Πως να διαχειριστείς το άγχος πριν τον αγώνα

 
Πως να διαχειριστείς το άγχος πριν τον αγώνα
Πως να διαχειριστείς το άγχος πριν τον αγώνα
tn team Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2023 - 16:42

Το άγχος είναι από τους βασικότερους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσει την απόδοση μας μέσα σε έναν αγώνα. Πολλές φορές μπορεί να έχουμε χάσει ένα ματς από έναν παίκτη, ο οποίος δεν έχει πιο καλή τεχνική από εμάς, και η ήττα μας να οφείλεται στο άγχος που νιώθουμε και στην κακή διαχείριση του.

Με το που ακούμε για άγχος, το μυαλό μας πάει αμέσως στο αρνητικό. Στην πραγματικότητα το άγχος το χρειαζόμαστε για να μας κρατάει σε εγρήγορση, ώστε να μπορούμε να πάρουμε σωστές αποφάσεις μέσα στον αγώνα. Επίσης, μας δημιουργείται η ανάγκη να είμαστε συγκεντρωμένοι και προσεκτικοί μέσα στο ματς και να μην κάνουμε εύκολα λάθη. Αν για παράδειγμα παίζουμε χωρίς να μας νοιάζει το αποτέλεσμα  και δεν έχουμε καθόλου άγχος είναι λογικό να οδηγούμαστε σε υπερβολές και να κάνουμε εύκολα λάθη.

Τι γίνεται αν το άγχος είναι τόσο μεγάλο και δεν μπορούμε να το ελέγξουμε;

Στο σημερινό βίντεο θα δώσουμε μερικά tips για να είμαστε πιο προετοιμασμένοι ώστε να το διαχειριστούμε σωστά.

1ο Tip

Φυσιολογικό είναι πριν από έναν αγώνα να νιώθουμε άγχος, το ίδιο άγχος με εμάς νιώθει και ο αντίπαλος μας. Ο λόγος είναι ότι σκεφτόμαστε ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του αντίπαλού μας, αρχίζουμε και φτιάχνουμε διάφορα σενάρια στο μυαλό μας για το πως θα τον αντιμετωπίσουμε. Στην ουσία δεν γίνεται να ελέγξουμε κάτι που δεν γνωρίζουμε, μόλις μπούμε στον αγωνιστικό χώρο τότε θα δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τον αντίπαλο μας.

2ο Tip

Όσο βρισκόμαστε σε αναμονή για το παιχνίδι καλό είναι να μην εστιάζουμε στο αποτέλεσμα του παιχνιδιού, αλλά να εστιάζουμε σε πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε, όπως για παράδειγμα το χτίσιμο της στρατηγικής βάσει των πλεονεκτημάτων μας. Επίσης, αφού έχουμε μπει και κάνουμε ζέσταμα με τον αντίπαλο τότε θα μπορούμε να παρατηρήσουμε και τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ώστε να ολοκληρώσουμε την στρατηγική που θα ακολουθήσουμε.

3ο Tip

Ένα συχνό λάθος που κάνουμε είναι φτάνουμε στο γήπεδο λίγο πριν ξεκινήσει ο αγώνας, αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι να υπάρχει ένα κενό διάστημα ώστε να μπορούμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα, να μπορούμε να κάνουμε ένα καλό ζέσταμα και να ετοιμαστούμε ψυχολογικά όπως αναφέραμε παραπάνω.

4ο Tip

Μια εβδομάδα πριν τον αγώνα μπορεί να μην έχουμε κάνει και τόσο καλές προπονήσεις , αυτό όμως δεν πρέπει να μας επηρεάζει αρνητικά λίγο πριν τον αγώνα, γιατί δεν έχει πολύ σημασία πως έχουμε παίξει την τελευταία εβδομάδα, αλλά πως έχουμε παίξει όλη την χρονιά που προπονούμαστε και τι βελτίωση έχουμε κάνει. Πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά και να εστιάζουμε στην βελτίωση και ότι έχουμε καταφέρει έως τώρα. Η τόνωση του εαυτού μας και η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να δώσουμε ένα ανταγωνιστικό ματς.

5ο  Tip

Στο κενό διάστημα πριν τον αγώνα, θέλουμε να αποβάλλουμε όλη την πίεση που νιώθουμε και να χαλαρώσουμε ψυχολογικά. Προσωπικά, με βοηθούσε η μουσική, με χαλάρωνε από την πίεση του αγώνα, αλλά ταυτόχρονα μου δημιουργούσε αισθήματα τόνωσης και αυτοπεποίθησης.

Βιογραφικό Αντώνης Σταμένος Βιογραφικό Γιώργος Μπερτόλης

 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.