Ο λόγος που αποβληθηκε ο Djokovic

 
Novak Djokovic
Novak Djokovic Eurosport
tennisnews team Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020 - 1:49

Ανατρέξαμε στα βιβλία των κανονισμών και διαβάσαμε τον κανονισμό που παρενέβη ο Novak Djokovic, με αποτέλεσμα να αποβληθεί από το US Open.

Αναμφίβολα η είδηση της αποβολής του Novak Djokovic από το φετινό US Open ήταν η μεγαλύτερη έως τώρα στη φετινή χρονιά, όσον αφορά τα αγωνιστικά δρώμενα στο τένις. Ήταν επίσης ένα από τα σημαντικότερα περιστατικά αποβολής στην ιστορία, καθώς ο Σέρβος διεκδικούσε τον 18o Grand Slam τίτλο του και έδειχνε να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί, μετρώντας 26 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις στη σεζόν.

Στον αγώνα του με τον Pablo Carreno Busta για τον 4ο γύρο του τουρνουά όμως, συνέβη το αναπάντεχο. Εκνευρισμένος από το break που υπέστη στο 11ο game (6-5) - έχοντας χάσει νωρίτερα και τριπλή ευκαιρία για να τελειώσει το σετ (4-5, 0-40), ο Σέρβος έκανε μια απερίσκεπτη ενέργεια, χτυπώντας το μπαλάκι προς τα πίσω. Για κακή του τύχη, η μπάλα χτύπησε το λαιμό της επόπτριας, που έπεσε στο έδαφος και φάνηκε να αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα στην αναπνοή.

 

Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν έπρεπε να αποβληθεί ή όχι ο Djokovic, ο κανονισμός ωστόσο είναι ξεκάθαρος. Όπως διαβάζουμε και στο rulebook των Grand Slam: "ένας παίκτης δεν επιτρέπεται με κανέναν τρόπο να βλάψει σωματικά διαιτητή, αντίπαλο, θεατή ή οποιοδήποτε άλλο άτομο βρίσκεται στο χώρο."

Ο παραπάνω κανονισμός προφανώς δεν ισχύει για την κανονική ροή του αγώνα, δηλαδή αν συμβεί κάποιο ατύχημα και χτυπηθεί κάποιο άτομο την ώρα που παίζεται ο πόντος. Μπορεί επίσης να είναι από μια απλή επαφή ή και ένας τραυματισμός, με την τιμωρία να είναι ανάλογη (από warning/code violation έως default). Η παράβαση του κανονισμού αυτού μπορεί να επιφέρει πρόστιμο έως και 20.000 δολάρια στον παίκτη που θα τον παραβεί, ενώ στις πιο ειδικές περιπτώσεις, όπως θεωρήθηκε και αυτή του Nole, μπορεί και να ξεπεράσει τα 250.000 δολάρια! 

"Σε πιο επιθετικές και επιζήμιες περιπτώσεις, η παραβίαση αυτού του κανονισμού θα επιφέρει το μεγαλύτερο αδίκημα της πιο σοβαρής αρνητικής συμπεριφοράς, που μπορεί να φέρει επιπλέον κυρώσεις, όπως πρόστιμο 250.000 δολαρίων ή το χρηματικό έπαθλο του τουρνουά, όποιο από τα δυο είναι μεγαλύτερο, καθώς και τη μέγιστη ποινή της μόνιμης αποβολής από όλα τα Grand Slams."

Ο Djokovic είχε κερδίσει ακριβώς 250.000 δολάρια έως τώρα, από την πορεία του μέχρι τον 4ο γύρο του US Open. Προφανώς, το γεγονός ότι χτύπησε άθελά του την επόπτρια δεν τον θέτει σε κίνδυνο σχετικά με κάποια επιπλέον ποινή αποβολής από τα υπόλοιπα Slams, ωστόσο ακυρώθηκε το χρηματικό του έπαθλο και οι πόντοι που κέρδισε στο US Open, όπως γνωστοποιήθηκε και από την ανακοίνωση του τουρνουά.

Η ανακοίνωση επίσης αποσαφηνίζει το λόγο για τον οποίο αποδόθηκε η συγκεκριμένη τιμωρία στον Nole, κάνοντας λόγο για "σκόπιμο χτύπημα της μπάλας με απερίσκεπτο ή επικίνδυνο τρόπο εντός του court".

 

Μετά τη σύσκεψη που έκαναν η διαιτητής με τους supervisors, ο Djokovic συζήτησε μαζί τους για μερικά λεπτό, εξηγώντας πως η επόπτρια δε θα χρειαζόταν να νοσηλευτεί. Ένας από τους supervisors ωστόσο του εξήγησε ότι οι συνέπειες θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικές, μόνο αν η γυναίκα δεν έπεφτε στο έδαφος ή δεν έμενε εκεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots