19ο για τον Αυτοκράτορα Nole! Τεράστια περηφάνια για τον Στέφανο! (vids)

 
Novak Djokovic
Novak Djokovic © Nicolas Gouhier/FFT
tennisnews team Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021 - 20:23

Ο Novak Djokovic έκανε μεγάλο comeback από το 0-2 σετ και κατέκτησε τον 19ο Grand Slam της καριέρας του, ενώ έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της open era που έκανε το double career Slam! Τεράστια περηφάνια για τον Στέφανο, που λύγισε λίγο πριν το θαύμα.

Μετά το Australian Open, o Novak Djokovic κατέκτησε και το 2ο Grand Slam του 2021, το Roland Garros, το οποίο κέρδισε για 2η φορά στην καριέρα του, μετά από το 2016.

Είναι πλέον ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία της open era που έχει κερδίσει όλα τα Grand Slams τουλάχιστον από 2 φορές και ο 3ος στη συνολική ιστορία του αθλήματος, μετά από τους Roy Emerson και Rod Laver.

Επιπλέον, με τον 19ο Grand Slam τίτλο του, πλησίασε ακόμα περισσότερο στο κορυφαίο ρεκόρ όλων των εποχών, το οποίο μοιράζονται οι Roger Federer και Rafael Nadal με 20 Slams.

Όλα αυτά, ενώ βρήκε απέναντί του έναν συγκλονιστικό Στέφανο Τσιτσιπά, που έκανε για μια ακόμα μέρα υπερήφανη όλη την Ελλάδα. Ο πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε ποτέ σε τελικό Grand Slam διοργάνωσης, "στρίμωξε" τον Djokovic καθώς προηγήθηκε με 2-0 σετ, όμως ο "Αυτοκράτορας" Nole, έκανε ακόμα ένα επικό comeback και επικράτησε του Στέφανου με 6-7 (6), 2-6, 6-2, 6-3, 6-4.

O Djokovic πίεσε περισσότερο στα πρώτα λεπτά του αγώνα, είχε και τα δυο πρώτα break points από το 1ο game, όμως ο Τσιτσιπάς έμεινε μαζί με τον Σέρβο και όσο περνούσε η ώρα κέρδιζε όλο και ευκολότερα τα service games του. Έφτασε πολύ κοντά στην κατάκτηση και του 1ου σετ ο Έλληνας τενίστας, όταν είχε ένα set point για το break στο 10ο game, όμως ο Djokovic άντεξε, κράτησε το σερβίς του και ισοφάρισε σε 5-5.

Στη συνέχεια ο Nole έκανε το πρώτο break του τελικού και πέρασε μπροστά με 6-5, αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να πάρει το σετ. Ο Στέφανος δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα, απάντησε άμεσα στο break του Djokovic και έστειλε το σετ στο tie-break, εκεί όπου έσβησε ένα set point στο 5-6 και πήρε τους 3 επόμενους πόντους, για να κατακτήσει το 1ο σετ.

Οι τελευταίο πόντοι του tie-break έδωσαν ώθηση στον Στέφανο, που έπαιξε ακόμα καλύτερα στο 2ο σετ και κατάφερε να κυριαρχήσει στο γήπεδο. Άνοιξε το σετ με break για το 2-0, διατήρησε με ασφάλεια το προβάδισμά του, ενώ στο 7ο game έκανε και δεύτερο break, για να ενισχύσει το προβάδισμά του. Χωρίς να νιώσει πίεση, κράτησε το σερβίς του για το 6-2 και διαμόρφωσε το 2-0 σετ.

Κάπου εκεί όμως άρχισε η αντεπίθεση από τον Djokovic, που ήταν δεδομένο ότι θα πάλευε με νύχια και με δόντια για να μη χάσει αυτή την ευκαιρία, να πλησιάσει ακόμα περισσότερο στους Federer και Nadal.

Το break που έκανε αρκετά νωρίς, στο 4ο game του 3ου σετ, μετά από μάχη σε ένα game με 6 ισοπαλίες και 4 χαμένα break points, τον βοήθησε αρκετά. Μετά απ' αυτό ο Djokovic κέρδισε ελεγχόμενα όλα τα service games του και έφτασε στην κατάκτηση του σετ με 6-3.

Δεν επέτρεψε στον Στέφανο να φτάσει σε break point στα 3 τελευταία σετ του τουρνουά ο Nole, ο οποίος "έσπασε" 2 ακόμα φορές το σερβίς του Έλληνα παίκτη στο ξεκίνημα του 4ου σετ, για να "ξεφύγει" με 4-0 και να το κατακτήσει με 6-2.

Στο 5ο και τελευταίο σετ, έκανε το break στο 3ο game και πέρασε μπροστά με 2-1. Ο Τσιτσιπάς πάλεψε με όλες τις δυνάμεις του, κατάφερε να κρατήσει τη διαφορά στο ένα break μέχρι το τέλος, επιστρέφοντας από το 2-4, 15-40 και μειώνοντας σε 3-4, δεν μπόρεσε όμως να φτάσει στο απαραίτητο break και ο Nole στο 2ο championship point του έκανε το 6-4, "σφραγίζοντας" τη μεγάλη ανατροπή και τη νίκη του σε 4 ώρες και 11 λεπτά παιχνιδιού.

Αυτή ήταν η 6η φορά στην ιστορία που ο τελικός ενός Grand Slam ανατρέπεται από το 0-2 σετ. Τις 4 από τις άλλες 5 είχε συμβεί στο Roland Garros, το 1974 (ο Borg κέρδισε τον Orantes), το 1984 (ο Lendl κέρδισε τον McEnroe), το 1999 (ο Agassi κέρδισε τον Medvedev) και το 2004 (o Gaudio κέρδισε τον Coria). Το 2004 ήταν και η τελευταία φορά που είχε 5 σετ ο τελικός στο Roland Garros. Τη μοναδική φορά που δε συνέβη τέτοια ανατροπή στο Γαλλικό Όπεν, αλλά και την πιο πρόσφατη όλων, ήταν στο US Open το 2020, όταν ο Thiem κέρδισε από το 0-2 σετ τον Zverev.

H σημερινή ήταν η 5η διαδοχική νίκη του Djokovic επί του Τσιτσιπά και η 6η συνολικά σε 8 αναμετρήσεις (6-2). Ο Djokovic κατάφερε επίσης να ξεπεράσει τον Στέφανο στο Race και θα είναι αυτός πια στο Νο.1 της κατάταξης Race to Turin τη Δευτέρα, με τον Στέφανο στο Νο.2 και πολύ πίσω τους στο Νο.3 τον Alexander Zverev.

Επιπλέον, με τη νίκη του στο Roland Garros o Djokovic θα εδραιωθεί για ακόμα περισσότερο καιρό στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, αφού θα φτάσει τους 12.113 βαθμούς, με τον δεύτερο Daniil Medvedev να πηγαίνει στους 10.143. Θα ξεκινήσει να μετράει αύριο την 325η εβδομάδα του συνολικά στο Νο.1 του κόσμου ο Nole, ο οποίος συνεχώς διευρύνει αυτό το άπιαστο ρεκόρ.

Αυτός ήταν ο 2ος τίτλος του Σέρβου στο Roland Garros, ο 3ος στη φετινή χρονιά, ο 17ος στο χώμα, ο 19ος σε Grand Slam και ο 84ος συνολικά στην καριέρα του (84-36 σε τελικούς).

Δείτε ακόμα:

Τα highlights του τελικού

Η αποθέωση του Στέφανου στην απονομή

Τσιτσιπάς: "Θα είμαι ευγνώμων ακόμα και αν καταφέρω τα μισά από τον Novak"

Djokovic: "Στέφανε θα κερδίσεις πολλά Grand Slam"

Η μάχη των Grand Slams χρόνο με το χρόνο

 
Simple Messieurs - Roland Garros 2021

 Roland Garros 2021 poster

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots