tennisnews.gr - Το Τένις στην Ελλάδα | Τσιτσιπας - Σακκαρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση
 

Απόστολος Τσιτσιπάς: "Το τένις είναι τέχνη και ο Στέφανος είναι καλλιτέχνης"

E-mail Εκτύπωση

Στέφανος Τσιτσιπάς - Απόστολος Τσιτσιπάς
Ο Απόστολος Τσιτσιπάς έδωσε μια πολύ ωραία συνέντευξη στο επίσημο podcast του UTS, μιλώντας για τη δυνατότητα του να είσαι χαλαρός στο court και την ίδια στιγμή να παίζεις τένις σε πολύ υψηλό επίπεδο, για τις σκέψεις του πάνω στο on-court coaching, ενώ αποκάλυψε και μια άγνωστη ιστορία για τον Στέφανο, που είχε το "μικρόβιο" του τραγουδιού μέσα του από πολύ μικρός!

Ο πατέρας και προπονητής του Στέφανου Τσιτσιπά, Απόστολος, ήταν ο πρώτος καλεσμένος του podcast του Ultimate Tennis Showdown, το οποίο παρουσιάζουν η Jenny Drummond και ο Pete Odgers. Εκτός από πολλούς καινότομους κανονισμούς, το UTS έφερε και άλλα θέματα προς συζήτηση, όπως το αν μπορεί να συνδυαστεί το τένις στο κορυφαίο επίπεδο με έναν πιο χαλαρό και διασκεδαστικό τρόπο αντιμετώπισης. Ο Στέφανος απέδειξε πως μπορεί να συμβεί.

"Δεν περίμενα ποτέ ότι ο Στέφανος θα τραγουδούσε και την ίδια στιγμή θα έπαιζε τένις σε τέτοιο επίπεδο. Ήταν ένα καλό μήνυμα προς όλους, να το απολαμβάνουν. Ότι μπορείς να παίζεις τένις σε πολύ υψηλό επίπεδο και παράλληλα να περνάς καλά", είπε o Απόστολος, αναφερόμενος στο viral βίντεο που ο Στέφανος τραγούδησε live στην τηλεόραση κατά τη διάρκεια του αγώνα του με τον Alexei Popyrin.

Απ' ότι φαίνεται, ο Στέφανος είχε από πολύ μικρός το "μικρόβιο" του τραγουδιού: "Του άρεσε να τραγουδάει απ' όταν ήταν μικρός. Ήταν μέλος μιας παιδικής χορωδίας και μια μέρα θα τραγουδούσαν τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της Ρωσίας στο ρωσικό προξενείο, μπροστά στον Vladimir Putin και σε άλλους επίσημους που θα ερχόντουσαν. Ήταν πολύ σοβαρός, είχε ντυθεί πολύ καλά και ήταν πολύ υπερήφανος. Αυτό είχε γίνει το 2004 νομίζω... ήταν 6-7 χρονών."

Όσον αφορά το on-court coaching, ο Απόστολος είναι υπέρ και θεωρεί πως είναι ώρα να το συμπεριλάβει στους κανονισμούς της και η ΑΤΡ, καθώς η WTA το έχει κάνει ήδη εδώ και μερικά χρόνια.

"Πολλές φορές έχω παραβεί τους κανονισμούς του coaching και το έχω συζητήσει με τους ανθρώπους της ΑΤΡ. Πιθανότατα θα πρέπει να το νομιμοποιήσουν, στη WTA το έχουν κάνει. Είναι κάτι που θα έπρεπε να τους προβληματίζει, γιατί οι παίκτες κάποιες φορές μπλοκάρουν, έχουν ανάγκη τη βοήθεια και δεν είναι τόσο άσχημο να αλληλεπιδρούν με τους προπονητές τους. Θα έλυνε πολλά προβλήματα για όλους.

Η ΑΤΡ προσπαθεί να κάνει πράγματα για τους παίκτες, άκουσα πως θέλει να φέρει ψυχολόγους για τους παίκτες, που είναι επίσης μια καλή κίνηση. Θα τους έλεγα καλύτερα συμβούλους, δε μ' αρέσει η λέξη ψυχολόγος. Οι παίκτες χρειάζονται ειδικούς να τους συμβουλεύουν, γιατί είναι άνθρωποι και το tour είναι σκληρό. Ταξιδεύεις κάθε εβδομάδα, υπάρχει μεγάλη πίεση. Κάποιες φορές χρειάζεσαι ανθρώπους για να μιλήσεις. Γι' αυτό πιστεύω και πως μέσα στους αγώνες ο προπονητής μπορεί να έχει τον ρόλο αυτού του ανθρώπου. Ίσως μπορούν απλά να μιλήσουν για λίγο.

Τον Στέφανο, όντας προπονητής και πατέρας του, τον γνωρίζω πολύ καλά. Από τον τρόπο που εκφράζει τα συναισθήματά του, καταλαβαίνω τι θα συμβεί το επόμενο λεπτό. Δεν μου αρέσει να του μιλάω πολύ, γιατί πιστεύω πως οι παίκτες κάνουν αυτό που κάνουν μόνοι τους, κοντρολάρουν τη νοοτροπία τους, κάποιες φορές όμως χρειάζονται αυτή τη βοήθεια και δεν έχουν το δικαίωμα να την πάρουν."

Η δουλειά του προπονητή είναι να βγάζει από τον αθλητή τον καλύτερό του εαυτό, ωστόσο η έννοια αυτή πιθανώς να διαφέρει, από προπονητή σε προπονητή. Σίγουρα καλύτερος εαυτός δεν σημαίνει απαραίτητα και νίκες για τον Απόστολο, που ως πατέρας δεν θα έβαζε ποτέ τις νίκες πάνω από την ευτυχία του Στέφανου.

"Αν οι νίκες έκαναν κάποιον καλύτερο άνθρωπο, θα ήθελα να κερδίζει όλα τα παιχνίδια του. Αλλά δεν πιστεύω ότι οι νίκες θα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Κάποιες φορές ίσως να σε κάνουν και χειρότερο. Θέλω να τον βλέπω να απολαμβάνει τους αγώνες του. Ήμουν πολύ χαρούμενος όταν τον είδα στον τελευταίο του αγώνα να είναι όπως ήταν. Αν μπορούσε να ήταν σε κάθε αγώνα του έτσι, θα ήμουν ο πιο χαρούμενος άνθρωπος. Γιατί έτσι πιστεύω πως γίνεται και καλύτερος άνθρωπος."

Τέλος, ο Απόστολος έκανε ένα σχόλιο για την ξεχωριστή προσωπικότητα του Στέφανου, που δεν είναι σαν κανέναν άλλον παίκτη στο tour: "Είναι ένας άνθρωπος που είναι αφοσιωμένος όλη του τη ζωή στο τένις και στα vlogs του. Είναι όπως ένας καλλιτέχνης. Όπως βλέπεις έναν καλλιτέχνη και αναρωτιέσαι αν είναι εδώ μαζί μας, ή ταξιδεύει κάπου αλλού. Είναι κάπως έτσι και θεωρώ πως το τένις είναι μια τέχνη."

Φωτογραφία: UTS / Tennis Majors

 

 
Διαφήμιση

Διαφήμιση


Σχετικά Άρθρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαφήμιση
latest-atp-videos

Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση