tennisnews.gr - Το Τένις στην Ελλάδα | Tennis in Greece | Τα νέα του Τένις | Greek Tennis News

 

Mental Tennis

Πώς διαχειρίζομαι την απογοήτευση της «αποτυχίας» στον αγώνα;

E-mail Εκτύπωση

Never Give Up zarwths
Αν υπάρχει μία βεβαιότητα στον αθλητισμό, είναι ότι ο καθένας, ανεξάρτητα από το πόσο καλός είναι, κάποια στιγμή θα βιώσει την αποτυχία και την απογοήτευση. Το σημαντικό ερώτημα είναι, πώς θα ανταποκριθεί σε μια πιθανή αποτυχία;

Διαβάστε περισσότερα
 

Μην κατηγορείτε τους γονείς των αθλητών, εκπαιδεύστε τους!

E-mail Εκτύπωση

Zarwths 1
Ο ρόλος των γονέων στον αθλητισμό αποτελεί κομβικό στοιχείο για την μετέπειτα εξέλιξη των παιδιών. Καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το πόση υποστήριξη θα έχει ένας αθλητής συναισθηματικά, πόσο συνεργάσιμος και δεκτικός θα είναι απέναντι στον προπονητή του, πόση προσπάθεια θα καταβάλλει σε κάθε περίπτωση για την καλύτερη δυνατή απόδοσή του. 

Διαβάστε περισσότερα
 

Αθλητής με «κακή ψυχολογία»!

E-mail Εκτύπωση

Zarwths kakh psixologia
Στο τέλος του αγώνα συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τη φράση: «φταίει η κακή μας ψυχολογία». Όταν η απόδοση είναι μειωμένη αποδίδουμε την αιτία σε ψυχολογικά «φαινόμενα»: «δεν έχει καλή ψυχολογία-είναι αδύναμος ψυχολογικά!». Και την επόμενη ημέρα πηγαίνει στην προπόνηση για να δουλέψει την «κακή του ψυχολογία». Και πώς δουλεύεται;

Διαβάστε περισσότερα
 

Αθλητισμός χωρίς γονείς; Δεν γίνεται!

E-mail Εκτύπωση

kanelopoulou sakkari

Ο ρόλος των γονέων στον αθλητισμό συνδέεται με την εξέλιξη και την ανάπτυξη των παιδιών. Η συνεισφορά τους έγκειται στην παροχή υλικής, συναισθηματικής και ψυχολογικής υποστήριξης προς τους νεαρούς αθλητές. Η «θέση» τους τοποθετείται άλλοτε στην κερκίδα, άλλοτε στον πάγκο δίπλα στους αθλητές, άλλοτε εκτός αγώνων και προπονήσεων. Για πολλούς προπονητές το πρόβλημα με τους αθλητές είναι οι γονείς τους, ενώ για άλλους η παρουσία των γονέων είναι βοηθητική και ενίοτε απαραίτητη.

Διαβάστε περισσότερα
 

Μοντέλα ανάπτυξης Αθλητών

E-mail Εκτύπωση

FTA

Η ανάπτυξη των αθλητών, ως προς την πορεία τους στον αθλητισμό, ξεκινά από τη στιγμή που θα εισέλθουν σε ένα οργανωμένο αθλητικό πλαίσιο, το οποίο δομείται με διαφορετικούς κατά περίπτωση στόχους. Στο πλαίσιο αυτό καλλιεργείται η σωματική ικανότητα των αθλητών, η ενδοπροσωπική και διαπροσωπική τους ικανότητα και δίνεται βαρύτητα στην περαιτέρω εξέλιξη της γνωστικής τους λειτουργίας.

Διαβάστε περισσότερα
 

Η Υπερπροστατευτική στάση των γονέων

E-mail Εκτύπωση

williams father2

Η συμβολή των γονέων στην ανατροφή των παιδιών είναι τόσο απαραίτητη όσο και καθοριστική στην μετέπειτα εξέλιξη των παιδιών. Η στάση των γονέων απέναντι στα παιδιά, θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εφηβική και ενήλικη συμπεριφορά τους. Ζητώντας από τα παιδιά υπευθυνότητα και πρωτοβουλία, εμπιστοσύνη στον εαυτό και αποφασιστικότητα, τόλμη και δυναμισμό, περιγράφουμε ένα παιδί, το οποίο έχει ανατραφεί σε περιβάλλον υποστήριξης μεν, όχι όμως υπερπροστατευτικό. Υπερπροστατευτικός θεωρείται ο γονέας ο οποίος κινείται διαρκώς «γύρω» από το παιδί, βάζει κανόνες και διατυπώνει απαγορεύσεις, με σκοπό να το προστατεύσει από ένα περίγυρο φαινομενικά επικίνδυνο. 

Διαβάστε περισσότερα
 

Και γονέας και προπονητής!

E-mail Εκτύπωση

Judy 2450553b

Στο περιβάλλον του αθλητισμού αναπτύσσονται συχνά καταστάσεις, οι οποίες εκφράζουν ταυτόχρονα προσωπικά διλήμματα και εσωτερικές συγκρούσεις από τη μία και έντονες διαπροσωπικές αντεγκλήσεις από την άλλη. Φαινομενικά δείχνουν ιδανικές, αν αναλυθούν ωστόσο περισσότερο, καταδεικνύονται οι προβληματικές που εμπεριέχονται. Μια από τις πιο δύσκολες συνθήκες που εμφανίζονται στο αθλητικό πλαίσιο είναι η «επιλογή» του γονέα να διατηρεί ταυτόχρονα δύο ιδιότητες, την αυτονόητη και εκείνη του προπονητή.

Διαβάστε περισσότερα
 

Το σύνδρομο του πρωταθλητή

E-mail Εκτύπωση

Ο αθλητισμός και κατ’ επέκταση ο πρωταθλητισμός περιλαμβάνουν πληθώρα καταστάσεων, θετικών και αρνητικών, οι οποίες σχετίζονται με τη συμμετοχή των αθλητών. Στο πλαίσιο του «υψηλού» αθλητισμού κάνουν την εμφάνισή τους τα «σύνδρομα», καταστάσεις οι οποίες τονίζονται ιδιαίτερα και σχετίζονται με τη συμπεριφορά και απόδοση των αθλητών. Το σύνδρομο, είναι μια σειρά από συμπτώματα, τα οποία κάνουν την εμφάνισή τους ως συνοδά της ίδιας εξωτερικής ή εσωτερικής εικόνας, η προέλευση των οποίων ωστόσο, δεν έχει εξακριβωθεί.

Συχνά στον αθλητισμό γίνεται λόγος για το «σύνδρομο του πρωταθλητή», το οποίο εμφανίζεται πιο συχνά σε αθλητές υψηλού επιπέδου, ιδίως στο αποκορύφωμα της καριέρας τους, και αφορά ένα ποσοστό 1-2% του πληθυσμού που βρίσκεται στον «υψηλού επιπέδου» αθλητισμό.

Διαβάστε περισσότερα
 
Σελίδα 1 από 3

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Mental Tennis από τον Γιάννη Ζαρώτη...
Γιάννης Ζαρώτης

O Ζαρώτης Iωάννης είναι Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος (κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου), απόφοιτος του Προγράμματος Ψυχολογίας του τμήματος Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής- Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και απόφοιτος του Φ.Π.Ψ. Ιωαννίνων.

Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο πρόγραμμα «Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός» του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών με ειδικότητα «Αθλητική Ψυχολογία» και είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Προγράμματος Ψυχολογίας του ΦΠΨ Αθηνών.  Είναι μέλος τουΣυλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.), της Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Ψυχολογίας (ΕΑΨ), της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Αθλητικής Ψυχολογίας (FEPSAC) και  της Διεθνούς Ενώσεως Εφαρμοσμένης Αθλητικής Ψυχολογίας (AASP). www.sportpsychologist.gr

Διαφήμιση

latest-atp-videos


Διαφήμιση

Διαφήμιση