5 λάθη στο Forehand

 
5 λάθη στο Forehand
5 λάθη στο Forehand
tennisnews team Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023 - 15:29

Υπάρχουν περίοδοι που νιώθουμε ότι όσο και να προπονούμαστε η βελτίωση μας είναι πολύ αργή ή ακόμη και στάσιμη. Δηλαδή μπορεί να νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να βάλουμε αρκετή δύναμη στην μπάλα μας ή όταν προσπαθούμε να κρατήσουμε πολλές μπάλες μέσα σε έναν πόντο να οδηγούμαστε σε λάθη, οπότε ο έλεγχος της μπάλας να μην είναι αυτός που θέλουμε. Αυτό είναι συχνό φαινόμενο, και συμβαίνει συνήθως όταν υπάρχει έλλειψη τεχνικής κατάρτισης.

Παρακάτω θα δούμε κάποιες μικρές αλλαγές στην τεχνική του forehand drive όπου θα μας βοηθήσουν να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στο χτύπημά μας.

Θα αναφερθούν κάποια λάθη που υφίστανται, το πρόβλημα που μου δημιουργεί το συγκεκριμένο λάθος και τέλος η επίλυση του προβλήματος.

1ο Λάθος
Άνοιγμα με το κεφάλι της ρακέτα κρεμασμένο προς τα κάτω.

Πρόβλημα
Δεν μας δίνεται η δυνατότητα να επιταχύνουμε το χέρι μας και να χτυπήσουμε την μπάλα με ρυθμό, επομένως με περισσότερη δύναμη και καλύτερο έλεγχο.

Διόρθωση
Το άνοιγμα πρέπει να γίνεται με το κεφάλι της ρακέτας κοντά στο ύψος του ώμου. Έτσι θα μπορώ να χτυπήσω την μπάλα με ρυθμό και να επιταχύνω περισσότερο.

2ο Λάθος
Να πατάω ανοιχτή θέση και το σώμα μου να μην γυρνάει πλάγια, αλλά να κοιτάει μπροστά.

Πρόβλημα
Χάνουμε αρκετό έλεγχο γιατί δεν είναι εύκολο να βρούμε καλή απόσταση με την μπάλα αλλά επίσης δεν μπορούμε να βάλουμε δύναμη γιατί συμμετέχει μόνο το χέρι.

Διόρθωση
Θέλουμε να πατήσουμε ανοιχτή θέση και να γυρίσουμε πλάγια τον κορμό μας, με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα την μπάλα και να βάλουμε περισσότερη δύναμη με την περιστροφή του κορμού.

3ο Λάθος
Το αριστερό χέρι να βρίσκεται πολύ κοντά στο σώμα μας ή να δείχνει τον αντίπαλο.

Πρόβλημα
Δεν έχουμε καλή ισορροπία για να χτυπήσουμε και ούτε καλό συγχρονισμό και εστίαση του ματιού μας με την μπάλα.

Διόρθωση
Θέλουμε το αριστερό χέρι να συμμετέχει στο στρίψιμο των ώμων κι αφού γίνει, να παραμένει πλάγια παράλληλα με την baseline.

4ο Λάθος
Ένα από τα συχνότερα λάθη που διακρίνω όταν θέλουμε να βάλουμε topspin είναι η υπερβολική κίνηση από κάτω προς τα πάνω.

Πρόβλημα
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξύνουμε πολύ την μπάλα και να μην έχει βάθος, ώστε να πιέσει τον αντίπαλο.

Διόρθωση
Για να βάλω topspin πρέπει η κίνησή μου να έχει από κάτω προς τα πάνω, αλλά επίσης πρέπει να έχει και προς τα μπροστά. Έτσι, θα επιτύχω μια πιο "βαριά" και βαθιά μπάλα πιέζοντας τον αντίπαλο περισσότερο.

5ο Λάθος
Ο αγκώνας κατά την αιώρηση του χτυπήματος να βρίσκεται πολύ κοντά στο σώμα μας.

Πρόβλημα
Δεν μπορούμε να βάλουμε δύναμη αλλά ούτε και να ελέγξουμε καλά την μπάλα.

Διόρθωση
Από το άνοιγμα ο αγκώνας να έχει απόσταση από το σώμα μας ώστε η αιώρηση να γίνεται πιο μακριά. Έτσι, θα μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα και να χτυπήσουμε πιο δυνατά.

Πριν κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή, καλό είναι να το συζητήσουμε πρώτα με τον προπονητή μας. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αλλαγή είναι δύσκολη, και απαιτείται αρκετός χρόνος για να το επιτύχουμε στο 100%. Λογικό είναι στην αρχή της αλλαγής να δυσκολευόμαστε και να μην έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά αν εμπιστευτούμε τη διαδικασία, μακροχρόνια θα γίνουμε καλύτεροι.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.