10 σπουδαία επιτεύγματα του Djokovic στο Australian Open

 
Novak Djokovic
Novak Djokovic
tennisnews team Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2020 - 19:44

Δείτε 10 από τα σημαντικότερα επιτεύγματα που πέτυχε την Κυριακή ο Novak Djokovic, ταυτόχρονα με την υπεράσπιση του τίτλου του στο Australian Open. 

17 Grand Slam τίτλοι. Ήταν ο 17ος Grand Slam τίτλος για τον Djokovic, που μείωσε τη διαφορά από τον κορυφαίο όλων των εποχών, Roger Federer, που έχει 20 Slams, αλλά και από τον Rafael Nadal, που έχει 19. Πλέον οι Big 3 έχουν απομακρυνθεί από τον άλλοτε κορυφαίο όλων των εποχών, Pete Sampras, που σταμάτησε την καριέρα του με 14 Slams.

8 τίτλοι στο Australian Open. O Djokovic κέρδισε για 8η φορά το Australian Open και έγινε ο 3ος παίκτης στην ιστορία της open era που κερδίζει το ίδιο Grand Slam 8 ή περισσότερες φορές. Πρόκειται βεβαίως για ένα ρεκόρ που ανήκει αποκλειστικά στους Big 3 της εποχής μας, αφού ο Nadal έχει κερδίσει 12 φορές το Roland Garros και ο Federer 8 φορές το Wimbledon.

11 Grand Slam σε hard court. Ισοφάρισε το κορυφαίο ρεκόρ όλων των εποχών, που μοιράζεται πλέον με τον Federer, για τους περισσότερους τίτλους Grand Slam σε hard court γήπεδα. Θυμίζουμε πως εκτός από 8 Australian Open, ο Nole έχει και 3 US Open. Ο Federer έχει κερδίσει 6 φορές το Australian Open και 5 φορές το US Open.

276 εβδομάδες στο Νο.1 και συνεχίζει. Με την υπεράσπιση του τίτλου του στη Μελβούρνη, ο Novak υπερασπίστηκε και τους 2.000 βαθμούς που κέρδισε πέρσι στην Αυστραλία, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης. Έχει ήδη συμπληρώσει 276 εβδομάδες παραμονής στο Νο.1 και είναι πιο κοντά από ποτέ στα τεράστια ρεκόρ των Federer (310 εβδομάδες) και Sampras (286 εβδομάδες).

5ο Grand Slam μετά τα 30. Έγινε ο 4ος παίκτης στην ιστορία της open era που κέρδισε 2 τίτλους στο Australian Open μετά τα 30, μπαίνοντας σε ένα κλαμπ που βρισκόντουσαν ήδη οι Federer, Ken Rosewall και Andre Agassi. Συνολικά, έχει κερδίσει 5 Grand Slam μετά τα 30, κάτι που μόνο ο Rafael Nadal έχει καταφέρει στην ιστορία του ανδρικού τένις.

Grand Slam σε 3 διαφορετικές δεκαετίες. Η δεκαετία του '20, είναι η 3η διαφορετική στην οποία κερδίζει Grand Slam τίτλο ο Djokovic, ο οποίος κέρδισε ένα Slam τη δεκαετία του '00 και τα υπόλοιπα 15 τη δεκαετία του '10. Είναι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της open era που το καταφέρνει αυτός και ο δεύτερος στη συνολική ιστορία του αθλήματος, μετά από τον Rosewall ('50, '60, '70).

75 νίκες στη Μελβούρνη. Ο Djokovic έχει το 2ο καλύτερο ρεκόρ στις περισσότερες νίκες στο Melbourne Park, μετά από τον Federer που φέτος έφτασε τις 102 νίκες. Οι 75 νίκες είναι το καλύτερο ρεκόρ του Σέρβου σε οποιοδήποτε Grand Slam και σε συνδυασμό με τις 8 ήττες που έχει μόλις στο τουρνουά, πρόκειται για το 5ο καλύτερο ποσοστό νικών σε όλα τα Grand Slam (90,4%), στην ιστορία της open era, μετά απ' αυτά των Nadal στο Roland Garros (97,9%), Bjorn Borg στο Roland Garros (96,1%), Borg στο Wimbledon (92,7%) και Agassi στο Australian Open (90,6%).

78 τίτλοι καριέρας. Ο Djokovic έφτασε επίσης τους 78 τίτλους στην καριέρα του. Ξεπέρασε τον John McEnroe (77 τίτλοι) και έχει πλέον το 5ο καλύτερο ρεκόρ όλων των εποχών, μετά απ' αυτά των Jimmy Connors (109 τίτλοι), Federer (103), Ivan Lendl (94) και Nadal (84).

210 νίκες Top 10. Με τη νίκη του επί του Dominic Thiem στον τελικό, ο Djokovic έφτασε τις 210 Top 10 νίκες συνολικά στην καριέρα του. Είναι το 2ο καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία, πίσω από τις 224 νίκες του Federer.

31 νίκες Top 5 σε Grand Slam. Ο Djokovic έφτασε επίσης τις 31 νίκες απέναντι σε Top 5 παίκτες σε όλα τα Grand Slam που έχει αγωνιστεί, στο καλύτερο ρεκόρ όλων των εποχών. Στη Μελβούρνη έχει σχεδόν τις μισές απ' αυτές, 15, ενώ οι 6 απ' αυτές ήταν στο US Open και από 5 έχει στο Roland Garros και στο Wimbledon.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots