ATP
Hawk-Eye Live και στα Masters 1000

 
Hawk-Eye Live και στα Masters 1000
tennisnews team Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021 - 13:25

Χωρίς επόπτες θα πραγματοποιηθούν απ' ότι φαίνεται τα περισσότερα μεγάλα τουρνουά το 2021, συμπεριλαμβανομένων όλων των Masters 1000 με σκληρές επιφάνειες! Τι σκέφτεται να κάνει η ATP με τα χωμάτινα τουρνουά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Tennis Majors, όλα τα hard-court Masters 1000 τουρνουά για το 2021, θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα Hawk-Eye Live, για όλες τις αποφάσεις των γραμμών, συνεπώς χωρίς την παρουσία εποπτών στο γήπεδο.

Το ίδιο σύστημα που είδαμε στο Cincinnati Masters και στο US Open - με εξαίρεση τα δυο μεγάλα γήπεδα - και που θα χρησιμοποιηθεί σε όλα τα γήπεδα του Australian Open σε λίγες εβδομάδες, θα χρησιμοποιηθεί δηλαδή και στο Miami Open, στο Rogers Cup, στο Cincinnati Masters, στο Paris Masters και στο Shanghai Masters, ενδεχομένως και στο Indian Wells Masters, εφόσον καταφέρει να διεξαχθεί, καθώς θυμίζουμε πως για την ώρα έχει αναβληθεί.

"Έχουμε μιλήσει γι' αυτό στο συμβούλιο των παικτών. Δεν ήξερα πως είχε παρθεί και επίσημη απόφαση. Δείχνει να είναι το πιο κατάλληλο. Σίγουρα προς αυτό κατευθυνόμαστε. Είδα και πως η Αυστραλία θα έχει Hawk-Eye live. Το σύστημα αυτό λειτουργεί πολύ καλά", είπε στο Tennis Majors o Kevin Anderson.

Υπέρ της εφαρμογής του Hawk-Eye Live είναι και ο Novak Djokovic, ο οποίος πριν μερικούς μήνες είχε δηλώσει πως ούτως ή άλλως η τεχνολογία θα αντικαταστήσει τους επόπτες, επομένως δεν υπάρχει λόγος να το καθυστερούμε.

"Με όλο τον σεβασμό προς την παράδοση και την κουλτούρα του αθλήματος, όταν έχει να κάνει με την παρουσία των ανθρώπων στο γήπεδο, συμπεριλαμβανομένων των εποπτών, δεν βλέπω το λόγο σε κάθε τουρνουά στον κόσμο, σ' αυτή την τόσο ανεπτυγμένη εποχή τεχνολογικά, να μην εφαρμόσουμε αυτό που κάναμε στο Cincinnati και στο US Open. Η τεχνολογία είναι τόσο εξελιγμένη που δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε να έχουμε επόπτες στο γήπεδο", είχε πει ο Σέρβος.

Το Hawk-Eye Live είναι ένα σύστημα που προς το παρόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε hard courts και grass courts, με το Wimbledon ωστόσο, ως τουρνουά των παραδόσεων, να διατηρεί τις επιφυλάξεις του. Αν φυσικά το καλοκαίρι τα μέτρα στο Λονδίνο παραμένουν εξίσου αυστηρά με σήμερα, δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και εκεί.

Όσο για τα χωμάτινα τουρνουά, όπου μέχρι σήμερα δεν υπάρχει γενικά η δυνατότητα για χρήση Hawk-Eye εξαιτίας των κανονισμών, θα συνεχιστούν οι δοκιμές της ATP, που είχαν ξεκινήσει από το 2020. Συνολικά 6 χωματινά τουρνουά, δυο από κάθε κατηγορία (1000άρια, 500άρια, 250άρια), θα χρησιμοποιήσουν το σύστημα hawk-eye (όχι live) αυτή τη χρονιά, προκειμένου να εξεταστεί περαιτέρω η εγκυρότητά του και η μετάβαση σε μια εποχή όπου κάθε τύπος γηπέδου θα χρησιμοποιεί hawk-eye.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots