Πέρασμα (Passing shot): Χτύπημα με στόχο να περάσει το μπαλάκι αριστερά ή δεξιά του αντιπάλου που έχει ανέβει κοντά στο φιλέ, χωρίς αυτός να μπορέσει να το αποκρούσει.

Περιοχή σερβίς (Service court): Το τμήμα του γηπέδου του αντιπάλου στο οποίο πρέπει να αναπηδήσει το μπαλάκι κατά την εκτέλεση του σερβίς.


Σλάις (Slice): Χτύπημα εδάφους ή βολέ με μπάκσπιν, αλλά και είδος σερβίς με πλάγιο σπιν.


Τάι μπρέικ (Tie Break): Σε ορισμένες περιπτώσεις ισοπαλίας στο σκορ - με πιο συνηθισμένη το σκορ ενός σετ να έχει φτάσει το 6-6 στα γκέιμ - ο πρώτος παίκτης που θα κερδίσει 7 πόντους (με τουλάχιστον δύο πόντους διαφορά από τον αντίπαλο) κερδίζει το σετ / τον αγώνα. Αν το σκορ στο τάι μπρέικ φτάσει στο 6-6, ο παίκτης πρέπει να κερδίσει δύο συνεχόμενους πόντους για να κερδίσει το τάι μπρέικ. (Π.χ. 8-6, 9-7, 10-8 κλπ. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. στο διπλό, τάι μπρέικ κερδίζει η ομάδα που θα φτάσει πρώτη στους 10 πόντους.)

Τοπσπιν (Topspin): Είτε φόρχαντ είτε μπάκχαντ χτύπημα με την μπάλα να περιστρέφεται προς τα εμπρός.


Φόρχαντ (Forehand): Χτύπημα που εκτελείται από τη δεξιά πλευρά του σώματος για δεξιόχειρα, και την αριστερή για αριστερόχειρα.


Χτύπημα εδάφους (Groundstroke): Χτύπημα αφού το μπαλάκι αναπηδήσει από το έδαφος.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots