Η μέρα που ο Nadal "γύρισε" σετ από το 5-1 40-0! (vid)

 
Η μέρα που ο Nadal "γύρισε" σετ από το 5-1 40-0! (vid)
Η μέρα που ο Nadal "γύρισε" σετ από το 5-1 40-0! (vid)
tennisnews team Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020 - 21:33

Σε έναν από τους αγώνες που αποτέλεσαν χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μπορεί να επιφέρει η απίστευτη μαχητικότητά του, ο Rafael Nadal είχε καταφέρει να κερδίσει το σετ, παρόλο που ήταν πίσω με 5-1, 40-0 και βρέθηκε συνολικά αντιμέτωπος με 8 set point!

Ήταν για τον 2ο γύρο του Roland Garros του 2011, όταν ο Nadal, αν και 2-0 σετ μπροστά, δεν παράτησε το σετ που έχανε με 5-1, 40-0 και έκανε μια απ' τις πιο αξιομνημόνευτες ανατροπές της καριέρας του, για να επιβληθεί του Pablo Andujar με 7-5, 6-3, 7-6 (4).

Το 2011 ήταν μια περίεργη χρονιά για τον Nadal, που μπήκε στο Roland Garros χωρίς την αυτοπεποίθηση των προηγούμενων χρόνων. Γι' αυτό είχε φροντίσει o Novak Djokovic, που τον κέρδισε δυο φορές απανωτά στο χώμα, σε Μαδρίτη και Ρώμη, τον προηγούμενο μήνα. Και στα δυο παιχνίδια, ο Σέρβος δεν είχε χάσει σετ από τον Rafa.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η κυριαρχία του Nadal είχε αμφισβητηθεί στο χώμα και ο Ισπανός έδειξε μεγάλη νευρικότητα στα πρώτα του παιχνίδια στο Roland Garros. Στον 1ο γύρο είχε εκείνο το αξέχαστο ματς με τον John Isner, στο οποίο βρέθηκε πίσω με 1-2 σετ. Τελικά κέρδισε με 6-4, 6-7 (2), 6-7 (2), 6-2, 6-4, σε μόλις έναν από τους δυο αγώνες μέχρι σήμερα που αναγκάστηκε να παίξει 5 σετ στο παρισινό Grand Slam (ο άλλος ήταν με τον Djokovic στον ημιτελικό του 2013).

Στον 2ο γύρο αντιμετώπισε ξανά δυσκολίες. Στο 1ο σετ χρειάστηκε 63 λεπτά για να κάμψει την αντίσταση του Andujar και να το κατακτήσει με 7-5. Το 2ο σετ το κέρδισε πιο σύντομα, αλλά στο 3ο σετ έμεινε πίσω με 5-1, 40-0 και όλα έδειχναν πως θα έχανε σετ για δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι.

Ακόμα κι όταν δεν βρίσκεται στις καλύτερες μέρες του όμως, είναι γεγονός πως ο "Matador" δεν παρατάει κανένα σετ, κανένα game, κανέναν πόντο. Αυτό έκανε και σε εκείνο το παιχνίδι, σώζοντας 3 διαδοχικά set point και 4 συνολικά στο 7ο game, για να κάνει το break και να μειώσει σε 5-2. Στο επόμενο game έσβησε 3 ακόμα set point, για να κρατήσει το σερβίς του μειώνοντας σε 5-3.

Με νέο break μείωσε σε 4-5 και στο 10ο game επέστρεψε από το 0-30 και έσβησε ένα νέο set point, το 8ο συνολικά, για να ισοφαρίσει σε 5-5! Ο Andujar κράτησε ειρωνικώς το σερβίς του στο επόμενο game, κάτι που δεν κατάφερε τις 2 φορές που σέρβιρε για το σετ, για να προηγηθεί εκ νέου, με 6-5. Ο Nadal όμως ισοφάρισε ξανά και με φόρα μπήκε στο tie-break, το οποίο κέρδισε με 7-4, για να ολοκληρώσει αυτό το απίθανο σετ, έπειτα από 92 λεπτά!

Αυτός ο αγώνας έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην ψυχολογία του Rafa, που παρουσιάστηκε εμφανώς βελτιωμένος στα επόμενα παιχνίδια του και δεν έχασε άλλο σετ μέχρι και τον τελικό. Κέρδισε κατά σειρά τους Antonio Veic, Ivan Ljubicic, Robin Soderling και Andy Murray με straight sets, για να μπει στον τελικό.

Εκεί αντιμετώπισε τον Roger Federer, που σταμάτησε τη δαιμονιώδη φόρμα και το σερί 41 νικών του Djokovic στα ημιτελικά! Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα συνέβαινε τη συγκεκριμένη περίοδο αν ο Rafa συναντούσε τον Djokovic στον τελικό, αλλά σίγουρα ήταν το μεγάλο φαβορί στο match-up με τον Federer στο χώμα, κερδίζοντας με 7-5, 7-6 (3), 5-7, 6-1 τον Ελβετό, για να αναδειχθεί πρωταθλητής στο Roland Garros για 6η φορά μέσα σε 7 χρόνια.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots