Σάκκαρη: Η 1η Ελληνίδα στη 16άδα του RG από το 1936!

 
Μαρία Σάκκαρη
Μαρία Σάκκαρη © Roland Garros / FFT
tn team Σάββατο, 05 Ιουνίου 2021 - 21:49

Η Μαρία Σάκκαρη έγινε η πρώτη Ελληνίδα που προκρίθηκε στον 4ο γύρο του Roland Garros στην ιστορία της open era, αλλά και η μόνη που το κατάφερε στα τελευταία 85 χρόνια!

Την τελευταία φορά που κάποια Ελληνίδα βρισκόταν στη 16άδα του Roland Garros, δεν είχε ξεσπάσει ακόμα ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και φιναλίστ της διοργάνωσης ήταν η Simonne Mathieu. Η παίκτρια από την οποία ονομάστηκε το τρίτο μεγαλύτερο γήπεδο των εγκαταστάσεων του Γαλλικού Όπεν, όπου σήμερα η Μαρία Σάκκαρη κέρδισε την Elise Mertens και έγινε η πρώτη Ελληνίδα που μπήκε στον 4ο γύρο του παρισινού Grand Slam στην ιστορία της open era (από το 1968).

Το πολύ μακρινό 1936, πριν από 85 χρόνια, είχε φτάσει έως τον 3ο γύρο (τότε 16άδα) η Φαίνη Ξύδη, με τα πράγματα βεβαίως να είναι πολύ διαφορετικά. Το tie-break δεν υπήρχε, το τένις δεν ήταν επαγγελματικό άθλημα και οι συμμετέχουσες στο τουρνουά ήταν λιγότερες.

Περίπου μια δεκαετία πριν, το 1925, άλλη μια Ελληνίδα είχε διακριθεί στο Roland Garros. Ο λόγος για την Ελένη Κοντοσταύλου, που είχε φτάσει μέχρι την ημιτελική φάση, όπου είχε ηττηθεί από την θρυλική Suzanne Lenglen. Αν και γεννημένη στη Γαλλία, η Κοντοσταύλου είχε επιλέξει να εκπροσωπήσει τα ελληνικά χρώματα σε εκείνο το τουρνουά.

Στην πιο σύγχρονη ιστορία του τουρνουά, στην εποχή που το τένις είναι επαγγελματικό, δυο Ελληνίδες έφτασαν μέχρι τη φάση των "32", αλλά δεν μπόρεσαν να μπουν στη 16άδα. Πρώτη ήταν η Αγγελική Κανελλοπούλου, μητέρα της Σάκκαρη, η οποία έφτασε στον 3ο γύρο το 1985 και το 1987. Το 1985 είχε κοιτάξει στα μάτια μάλιστα τη σπουδαία Chris Evert, που τελικά τη νίκησε με 6-3, 7-5, κατακτώντας λίγες μέρες μετά το τρόπαιο.

Ούτε η Λένα Δανιηλίδου, η οποία είχε προκριθεί στον 4ο γύρο των τριών υπολοίπων Slams, δεν τα είχε καταφέρει στο Παρίσι. Τη μοναδική φορά που έφτασε μέχρι τον 3ο γύρο, το 2003, είχε ηττηθεί από την Patty Schnyder.

Μετά την ιστορικής σημασίας πρόκριση, η Σάκκαρη θα επιχειρήσει κάτι ακόμα μεγαλύτερο τη Δευτέρα, αφού θα προσπαθήσει να γίνει η πρώτη Ελληνίδα που θα μπει σε προημιτελικό Grand Slam διοργάνωσης στην ιστορία της open era. Ένα εμπόδιο που δεν μπόρεσε να περάσει ποτέ ούτε η Δανιηλίδου.

Για να τα καταφέρει, θα πρέπει να κερδίσει την περσινή πρωταθλήτρια του Australian Open και φιναλίστ του Roland Garros, Sofia Kenin, No.5 στην παγκόσμια κατάταξη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το Roland Garros του 2021 αποτελεί πλέον και το καλύτερο Grand Slam στην ιστορία του ελληνικού τένις, αφού για πρώτη φορά και ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη, βρίσκονται αμφότεροι στον 4ο γύρο ενός major.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots