ΚΡΙΜΑ ΡΕ ΜΑΡΙΑ! (vids)

 
Μαρία Σάκκαρη
Μαρία Σάκκαρη © Jimmie48 / WTA
tennisnews team Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021 - 21:36

H Μαρία Σάκκαρη έφτασε έναν πόντο μακριά από το να γίνει η πρώτη εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ιστορία του αθλήματος που θα έφτανε σε έναν τελικό Grand Slam, όμως η Barbora Krejcikova κατάφερε να κάνει μια απίστευτη ανατροπή σε ένα 3ο σετ για πολύ γερά νεύρα και να ολοκληρώσει την απίθανη πορεία της Μαρίας στα ημιτελικά του Roland Garros.

Σε έναν συγκλονιστικό ημιτελικό που κράτησε 3 ώρες και 18 λεπτά και η αγωνία ήταν στο κατακόρυφο μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, η Barbora Krejcikova έσβησε ένα match point στο 3-5, 30-40 και κατάφερε να κερδίσει τη Μαρία Σάκκαρη με 7-5, 4-6, 9-7 και να προκριθεί στον πρώτο της τελικό σε Grand Slam διοργάνωση.

Ήταν ένα απίστευτο ματς, με τις δυο παίκτριες πάντως να δείχνουν αμφότερες μια νευρικότητα στα πρώτα λεπτα, κάτι που μεταφράστηκε σε πολλά αβίαστα λάθη και break. Ο αγώνας ξεκίνησε με 3 break, δυο για τη Σάκκαρη, που κράτησε το σερβίς της πρώτη στο ματς και προηγήθηκε με 3-1.

Είχε την ευκαιρία να κάνει το double break στο επόμενο game η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, όμως η Krejcikova επέστρεψε από το 1-3, 15-40 και κέρδισε 4 games στη σειρά, για να περάσει μπροστά με 5-3 στο 1ο σετ. Η Σάκκαρη την ισοφάρισε στο 10ο game (5-5), αλλά η Τσέχα έκανε νέο break και κατέκτησε το 1ο σετ με 7-5.

Η απάντηση της Σάκκαρη δεν άργησε να έρθει, με την Ελληνίδα να ξεκινάει σαρωτικά το 2ο σετ και να προηγείται με 4-0. Η Krejcikova κατάφερε να μειώσει σε 4-3, αλλά η Σάκκαρη δεν απώλεσε την ψυχραιμία της και κράτησε το σερβίς της στα δυο επόμενα games, για να κλείσει τελικά το σετ με 6-4. Η πίεση ήταν μεγάλη στο τελευταίο game, με τη Μαρία να επιστρέφει από το 15-30 και να αξιοποιεί τελικά το 3ο της set point.

Η Σάκκαρη έκανε δυνατότερο ξεκίνημα και στο 3ο σετ, όπως όμως είχε πάθει και στο 1ο, έχασε το προβάδισμα που είχε με break. Συγκεκριμένα προηγήθηκε νωρίς με break, κάνοντας το 3-1, και διατηρήθηκε σε θέση οδηγού έως και το 5-3.

Στο 9ο game, όταν έδειχνε να έχει τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα, έχασε την πολύ μεγάλη ευκαιρία της να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό, με την Krejcikova να αντιμετωπίζει με πολύ ψυχραιμία τον πόντο και να τον κερδίζει με καλό σερβίς, ανέβασμα στο φιλέ και backhand winner. 

Στη συνέχεια η απίστευτα ψύχραιμη Τσέχα έκανε και το break, ισοφάρισε σε 5-5 και ακολούθησε ένα επεισοδιακό φινάλε, με την Krejcikova να έχει το πάνω χέρι, αφού κράτησε το σερβίς της σχετικά εύκολα σε όλα τα υπόλοιπα games έως το τέλος.

Αυτό ανάγκαζε τη Σάκκαρη να σερβίρει για να μείνει στο τουρνουά και να έχει περισσότερη πίεση στους ώμους της, με την Ελληνίδα να έρχεται αντιμέτωπη με διπλό match point στο 14ο game (6-7, 15-40) και να σώζει με παλικαρίσιο τρόπο, μ' ένα λάθος της Krejcikova, ένα winner και έναν άσο, 3 match points συνολικά σ' αυτό το game

Στο 16o game η Krejcikova έχασε και 4ο match point, στο οποίο μάλιστα πανηγύρισε πρόωρα τη νίκη της, καθώς αρχικά οι επόπτες της είχαν καταλογίσει τον πόντο. Ο διαιτητής όμως κατέβηκε από την καρέκλα και έκανε overrule, δείχνοντας πως η μπάλα της Σάκκαρη είχε βρει τη γραμμή, απόφαση με την οποία διαφωνούσε και η Krejcikova και το τηλεοπτικό hawk-eye

Ούτε τότε έχασε το πάνω χέρι η Krejcikova, που έμεινε στο game, παρότι έχασε τους 2 επόμενους πόντους και τελικά δημιούργησε 5ο match point, το οποίο αξιοποίησε για να κερδίσει το "μαραθώνιο" 3ο σετ με 9-7.

Αυτή ήταν η 2η φορά που η Krejcikova κέρδισε τη Σάκκαρη αυτή τη χρονιά (2-0 tour-level, 3-0 συνολικά), καθώς θυμίζουμε πως το είχε κάνει και τον περασμένο Μάρτιο στο Dubai Tennis Championships, όπου η Τσέχα έκανε το πρώτο της πολύ μεγάλο τουρνουά για το 2021 και έφτασε μέχρι τον τελικό.

Διανύει μια απίστευτη χρονιά η 25χρονη, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει νέα μεγάλη άνοδο 12 θέσεων και από το Νο.33 του κόσμου, που είναι και το career high της, θα βρεθεί στο Νο.21 τουλάχιστον, την ερχόμενη Δευτέρα. Αν κερδίσει το τρόπαιο, θα σκαρφαλώσει στο Νο.15 του κόσμου, ενώ μόλις 2 μήνες πριν βρισκόταν στο Νο.63.

Θα είναι ο 4ος τελικός της καριέρας της (1-2 σε τελικούς), φυσικά πρώτος σε Grand Slam, 3ος στη φετινή χρονιά μετά το 1000άρι του Ντουμπάι και το 250άρι του Στρασβούργου, όπου είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια λίγες μέρες πριν το Roland Garros. Ο τελικός του παρισινού Grand Slam θα αποτελέσει επίσης την πρώτη της αναμέτρηση στο tour ενάντια στην Anastasia Pavlyuchenkova.

Η Σάκκαρη πέτυχε πολύ σπουδαία πράγματα αυτές τις δυο εβδομάδες στο Παρίσι, απέκλεισε μεταξύ άλλων και την υπερασπίστρια του τίτλου, Iga Swiatek, μετά μάλιστα και από ένα σερί 22 κερδισμένων σετ (11 νικών) της Πολωνής στη διοργάνωση, για να γίνει η πρώτη Ελληνίδα στην ιστορία της open era που βρέθηκε σε έναν ημιτελικό και σε έναν προημιτελικό Grand Slam διοργάνωσης. Έγινε επίσης η πρώτη Ελληνίδα μετά από 96 χρόνια που βρέθηκε στα ημιτελικά του Roland Garros (Ελένη Κοντοσταύλου, 1925).

Παρά το γεγονός πως ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε σε ημιτελικό, σε προημιτελικό και σε 4ο γύρο στο Roland Garros, η Μαρία δε θα κερδίσει έδαφος στην παγκόσμια κατάταξη της WTA, παραμένοντας στο Νο.18. Θα κερδίσει 650 "καθαρούς" βαθμούς και θα αφήσει πίσω της την Kiki Bertens (No.17), όμως θα την περάσει μια εκ των Pavlyuchenkova και Krejcikova, όποια αναδειχθεί πρωταθλήτρια στο Παρίσι.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots