Κύργιος: "Έπαιζα 4 ώρες, η Svitolina 40 λεπτά και πληρωθήκαμε το ίδιο"

 
Κύργιος: "Έπαιζα 4 ώρες, η Svitolina 40 λεπτά και πληρωθήκαμε το ίδιο"
© AELTC
tn team Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023 - 14:15

Την ώρα που η WTA συνεχίζει να αγωνίζεται για να πετύχει την ισότητα στα χρηματικά έπαθλα, ο Νικ Κύργιος θεωρεί άδικο να αμοίβονται το ίδιο άνδρες και γυναίκες στα Grand Slams.

"Έπαιξα για 4 ώρες στον αγώνα μου στο Australian Open, μετά η (Elina) Svitolina έπαιξε περίπου 40 λεπτά και πληρωθήκαμε το ίδιο", είπε χαρακτηριστικά ο Κύργιος σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο The Athletic, εκφράζοντας έτσι την εναντίωσή του στα ίσα χρηματικά έπαθλα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Μια ισότητα που επετεύχθη μετά από μεγάλο και μακροχρόνιο αγώνα της WTA και αφορά μόνο τα Grand Slams, αφού στα υπόλοιπα - μεγάλα και μικρότερα τουρνουά - υπάρχει ακόμα σημαντική διαφορά στις απολαβές των παικτών της ΑΤΡ και των παικτριών της WTA. 

Ο Κύργιος πιθανότατα αναφερόταν στο Australian Open του 2022, την τελευταία φορά δηλαδή που αγωνίστηκε στο Grand Slam της Μελβούρνης, όπου είχε ηττηθεί από τον Daniil Medvedev στον 2ο γύρο με 3-1 σετ. Η Svitolina είχε ηττηθεί από τη Victoria Azarenka με το "βαρύ" 6-0, 6-2 σε εκείνο το τουρνουά, σε έναν αγώνα που είχε διάρκεια 67 λεπτά.

Επίσης αυτός ήταν ο τρίτος αγώνας της στο τουρνουά, με την Ουκρανή τενίστρια για την ιστορία να περνάει 4 ώρες και 46 λεπτά στο γήπεδο, ενώ ο Κύργιος είχε περάσει κάτι λιγότερο από 5 ώρες, αφού στον 1ο γύρο είχε κερδίσει τον Liam Broady σε 1 ώρα και 54 λεπτά και στον 2ο γύρο ηττήθηκε από τον Medvedev σε 3 ώρες.

Μικρή σημασία έχει βέβαια όλο αυτό, αφού τα χρηματικά έπαθλα δεν δίνονται στους παίκτες με βάση το πόσα αγωνιστικά λεπτά θα συμπληρώσουν. Ανταυτού, ανταμείβουν τη σκληρή καθημερινή δουλειά που κάνουν όλη τη σεζόν, προκειμένου να καταφέρνουν να βρίσκονται εκεί, στα κορυφαία στάδια και τα κορυφαία τουρνουά του πλανήτη.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Κύργιος εξέφρασε και τις ανησυχίες του για το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δυο tour, της ΑΤΡ και της WTA, θεωρώντας πως η ΑΤΡ θα βγει χαμένη απ' αυτό μιας και το προϊόν της είναι πολύ καλύτερο. Για ακόμα μια φορά πάντως το παράδειγμά του δεν ήταν και το καλύτερο, αφού έκανε μια σύγκριση του τένις με το μπάσκετ και συγκεκριμένα το NBA με το WNBA, που αφενός υπάρχει χαοτική διαφορά στα δυο προϊόντα και αφετέρου πρόκειται για ένα ομαδικό άθλημα.

"Αν συγχωνευτεί η ΑΤΡ με τη WTA, πρέπει να συγχωνεύσεις τα ταμπλό, πρέπει να συγχωνεύσεις τα πάντα. Το τένις είναι το μόνο άθλημα που ασχολείται με αυτά τα πράγματα. Αν στο WNBA ζητούσαν συγχώνευση, το NBA θα τους κορόιδευε."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots