Πως αλλάζω τον ρυθμό;

 
Αλλαγή ρυθμού
Αλλαγή ρυθμού
tennisnews team Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2024 - 16:28

Το τένις είναι ένα παιχνίδι ρυθμού, ο παίκτης που θα μπορεί να επιβάλλει τον ρυθμό του στον αντίπαλο θα είναι κι αυτός που θα έχει το πάνω χέρι στον πόντο.

Η αλλαγή ρυθμού είναι μία τακτική που ακολουθείται συχνά μέσα σε ένα ματς.

Στόχος της τακτικής αυτής είναι να αναγκάσουμε τον αντίπαλό μας να παίξει σε έναν ρυθμό που δεν ταιριάζει με το παιχνίδι του. Για παράδειγμα, αν ο αντίπαλος παίζει πολύ γρήγορα τότε εμείς έχουμε ως στόχο να του κάνουμε πιο αργές μπάλες και να προσπαθούμε να του επιβάλουμε τον δικό μας ρυθμό.

Το ίδιο μπορεί να γίνει, επιβάλλοντας στον αντίπαλο τον γρήγορο ρυθμό μας, αν τον δυσκολεύει. Πάμε να δούμε κάποια χτυπήματα κατάλληλα για την αλλαγή ρυθμού.

Backhand και forehand slice

Όταν ο αντίπαλος μας παίζει σε υψηλό ρυθμό το ράλι, τότε εμείς έχουμε ως επιλογή να κάνουμε ένα forehand ή backhand slice το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να χαμηλώνει την ταχύτητα της μπάλας και να μπερδεύει τον αντίπαλο.

Λόμπα

Άλλη μπάλα που είναι κατάλληλη για την αλλαγή ρυθμού είναι το χτύπημα της λόμπας, όταν αντίπαλος μας επιβάλλει το γρήγορο ρυθμό του μπορούμε να του σηκώσουμε μία μπάλα πιο ψηλά όπου θα τον αναγκάζουμε να παίζει σε χαμηλότερο ρυθμό και πολύ πιθανόν να τον μπερδεύει.

Χτύπημα στο ανέβασμα

Όταν τώρα αντίπαλος παίζει σε χαμηλότερη ταχύτητα και θέλουμε να του επιβάλλουμε την δική μας πιο γρήγορη ταχύτητα στην μπάλα, τότε χτυπάμε την μπάλα στο ανέβασμα με σκοπό να κερδίσουμε χρόνο αλλά και ταυτόχρονα ταχύτητα στο ράλι.

Όταν χρησιμοποιούμε την αλλαγή ρυθμού μέσα στο ράλι με αυτήν ποικιλία χτυπημάτων που περιγράψαμε, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να μπερδέψουμε τον αντίπαλο και να το φέρουμε σε μια κατάσταση που δεν έχει συνηθίσει να παίζει. Θέλει πολύ προσοχή όμως ώστε να μην γινόμαστε προβλέψιμοι κάνοντας συνεχώς τα ίδια χτυπήματα και να μην δίνουμε τη δυνατότητα στον αντίπαλο να προσαρμοστεί.

Antonis Stamenos - Αντώνης Σταμένος

Βιογραφικό
Αντώνης Σταμένος

Giorgos Bertolis - Γιώργος Μπερτόλης

Βιογραφικό
Γιώργος Μπερτόλης

 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.