Ένα διαφορετικό review για την Mantis Pro 295 Εκτύπωση E-mail
Από Tennisnews Team | Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013 15:43

mantis-pro-295-r
Ένας ερασιτέχνης παίκτης του τένις, ο Αλέξης Μάρκος, μας έστειλε πρόσφατα σε email ένα review, το οποίο αφορά το πιο άμεσο αλλά και σημαντικό εργαλείο του, όπως και του καθε τενίστα, τη ρακέτα του και πιο συγκεκριμένα την Pro 295 της MANTIS!

Με απλά λόγια και ειλικρίνεια αποσκοπεί, όπως μας εξήγησε και ο ίδιος," να χτυπήσει το καμπανάκι" σε όλους τους ερασιτέχνες και μη τενίστες, ώστε να πετάξουν τις παρωπίδες που έχουν οι περισσότεροι σε σχέση με το "αξίωμα" οτι μια ρακέτα καθιερωμένης εταιρίας και top-10 παίκτη, είναι απαραίτητα καλή σε όλους τους τομείς και θα τους βοηθήσει να παράγουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, αντικρούοντας το "αξίωμα" αυτό, θέτοντας απέναντι τους, μια ρακέτα από μια νέα εταιρία στον χώρο, χωρίς συμβόλαια, top παίκτες και περγαμηνές...

Έστειλε αυτό το email, όπως μας είπε για να βοηθήσει όλους αυτούς που θέλουν να το ψάξουν λίγο παραπάνω στον τομέα -ρακέτα- και να δοκιμάσουν κάτι καινούριο, κάτι διαφορετικό από τα περπατημένα, κάτι που όπως θα διαπιστώσετε στο παρακάτω review, κατά την γνώμη του, αξίζει...!Aκολουθεί το κείμενο του Αλέξη Μάρκου

Σκεφτείτε να ήσασταν ο μέσος Έλληνας οδηγός και να είχατε στα χέρια σας ένα μονοθέσιο της Formula 1…

Ποιο το όφελος; Ποιος ο λόγος να έχετε στα χέρια σας ένα κορυφαίο εργαλείο απ’ την στιγμή που δεν μπορείτε να το χειριστείτε; Όπως σε πολλούς τομείς έτσι και στην βιομηχανία του τένις, εμείς οι καταναλωτές πέφτουμε θύματα των κορυφαίων κυρίως εταιριών κατασκευής ρακετών, λόγω των συμβολαίων που έχουν αυτές με τους αγαπημένους μας αθλητές. Αποτέλεσμα; Να έχουμε στα χέρια μας ρακέτες οι οποίες είναι δύσχρηστες και στην πραγματικότητα ¨κακά¨ αντίγραφα που έχουν απλά παρόμοια χαρακτηριστικά και ίδιο σχέδιο(paintjob-cosmetics) με τις αντίστοιχες των επαγγελματιών τενιστών. 

Εγώ, όπως και πολλοί άλλοι ερασιτέχνες τενίστες, έχω δοκιμάσει αρκετά είδη ρακετών αλλά ίσως πρώτη φορά μια ρακέτα με φτάνει στο σημείο να καθίσω να γράψω και να  προσπαθήσω να μεταφέρω και σε άλλους ερασιτέχνες και μη, αυτήν μου την εμπειρία. Μιλάω φυσικά για το αστέρι μίας, απ’ ότι συνειδητοποίησα, νέας πολλά υποσχόμενης δύναμης στο χώρο του τένις εταιρία, την 295 PRO της βρετανικής MANTIS! Θα σας μιλήσω με απλά λόγια γι αυτήν…

Ο πρόλογος μου δεν ήταν τυχαίος…

Θέλω να εστιάσω στην αίσθηση που προσφέρει αυτή η ρακέτα. Δεν έχω παίξει φυσικά με οποιαδήποτε ρακέτα επαγγελματία παίκτη (ξέρετε, αυτές που φτιάχνονται στα ειδικά εργαστήρια της κάθε εταιρίας, όχι αυτές που έρχονται στα χέρια μας), αλλά η αίσθηση που έχει η 295 PRO είναι κάτι το μοναδικό, κάτι το οποίο δεν έχω συναντήσει σε άλλη ρακέτα παραγωγής, αν και υπάρχουν πολύ πετυχημένες ρακέτες από διάφορες εταιρίες στο τομέα "αίσθηση". 

Έχει μια ξεκάθαρη και γλυκιά αίσθηση η οποία σου παρέχει σιγουριά, σαφήνεια και παράλληλα έλεγχο. Σε κάθε χτύπημα έχεις την δυνατότητα να καταλαβαίνεις το που ακριβώς βρίσκεται το μπαλάκι στο κεφάλι της ρακέτας την στιγμή που χτυπάς. Μια γλυκιά αλλά και ταυτόχρονα "τραγανή" αίσθηση η οποία δεν κάνει χτυπήματα εκτός κέντρου να φαίνονται σωστά όπως συμβαίνει σε πολλές ρακέτες με μεγάλο sweet spot και πολύ μαλακό σκελετό. Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ αντικραδασμικό για να μειώσω τα off-center χτυπήματα οπότε καταλαβαίνετε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να προστατεύσω πρώτα το χέρι μου απ’ τους κραδασμούς και τις δονήσεις και έπειτα να έχω μια καλή αίσθηση και μπορώ να πω ότι, ναι η 295 PRO μου την παρείχε όπως καμία άλλη…Έπειτα αυτό που σε κερδίζει απ την πρώτη στιγμή και είναι προφανές είναι η μεγάλη αύξηση του σπιν. Με σχετικά ανοιχτό pattern 16x19, η ρακέτα σου προσφέρει περισσότερο σπιν κάτι το οποίο παρατήρησα όχι μόνο στα topspin ή τα slice χτυπήματα, τα οποία κατά την γνώμη μου τα αντιλαμβάνεται πιο καλά ο αντίπαλος. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν η διαφορά στο sidespin των χτυπημάτων μου, κάτι που ήταν εύκολα οφθαλμοφανές και από έμενα αλλά και απ’ το πώς η μπάλα ¨έκλεινε¨ πολλές φορές τον αντίπαλο. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες ρακέτες με πλέξιμο 16x19 ή ακόμα και 16x18 αλλά θα ξέρετε ότι δεν παίζει ρόλο μόνο αυτό αλλά και πράγματα όπως το swingweight και ο σκελετός της ρακέτας τα οποία δεν είμαι ο αρμόδιος να σας τα εξηγήσω…Το τρίτο και βασικότερο στοιχείο-πλεονέκτημα που θέλω να αναφέρω γι αυτήν την ρακέτα είναι ο έλεγχος που προσφέρει. Ακρίβεια-λεπτομέρεια είναι οι λέξεις που μου έρχονται πρώτες στο μυαλό. Νιώθεις σαν να έχεις στα χέρια σου ένα εργαλείο που εκτελεί την κάθε σου κίνηση με χειρουργική ακρίβεια, μέσα από ένα λεπτό, στιβαρό και αεροδυναμικό πλαίσιο.

Κάθε μου χτύπημα ήταν αυτό που ήθελα να ήταν (όσων αφορά το κομμάτι της ρακέτας τουλάχιστον). 

Τελευταίο στοιχείο άφησα το λιγότερο σημαντικό ίσως κομμάτι αλλά κατά πολλούς ένα από τα κυριότερα κριτήρια στην επιλογή ρακέτας: την εμφάνιση! Προσωπικά πιστεύω πως η PRO 295 είναι μια πανέμορφη ρακέτα. Με βαμμένο μαύρο ματ σκελετό, πολύ όμορφα cosmetics με την επωνυμία της εταιρίας αλλά και τρισδιάστατο butt cap καταλαβαίνεις απ’ την πρώτη στιγμή που θα την κρατήσεις στα χέρια σου, πως ο κατασκευαστής έχει δώσει πολύ προσοχή στην λεπτομέρεια και την ποιότητα κατασκευής.

Κλείνοντας δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω και ένα-δυο πράγματα στα οποία η ρακέτα υστερεί τα οποία όμως πραγματικά μπροστά στα προτερήματα της μοιάζουν αστεία… Αρχικά το grip της είναι ιδιαίτερα μαλακό με αποτέλεσμα η ρακέτα να "κουνιέται" ελάχιστα μέσα στο χέρι στα χτυπήματα από την αντίσταση της μπάλας. Εύκολα διορθώνεται βεβαία με την αλλαγή ενός grip, ίσως δέρμα, αν και αυτό εξακολουθεί να αποτελεί δική μου άποψη και ίσως για κάποιους αυτό να είναι ευχάριστο. Έπειτα τα χτυπήματα ψηλά μέσα στο κεφάλι της έχουν ελάχιστα διαφορετική συμπεριφορά απτά υπόλοιπα σημεία. Η δική μου ρακέτα βεβαία είναι customized και της έχει προστεθεί βάρος στην λαβή, οπότε πιστεύω πως με μια προσθήκη των 1-2 gr, στο πάνω μέρος της κεφαλής θα διορθωθεί και αυτό…Κι εγώ ήμουν επιφυλακτικός για μια καινούρια εταιρία η οποία έχει 2-3 χρόνια που έχει μπει στον χώρο, ενώ υπάρχουν κολοσσοί με εμπειρία πολλών χρόνων. Ήμουν επιφυλακτικός ότι μια τέτοια εταιρία μπορεί να παράγει κάτι εξαιρετικό, κάτι διαφορετικό κάτι που μπορεί να πρόσφερε το κάτι παραπάνω ώστε να ανταγωνιστεί τις μεγαλύτερες εταιρίες με τα συμβόλαια εκατομμυρίων.
 
Και έπειτα, αφού άρχισαν να έρχονται κάποιες διακρίσεις, δεν πίστευα ότι όντως μπορεί να υπάρχει μια ρακέτα παραγωγής με ανώτερη ποιότητα κατασκευής, σε προσιτές τιμές και το κυριότερο, ανώτερης κλάσης συμπεριφορά πραγματικά επαγγελματικής ρακέτας! Δεν πίστευα ότι θα μπορέσω και 'γω, ο κοινός ερασιτέχνης παίκτης να έχω στα χέρια μου ένα κορυφαίο εργαλείο, το οποίο όμως έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να μπορείς να το χειριστείς και χωρίς "οδηγίες χρήσης"…Όλα αυτά μέχρι που ήρθε στα χέρια μου η MANTIS PRO 295...