ATP
Είναι ο Djokovic καλύτερος απ' ότι το 2015; (vid)

 
Είναι ο Djokovic καλύτερος απ' ότι το 2015; (vid)
© Corinne Dubreuil/ATP Tour
tn team Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2023 - 20:08

Στην τελευταία του ανάλυση, ο Patrick Mouratoglou απαντάει στο ερώτημα αν ο Novak Djokovic είναι ακόμα καλύτερος σήμερα απ' ότι ήταν το 2015 και την περίοδο που έπαιξε σε 17 συνεχόμενους τελικούς, ξεκαθαρίζει πως πλέον δεν χωράει καμία αμφιβολία για το ότι είναι ο καλύτερος όλων των εποχών, ενώ μιλάει και για τη μεγάλη διαφορά με τον Roger Federer, που ναι μεν έπαιξε το καλύτερό του τένις σε παρόμοια ηλικία, αλλά δεν ήταν σε θέση να το κάνει για μια γεμάτη σεζόν.

Στο τελευταίο επεισόδιο της διαδικτυακής του σειράς "Eye of the Coach", o Patrick Mouratoglou μίλησε για την απίθανη χρονιά του Novak Djokovic, που έσβησε κάθε αμφιβολία για τον τίτλο του GOAT, δηλαδή του κορυφαίου όλων των εποχών.

"Το 2023 ήταν μια από τις καλύτερες σεζόν στην καριέρα του Novak. Εξίσου καλή με τις καλύτερες που είχε στην καριέρα του, όπως το 2015 για παράδειγμα. Κάτι που είναι τρελό αν το σκεφτείς, γιατί πέρασαν σχεδόν 10 χρόνια από τότε και παραμένει στα καλύτερά του στα 36 του. Είναι ανήκουστο, δεν το έχω ξανασυναντήσει ποτέ στην ιστορία του αθλήματος να είναι κάποιος εξίσου καλός στα 26, στα 28 και στα 36 του. Είναι μια ολόκληρη καριέρα στην κορυφή. Είχε μια-δυο δύσκολες χρονιές, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του είναι στην κορυφή. Το ότι βρέθηκε στην ίδια εποχή με τους Roger (Federer) και Rafa (Nadal) το κάνει ακόμα πιο απίθανο και δείχνει πόσο κυριαρχικός είναι. Το γνωστό ντιμπέιτ του GOAT νομίζω πως έχει πλέον πεθάνει. Έχει στην κατοχή σχεδόν όλα τα ρεκόρ, στα Masters, στο Νο.1, στα Slams... Και ακόμα παίζει και ακόμα είναι στην κορυφή!"

Ο Mouratoglou θεωρεί πως ο σημερινός Djokovic είναι ακόμα καλύτερος παίκτης από το 2015, τη χρονιά ορόσημο στην καριέρα του που κέρδισε τα 11 από τα 16 τουρνουά που αγωνίστηκε, φτάνοντας τουλάχιστον μέχρι τον τελικό στα 15 από τα 16! Ένα σερί που συνέχισε και το 2016, φτάνοντας σε 17 διαδοχικούς τελικούς σε ένα διάστημα 13 μηνών.

"Ένα ενδιαφέρον ερώτημα είναι αν ο Novak του 2023 ήταν καλύτερος από τον Novak του 2015 και εγώ προσωπικά πιστεύω πως ο σημερινός Novak είναι καλύτερος. Το παιχνίδι και η αυτοπεποίθησή του έχουν εξελιχθεί. Έχει παίξει πολλούς περισσότερους αγώνες και κοιτάζει από πολύ ψηλά τους αντιπάλους του, ενώ παράλληλα δεν έχει χάσει από τη σωματική του κατάσταση. Σε επίπεδο φυσικής κατάστασης, πιστεύω πως είναι ο ίδιος με τότε: είναι το ίδιο γρήγορος, το ίδιο ελαστικός, έχει την ίδια καλή ισορροπία όταν χτυπάει την μπάλα, είναι το ίδιο ανθεκτικός. Οπότε είναι καλύτερος παίκτης σήμερα."

Τέλος, ο Mouratoglou σχολίασε και τη σύγκριση που γίνεται με τον Federer, που ανάμεσα στο 2017 και το 2019 έπαιζε επίσης το καλύτερο τένις της καριέρας του ανά διαστήματα, στάθηκε όμως στη μεγάλη διαφορά της φυσικής κατάστασης του Djokovic, που τον κάνει να ξεχωρίζει.

"Συχνά ακούω ότι αυτά που έκανε ο Roger μεταξύ του 2017 και του 2019 ήταν εξίσου καλά με αυτά που κάνει τώρα ο Novak και πως ο Roger το 2017 και το 2018 ήταν ακόμα καλύτερος από παλιά, όμως θεωρώ ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. O Roger ήταν καλύτερος παίκτης το 2018 απ' ότι πριν για έναν βασικό λόγο, το backhand του. Πήρε μια μεγάλη απόφαση να χτυπάει πιο γρήγορα την μπάλα στο backhand και να την επιστρέφει συχνότερα flat και όχι με slice. Αλλά στα 36-37, ο Roger δεν ήταν σε θέση να κερδίσει 3 από τα 4 Grand Slams και να είναι συνεπής όλη τη χρονιά. Αυτό δεν συνέβη. Η διαφορά είναι πως ο Novak είναι και σε φυσική κατάσταση εξίσου δυνατός όσο ήταν στα 26 του και αυτό κάνει τεράστια διαφορά. Όταν βρίσκεσαι σε αυτό το επίπεδο σωματικά, μπορείς να είσαι συνεπής όλη τη χρονιά και να κερδίζεις συστηματικά τους καλύτερους παίκτες του κόσμου. Είναι μεγάλη διαφορά."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots