Andreeva: "Το ονειρευόμουν χρόνια, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ καλύτερη"
Λίγα λεπτά μετά την κατάκτηση του πρώτου Grand Slam τίτλου της καριέρας της, η Mirra Andreeva εμφανίστηκε συγκινημένη αλλά και απόλυτα συνειδητοποιημένη για το μέγεθος του επιτεύγματός της. Η νέα πρωταθλήτρια του Roland Garros μίλησε για το όνειρο που έγινε πραγματικότητα, τη διαχείριση της πίεσης, τις συμβουλές που δέχτηκε από τον ψυχολόγο της και την επιθυμία της να προσθέσει κι άλλους μεγάλους τίτλους στη συλλογή της.
"Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω", είπε αρχικά η Andreeva, αναφερόμενη στο ότι είναι πλέον πρωταθλήτρια Grand Slam.
"Ήταν πάντα ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά μου. Είμαι πολύ χαρούμενη που έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου σήμερα και κατάφερα να κερδίσω το τουρνουά. Είναι κάτι που έχω οραματιστεί πολλές φορές στο παρελθόν, όχι μόνο να κερδίζω αυτό το τουρνουά. Πολλές φορές σκεφτόμουν πως θα είναι να το κερδίζω, όμως το συναίσθημα στην πραγματική ζωή είναι πολύ καλύτερο από τα όνειρα. Το να κοιτάζω το τρόπαιο, να συνειδητοποιώ ότι είναι αληθινό και να μπορώ να αποκαλώ τον εαυτό μου Grand Slam πρωταθλήτρια, είναι απίστευτο συναίσθημα."
Για την πολύ καλή διαχείριση του άγχους και της πίεσης που έκανε στον τελικό: "Νιώθω ότι το διαχειρίστηκα καλύτερα από κάθε άλλη φορά τις δυο τελευταίες εβδομάδες. Η αρχή του τουρνουά ήταν λίγο δύσκολη, δεν θα πω ψέματα. Είχα στιγμές πολύ έντονης συναισθηματικής φόρτισης, ακόμα και μέσα στο γήπεδο. Μίλησα με τον ψυχολόγο μου πριν από τον ημιτελικό και τον τελικό, γιατί πίστευα ότι θα με βοηθούσε να βρεθώ στην πνευματική κατάσταση που ήθελα ενόψει των σημαντικότερων αγώνων της ζωής μου. Ήθελα να προετοιμαστώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μου έδωσε πολλές συμβουλές και μικρές τεχνικές που μπορούσα να εφαρμόσω μέσα στο γήπεδο, ώστε να διαχειριστώ όλη αυτή την εμπειρία πιο εύκολα. Νομίζω ότι γι’ αυτό αξίζει μεγάλο μέρος της επιτυχίας."
Για το αν αυτός ο τίτλος την παρακινεί για περισσότερα Slams: "Θα έλεγα πως ναι. Αυτά τα συναισθήματα είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Ειλικρινά, ήδη σκέφτομαι πώς θα προετοιμαστώ για τη σεζόν στο γρασίδι και πώς θα αγωνιστώ στα τουρνουά αυτής της περιόδου. Νιώθω πως όλο αυτό είναι λίγο εθιστικό (γέλια). Θέλω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να μπορέσω να το ζήσω και δεύτερη φορά."
Όταν ρωτήθηκε για το πως προετοιμάστηκε για να αντιμετωπίσει μια άγνωστη παίκτρια, όπως η Chwalinska, αποκάλυψε ότι δεν ζήτησε συμβουλές της φίλης της, Shnaider, που την είχε αντιμετωπίσει στα ημιτελικά: "Δεν μίλησα με τη Diana, γιατί... δεν ξέρω. Δεν ήθελα να την ενοχλήσω, στη θέση της θα ήμουν περήφανη, αλλά και απογοητευμένη μετά την ήττα.
Η Maja παίζει εκπληκτικό τένις. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτάσεις μέχρι τον τελικό ξεκινώντας από τα προκριματικά. Ήμουν νευρική, γιατί δεν είχα παίξει ποτέ απέναντί της. Γνώριζα το στιλ παιχνιδιού της από όσα μου είχε πει η Conchita, αλλά το να αντιμετωπίζεις σε τελικό Grand Slam μια παίκτρια που δεν έχεις συναντήσει ποτέ ξανά είναι κάτι τελείως διαφορετικό.
Ήμουν αγχωμένη και πιστεύω ότι οι συνθήκες σήμερα ήταν πολύ δύσκολες, επειδή φυσούσε δυνατός άνεμος και προς τις δύο κατευθύνσεις. Υπήρχαν στιγμές που δεν μπορούσα να καταλάβω προς τα πού φυσούσε. Είμαι χαρούμενη που κατάφερα να το διαχειριστώ όλο αυτό και να προσαρμοστώ στις συνθήκες ίσως λίγο πιο γρήγορα από εκείνη."
Για το πώς αντιμετώπισε την όλη κατάσταση, να θεωρείται από τα 15 της το next best thing και να λαμβάνει μεγάλη δημοσιότητα: "Στην αρχή ένιωθα κάπως σαν 'ουάου, ο κόσμος με γνωρίζει παντού'. Έχω τα social media, υπάρχει το διαδίκτυο, όλοι με ξέρουν. Ταυτόχρονα, υπήρξε μια περίοδος που ήθελα να ξεχάσω τα social media και όλο αυτό. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα έλεγα ότι με ενοχλούσε ιδιαίτερα. Για να είμαι ειλικρινής, μου αρέσει η προσοχή. Όταν έγραφαν για μένα στα social media, έβαζα πάντα like. Υπήρξε μια στιγμή στην καριέρα μου που δεν ήθελα πλέον να μιλούν όλοι για μένα, αλλά γενικά θα έλεγα ότι ποτέ δεν με πείραξε ιδιαίτερα."
Για το ότι έγινε η τρίτη νεότερη πρωταθλήτρια Grand Slam στον 21ο αιώνα - με πρώτη μια συμπατριώτισσά της, τη Maria Sharapova: "Φυσικά και θυμάμαι τη στιγμή που εκείνη κέρδισε εκεί. Πάντα έπαιζε εκπληκτικά στο χώμα. Ήξερα επίσης ότι βρισκόταν πρόσφατα εδώ στο Παρίσι. Δεν ξέρω αν το έκανε, αλλά ελπίζω να παρακολούθησε τον τελικό. Σκεφτόμουν πως, αν με έβλεπε, θα ήταν υπέροχο να δείξω καλό επίπεδο και καλό τένις. Ξέρω επίσης ότι εδώ βρισκόταν και η Svetlana Kuznetsova. Μου έστειλε ένα ηχητικό μήνυμα πριν από τον αγώνα, με θετικές σκέψεις και λόγια ενθάρρυνσης. Μου έλεγε να είμαι χαρούμενη, ότι είναι ο πρώτος μου τελικός Grand Slam, ότι είναι κάτι συναρπαστικό, αλλά και να απολαύσω τη στιγμή. Αυτό με βοήθησε πάρα πολύ. Ελπίζω και οι δύο να είδαν τον τελικό και να τον χάρηκαν."
Δέχτηκε ερώτημα και για τη χώρα της, Ρωσία, που συνεχίζει να είναι αποκλεισμένη λόγω του πολέμου, με αποτέλεσμα να μην έχει σημαία δίπλα στο όνομά της: "Φυσικά όλοι ευχόμαστε να τελειώσει ο πόλεμος. Πιστεύω ότι κανένας άνθρωπος δεν θέλει να υπάρχει πόλεμος σε αυτόν τον κόσμο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι όταν παίζω τένις, το μόνο που σκέφτομαι είναι πώς θα παίξω, πώς θα κερδίσω και πώς θα αγωνιστώ για τη νίκη. Δεν σκέφτομαι όλα αυτά τα ζητήματα, γιατί έχω ήδη πολλά πράγματα στο μυαλό μου στα οποία πρέπει να συγκεντρωθώ. Ποτέ δεν σκέφτομαι τέτοια θέματα όταν βρίσκομαι μέσα στο γήπεδο."
Τέλος, για το αν είχε κάποια προτίμηση σε Grand Slam και πως νιώθει που τελικά το πρώτο ήρθε στο Παρίσι: "Πάντα έλεγα ότι δεν με ενδιέφερε ποιο θα ήταν. Ένα Grand Slam είναι ένα Grand Slam. Όποιο ερχόταν πρώτο, θα με έκανε ευτυχισμένη. Είμαι πολύ χαρούμενη που συνέβη στο Παρίσι, γιατί λατρεύω να παίζω στο χώμα. Έχω αγωνιστεί σε αυτή την επιφάνεια όλη μου τη ζωή και μπορώ να μιλήσω λίγο γαλλικά, οπότε είναι το ιδανικό Grand Slam για να κατακτήσω το πρώτο μου τρόπαιο. Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη που συνέβη εδώ."

