ATP
Nadal: "Στα 18 μου μετά τον τελικό στη Μαδρίτη σχεδόν δεν μπορούσα να περπατήσω"

 
Nadal: "Στα 18 μου μετά τον τελικό στη Μαδρίτη σχεδόν δεν μπορούσα να περπατήσω"
© Mutua Madrid Open
tennisnews team Τετάρτη, 01 Μαϊος 2024 - 12:08

Ο Rafael Nadal μίλησε για τις τελευταίες στιγμές από το τουρνουά της Μαδρίτης, τις θετικές εντυπώσεις του, ενόψει και της συνέχειας της χωμάτινης σεζόν, ενώ θυμήθηκε και τον πρώτο του τελικό στη Μαδρίτη, όταν ειχε τον πρώτο του σοβαρό τραυματισμό και δεν πίστευε με τίποτα ότι θα μπορεί να έχει μια τόσο μακροχρόνια και επιτυχημένη καριέρα.

"Ήταν πολύ συναισθηματικό. Ο κόσμος της Μαδρίτης ποτέ δεν με απογοήτευσε, αυτά που με έκανε να νιώσω όλα αυτά τα χρόνια δεν θα φύγουν ποτέ από μέσα μου. Το διασκέδασα πολύ. Πριν από 3 εβδομάδες δεν ήξερα αν θα μπορέσω να παίξω έστω κι ένα επίσημο ματς, πραγματικά είναι έτσι. Και τελικά κατάφερα να πω αντίο από το court με έναν αρκετά αξιοπρεπή τρόπο. Για μένα σημαίνει πολλά που κατάφερα να παίξω εδώ, σε τενιστικό αλλά και συναισθηματικό επίπεδο. Αυτή η πόλη και γενικά η Ισπανία με έχει στηρίξει και μου έχει δώσει ενέργεια. Σήμερα φεύγω από εδώ με μια πολύ όμορφη ενέργεια, μια αξέχαστη ανάμνηση. Ποτέ δεν θα έχω την ευκαιρία να ανταποδώσω αρκετά αυτό με έκανε να αισθανθώ ο κόσμος", είπε ο Nadal στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου στο τουρνουά της Μαδρίτης - όσον αφορά τουλάχιστον την επαγγελματική του καριέρα ως τενίστας.

Θυμίζουμε πως ο Nadal, ο οποίος είχε αναμφίβολα το πιο επιτυχημένο του τουρνουά μετά το comeback του, κατάφερε να δώσει 4 αγώνες στη Μαδρίτη. Τις δυο τελευταίες μέρες χρειάστηκε να μείνει 5 ώρες στο court αθροιστικά και στον τελευταίο του αγώνα ηττήθηκε από τον Jiri Lehecka με 7-5, 6-4.

Για το αν ήταν ο τελευταίος του αγώνα στην Ισπανία: "Δεν ξέρω αν είναι η τελευταία φορά που παίζω στην Ισπανία, δεν ξέρω αν μπορεί να υπάρξει κάποια άλλη επιλογή, αλλά είναι πιθανό. Υπάρχει το Davis Cup, το οποίο είναι σημαντικό στο πρόγραμμά μου, αλλά όχι στο 100%. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί στο μέλλον. Αν αυτή ήταν η τελευταία φορά που έπαιξα στην πατρίδα μου, ήταν σίγουρα μια όμορφη ανάμνηση."

Για το τι σήμαιναν αυτές οι τελευταίες στιγμές στη Μαδρίτη και το γεγονός ότι συγκρατήθηκε και δεν δάκρυσε: "Εσωτερικά ήταν συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή, αλλά κρατήθηκα (γέλια). Δεν ήθελα να αφήσω μια θάλασσα από δάκρυα, αν και για μια στιγμή μου ήρθε να κλάψω. Ολοκλήρωσα τη διαδρομή μου εδώ στη Μαδρίτη, αλλά δεν έχω τελειώσει τη διαδρομή μου με τη ρακέτα στο χέρι. Ήταν μια συναισθηματική βραδιά, αλλά δεν ήταν η στιγμή να τα αφήσω όλα να βγουν. Μου μένει ακόμα δρόμος και θέλω να κρατήσω την αδρεναλίνη. Έκανα βήματα μπροστά, δεν έχω πια αμφιβολίες. Τώρα πρέπει να δω αν μπορώ να αξιοποιήσω αυτές τις βελτιώσεις. Έφτασα εδώ με αμφιβολίες και φεύγω με αμφιβολίες, αλλά λιγότερες. Ήταν μια πολύ θετική εβδομάδα."

Για το αν είναι αυξημένες οι πιθανότητες να παίξει στο Roland Garros, όπου έχει πει επανειλημμένως ότι θα παίξει μόνο αν νιώθει ότι είναι σε θέση να φτάσει μακριά, είπε: "Δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά αυτή τη στιγμή έχω 4 αγώνες στην πλάτη μου από τη Μαδρίτη. Σήμερα ήμουν πιο κουρασμένος, αλλά τίποτα πολύ σοβαρό. Έπαιξα για αρκετή ώρα στο υψηλότερο επίπεδο που μπορούσα και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Τενιστικά είμαι επίσης ευχαριστημένος, αλλά αν δεν έχω την αυτοπεποίθηση ότι το σώμα μου θα αντέξει το τένις, θα είναι αδύνατο αυτό να λειτουργήσει. Αν το σώμα μου αντέξει, τότε μπορεί να συμβεί. Παρόλο που είναι δύσκολο να φανταστώ κάτι μεγάλο σήμερα, θα πω αυτό που είπα και την άλλη φορά: στον αθλητισμό τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα. Θα πω για το Παρίσι μετά τη Ρώμη, καταλαβαίνω τη βιασύνη και εγώ θα ήθελα πολύ να το γνωρίζω από τώρα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω αυτή τη γνώση, δεν μπορώ να σας πω περισσότερα. Ελπίζω να μπορέσω να παίξω στη Ρώμη, αν δεν συμβεί κάποια άλλη αναποδιά, θα πάω εκεί με την ελπίδα να συνεχίσω να εξελίσσομαι."

Στο αφιέρωμα που έγινε προς τιμήν του στο Manolo Santana Stadium, παίχτηκαν και στιγμιότυπα από το πολύ μακρινό 2005, όταν, 19 χρόνια πριν, κέρδισε στον τελικό της διοργάνωσης τον Ivan Ljubicic επιστρέφοντας από 2 σετ πίσω (τότε οι τελικοί των Masters ήταν best-of-five), με 3-6, 2-6, 6-3, 6-4, 7-6 (3)!

Για το αν φανταζόταν πως θα βρισκόταν στο τουρνουά τόσα χρόνια αργότερα, με την καριέρα που έχει στην πλάτη του, αλλά και γι' αυτόν τον συγκεκριμένo τελικό, είπε: "Όπως φαντάζεστε, ένας νέος στα 18 του, δεν οραματίζεται ένα μέλλον σαν κι αυτό που είχα. Στα 18 μου το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να κερδίσω εκείνον τον τελικό που έπαιζα (στη Μαδρίτη) και τίποτα άλλο. Αυτός ο τελικός ήταν η αρχή για μια σειρά από αρκετές άσχημες εμπειρίες που είχα σε τελικούς (γέλια), αλλά ακόμα τον θυμάμαι με αγάπη. Την επόμενη μέρα σχεδόν δεν μπορούσα να περπατήσω, είχα τον πρώτο μου μεγάλο τραυματισμό στο πόδι μου.

Ένας κύκλος κλείνει εδώ για μένα. Δεν φανταζόμουν πως θα ήμουν εδώ να παίζω στα 38 μου χρόνια. Αυτό που περιμέναμε όλοι ήταν να είχα μια σύντομη και δύσκολη καριέρα. Σίγουρα ήταν δύσκολη, αλλά πολύ λιγότερο απ' ότι περίμενα. Με όλα αυτά τα προβλήματα που είχα, δεν μπορώ να παραπονεθώ για τίποτα. Το λέω ειλικρινά, όλοι αυτοί οι τραυματισμοί που είχα, παρότι με έκαναν να υποφέρω σε μεγάλο βαθμό, με έκαναν και να εκτιμήσω όλα τα όμορφα πράγματα που μου έχουν συμβεί. Εξαιτίας των τραυματισμών, έμαθα να δίνω ξεχωριστή αξία σε όλα όσα πέτυχα. Κατάφερα σε ένα μεγάλο ποσοστό να εκτιμήσω και να απολαύσω όλα όσα συνέβησαν."

H αποστολή του tennisnews.gr στη Μαδρίτη είναι μια χορηγία της Volkl Tennis Greece.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots