10 νέα βήματα για την αναγέννηση του τένις: Βήμα 1ο

 
Γιάννης Σερκεδάκης
Γιάννης Σερκεδάκης
tn team Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 - 16:30

Ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΕΦΟΑ, Γιάννης Σερκεδάκης, αναλύει τα 10 νέα βήματα για την αναγέννηση του τένις.

Βήμα 1: Δημιουργία ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ με ανταγωνιστικά παιχνίδια στην κατηγορία 18 και άνω.

Το τένις δεν πρέπει σταματάει στην ηλικία των 16 ετών.     

Οριστικό τέλος στην αθλητική μετανάστευση!

Τώρα με την ελάχιστη διεξαγωγή  των Ανδρών – Γυναικών (3 κατ' έτος) και με την ελάχιστη διεξαγωγή  Ελληνικών ανταγωνιστικών τουρνουά παρουσιάζεται μεγάλη αδράνεια του κόσμου του τένις στην πιο παραγωγική για το τένις ηλικία των 18 με 34.

Μηδαμινός ανταγωνισμός οπότε και μεγάλη έλλειψη κινήτρου να ασχοληθούν οι αθλητές πιο ουσιαστικά και ενεργά μετά την ηλικία των 16 ετών.

Όλοι οι σύλλογοι  αντιμετωπίζουν την φυγή των αθλητών τους μετά την ηλικία των 16 ετών.

Χωρίς σωστό προγραμματισμό και πλάνο  ο ανταγωνισμός και τα κίνητρα είναι ανύπαρκτα. Επομένως η μόνη λύση για τους Αθλητές που θέλουν ασχοληθούν σε υψηλότερο επίπεδο αγωνιστικά είναι να καταφεύγουν εκτός της χώρας για τουρνουά για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Με προσωπικά τους χρήματα, έξοδα τα οποία είναι τεράστια και εφόσον εγχώρια δεν υπάρχει κίνητρο, ανταγωνισμός και διοργάνωση αγώνων, δεν υπάρχουν χορηγοί οπότε και χρήματα.

Ως εκ τούτου αυτοί οι αθλητές, πάνω από 16 ετών εγκαταλείπουν το άθλημα που αγαπάνε και έχουν επενδύσει πολλά χρόνια προσωπικών τους χρημάτων,  χρόνου και πολλών κόπων, με έτη σκληρής δουλειάς, εξαντλητικών προπονήσεων και κούρασης σωματικής, πνευματικής αλλά και κυρίως ψυχολογικής αφού πολλοί αθλητές εξ’αυτών είναι τα λεγόμενα «χαμένα ταλέντα» τα οποία είχανε μεγάλες ικανότητες και προσόντα αλλά μείνανε στην αφάνεια και δεν αξιοποιήθηκαν δυστυχώς ποτέ.

Χρησιμότητα

Η δημιουργία ΛΙΓΚΑΣ league πρωταθλήματος Ανδρών -Γυναικών είναι επίσης  χρήσιμη  για τους αθλητές και τους Ομίλους γιατί:

1) Δημιουργεί το κίνητρο της διάθεσης, της ορεξης της θέλησης  για ισχυρή κινητοποίηση και ενεργή ουσιαστική  ενασχόληση με το άθλημα του τένις στην ηλικία 18 – 35.
2) Ανταγωνισμός
3) Βελτίωση – εξέλιξη

Δυνατά πρωταθλήματα βελτιώνουν και εξελίσσουν το επίπεδο των Αθλητών.

Μέσα σ’ από  την σωστή δουλειά, μεθοδολογία, προγραμματισμό έρχονται μεγαλύτερα αποτελέσματα, διακρίσεις και επιτυχίες, επομένως και μεγαλύτερη προβολή, διαφήμιση, μεγαλύτερη αναζήτηση των πολιτών για το άθλημα.

Η προβολή του πρωταθλήματος Ανδρών-Γυναικών, μέσω τηλεόρασης και social media, χρηματοδοτείται μέσω των χορηγών και διαφημιζομένων καθώς και της υποστήριξης της πολιτείας για αυτόν το σκοπό.

Μαζί με τα ανωτέρω εξελίσσεται και ανεβαίνει το επίπεδο, το κύρος του τένις σε ολόκληρη τη χώρα.

Οπότε αυτομάτως συνεπάγεται και το μέγιστο ενδιαφέρον και κίνητρο όλων των παραγόντων που ασχολούνται με το τένις είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά είτε ως ενεργοί φίλαθλοι, θεατές όπως και οι αθλητές. Εθνικά τουρνουά γίνονται παντού σε όλο τον κοσμο, σε κάθε χώρα, οπότε είναι εφικτό να γίνουν και στη χώρα μας και έχουν δρομολογηθεί!

Στην "κακόμοιρη" ερώτηση  ''Μα γίνονται αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα;" η απάντηση είναι "Γιατί γίνονται σε όλα τα μέρη του κόσμου και μόνο εδώ δεν γίνονται;" Οφείλουμε να διοργανώσουμε αυτά τα τουρνουά και έχουμε χρέος να το πράξουμε άμεσα για κερδίσουμε τα "χαμένα" χρόνια.

Μάρκετινγκ και ανάπτυξη

Η δημιουργία ενός πρωταθλήματος τένις Α-Γ ή αλλιώς μιάς λίγκας, που θα έχει διάρκεια σε βάθος χρόνου και με σταθερή συχνότητα σε κάθε αγωνιστικό έτος αλλά και που θα αξιοποιεί όλες τις διαθέσιμες εγκαταστάσεις, με τις απαραίτητες προδιαγραφές ανα την Ελλάδα, είναι ένα εγχείρημα που έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αναγεννηθεί το άθλημα στην χώρα μας.

Η συχνότητα των αγώνων και η ποικιλία στους χώρους φιλοξενίας τους, είναι η βασική προϋπόθεση για να στηθεί μια αθλητική διοργάνωση που έχει ήδη την απαραίτητη δημοφιλία προκειμένου να αξιοποιηθεί εμπορικά και να προσελκύσει χορηγούς και έσοδα.

Οι χορηγοί θα αναβαθμίσουν τις συνθήκες διεξαγωγής και οργάνωσης αγώνων, την ποιότητα εξυπηρέτησης αθλητών, αλλά την εικόνα που θα προβάλλεται προς τα έξω. Με ένα σωστό σχέδιο marketing και με την εκμετάλλευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (μεταδόσεις αγώνων, δελτία τύπου, φωτογραφική κάλυψη, συνεντεύξεις αθλητών, προωθητικές ενέργειες για χορηγούς, κ.α.) αυτές οι εικόνες θα μεταφερθούν στο ευρύτερο κοινό και αυτό με τη σειρά του θα φέρνει και περισσότερους χορηγούς αλλά και περισσότερους νέους αθλητές.

Όλες οι εταιρίες ανέκαθεν ψάχνουν στους χώρους του αθλητισμού να βρουν υγιείς οργανισμούς και διοργανώσεις προκειμένου να υλοποιήσουν δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και είναι ευκαιρία η συγκεκριμένη χρονική περίοδος για προσέγγιση σε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας καθώς υπάρχει μια σχετική αποστροφή στα  παραδοσιακά "μεγάλα" αθλήματα  όπως είναι το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Επίσης χρονικά είναι μια μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης για το τένις στην Ελλάδα καθώς έχει εκτοξευτεί επικοινωνιακά λόγω των μεγάλων επιτυχιών από αθλητές που αντιπροσωπεύουν έμμεσα ή άμεσα την Ελλάδα. Πολλοί είναι οι νέοι πλέον που θέλουν να μοιάζουν σε αυτούς τους αθλητές όπως συμβαίνει σε κάθε παρόμοια περίπτωση (π.χ. Γκάλης στο μπάσκετ). Αν δώσουμε τις προϋποθέσεις υποδοχής και υποστήριξης αυτή της "δίψας" για συμμετοχή στο άθλημα σίγουρα θα έχουμε την οικονομική υποστήριξη όχι μόνο ιδιωτικών εταιριών αλλά και από το ίδιο το κράτος.

Τα στοιχεία που έχουμε από μετρήσεις δείχνουν ότι το τένις είναι το 4ο πιο δημοφιλές παγκόσμιο σπορ με συνολικά 1 δισεκατομμύριο φιλάθλους να το παρακολουθούν, ενώ επίσης πολλά είναι και τα στοιχεία ως προς την εικόνα και την δημοτικότητα του αθλήματος, που είναι σε ανοδική πορεία.

Είναι στο χέρι μας να το αξιοποιήσουμε!

Είναι στο πρόγραμμα μας και θα γίνει πράξη!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΚΕΔΑΚΗΣ
ΥΠ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΟΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο.Α.ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots