Roland Garros: Η ώρα του μεγάλου τελικού (vid)

 
Roland Garros: Η ώρα του μεγάλου τελικού (vid)
tn team Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021 - 9:28

Η μεγάλη ώρα του τελικού των ανδρών του Roland Garros πλησιάζει. Το απόγευμα της Κυριακής, o Στέφανος Τσιτσιπάς θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε έναν τελικό Grand Slam διοργάνωσης και απέναντί του θα έχει τον Novak Djokovic, που θα διεκδικήσει το 19ο Slam της καριέρας του και το "double career-Slam"!

Μεγάλη μέρα για το παγκόσμιο τένις η Κυριακή, 13 Ιουνίου, αλλά και η μεγαλύτερη δίχως αμφιβολία όλων των εποχών για το ελληνικό τένις, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη!

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο καλύτερος τενίστας όλων των εποχών και ο πρώτος εκπρόσωπος της χώρας μας που θα παίξει σε Grand Slam τελικό στη συνολική ιστορία του αθλήματος, θα αντιμετωπίσει τον θρυλικό Novak Djokovic, για το περίφημο τρόπαιο των σωματοφυλάκων, "Coupe des Mousquetaires".

Θα είναι η 8η συνάντηση στο tour για τους Τσιτσιπά και Djokovic, με τον Nole να προηγείται με 5-2 στις νίκες. Έχει κερδίσει τα 4 τελευταία παιχνίδια του με τον Έλληνα πρωταθλητή ο Σέρβος, με τα δυο τελευταία να ήταν και στο χώμα - συνολικά στο χώμα έχει ένα άψογο ρεκόρ 3-0 επί του Τσιτσιπά.

Δεν ήταν πάντως και εύκολες νίκες οι δυο τελευταίες που ήταν στο χώμα για τον Nole, που κέρδισε τον Τσιτσιπά στα προημιτελικά του Masters της Ρώμης φέτος, με 4-6, 7-5, 7-5, ενώ τον περσινό Οκτώβριο είχε συναντηθεί με τον Τσιτσιπά στα ημιτελικά του Roland Garros και τον είχε κερδίσει με 6-3, 6-2, 5-7, 4-6, 6-1, σε εκείνον τον αξέχαστο αγώνα.

Φυσικά, τα νούμερα του Djokovic είναι εξωπραγματικά. Ο Σέρβος θα διεκδικήσει τον 19ο Grand Slam τίτλο του, με τον οποίο θα μειώσει τη διαφορά από τους πρωτοπόρους Rafael Nadal και Roger Federer (έχουν από 20) στην ελάχιστη τιμή της και μάλιστα 2 εβδομάδες πριν την έναρξη του αγαπημένου του Wimbledon, όπου θα είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Επιπλέον, με νίκη στον τελικό ο Nole θα γίνει μόλις ο 3ος παίκτης στη συνολική ιστορία του τένις - 1ος στην open era - που θα έχει κερδίσει από 2 τουλάχιστον φορές όλα τα Grand Slams! Το έχουν κάνει μόνο ο Roy Emerson και ο Rod Laver, σε μια εντελώς διαφορετική εποχή, το 1967 και το 1969 αντίστοιχα.

Επίσης αυτός θα είναι ο 29ος τελικός του σε ένα Grand Slam, πλησιάζοντας από τώρα το ρεκόρ του Federer, που με 31 έχει τους περισσότερους στην ιστορία. Ξεπέρασε τον Nadal, που έχει 28 τελικούς Grand Slam στο ενεργητικό του.

Συνολικά θα παίξει σε τελικό στο tour για 120ή φορά στην καριέρα του (83-36) και θα διεκδικήσει τον 84ο τίτλο του - 17ο στο χώμα και 3ο στη φετινή χρονιά, μετά από το Australian Open και το Belgrade Open.

Ο μοναδικός παίκτης που μπορεί πλέον να τον εμποδίσει, είναι ένας Έλληνας, ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ο Στέφανος κατάφερε να ξεπεράσει για πρώτη φορά την ημιτελική φάση στην 4η του απόπειρα και να προκριθεί στον 1ο του τελικό Grand Slam την Παρασκευή και τώρα θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει τον σημαντικότερο τίτλο της καριέρας του.

Συνολικά θα παίξει σε έναν τελικό για 17η φορά (7-9) και θα διεκδικήσει τον 8ο τίτλο του, 3ο φετινό μετά από το Monte-Carlo Masters και το Lyon Open.

Διανύει μια φανταστική χωμάτινη σεζόν ο Στέφανος, ο οποίος θα διεκδικήσει επίσης την 40ή νίκη του για το 2021 την Κυριακή (39-8). Έχει ήδη τις περισσότερες από κάθε άλλον στη χρονιά και μάλιστα με διαφορά από τον δεύτερο Andrey Rublev, που έχει 10 λιγότερες (29-9).

Τέλος, ενδιαφέρον θα έχει και ο απόηχος που θα αφήσει στο βαθμολογικό κομμάτι αυτός ο τελικός. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα ο εξωπραγματικός Djokovic θα διατηρήσει με ασφάλεια το Νο.1, το οποίο πλέον θα έχει για περισσότερες από 325 εβδομάδες (καλύτερο ρεκόρ όλων των εποχών).

Ο Τσιτσιπάς αντίθετα θα έχει νέα θέση αυτή τη Δευτέρα. Έχει εξασφαλίσει ήδη την πρώτη του είσοδο στο Top 4 της ΑΤΡ, αφού ακόμα και αν ηττηθεί θα κερδίσει μια θέση και θα ανεβεί στο Νο.4 του κόσμου, ενώ αν κερδίσει θα ξεπεράσει και τον Rafael Nadal (εκτός από τον Dominic Thiem) και θα βρεθεί στο Νο.3.

Η μέχρι τώρα πορεία του στον τελικό δίνει και τεράστιο πάτημα για να πιάσει έναν μεγάλο φετινό του στόχο, που είναι να βρίσκεται στους πρώτους 3 στο Race για το Τορίνο στο τέλος της σεζόν, ωστόσο με νίκη στον τελικό, ο Στέφανος μπορεί να διατηρηθεί και στο Νο.1, αυξάνοντας μάλιστα τη διαφορά του από τους υπόλοιπους. Έχει ήδη εξασφαλισμένους 4.560 βαθμούς ο Στέφανος, ο οποίος με νίκη θα φτάσει τους 5.360 και θα αφήσει δεύτερο τον Djokovic με σχεδόν χίλιους λιγότερους (4.370)! Αν ηττηθεί, ο Djokovic θα περάσει στο Νο.1 με 5.170 βαθμούς, αλλά και πάλι ο Στέφανος θα είναι κερδισμένος από τη φανταστική του πορεία, αφού θα έχει 4.560 βαθμούς, 1.590 περισσότερους από τον 3ο Alexander Zverev, κι ενώ έχουμε φτάσει πια τα μισά της χρονιάς και έχουμε παίξει τα 2 από τα 4 Grand Slams και τα 4 από τα 9 Masters.

Το πρόγραμμα της Κυριακής (13/06):

Court Philippe Chatrier:
16:00 Novak Djokovic [1] v. Stefanos Tsitsipas [5] ΕΡΤ 1 / Eurosport 1 / Eurosport Player

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots